Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mrozić?

Mam 2 kubeczki kremówki 30 /bez dodatków/. Goście nie przyjadą. Czy mogę ją zamrozić w woreczkach na lód i używać dodając po jednej do kawy?

Re: zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mr

Możesz zamrozić, tak jak piszesz, w porcyjkach jednokawowych. Zamrożona kremówka po rozmrożeniu, z jakichś chemiczno-fizycznych, nierozpoznanych przeze mnie powodów nie chce się ubić.

śmietana kremówka

u mnie w domu taką śmietankę nazywa się śmietaną kremówką, może faktycznie poprawnie, bo nawet Zott, którego często używam nazywa się śmietanką śmietanka Zott -- Mój blog kulinarny

Śmietana kremówka

Robię tort tiramisu. W przepisie napisano "ubić śmietanę kremówkę". W sklepie widziałam dwa rodzaje: 30% słodka i 36% , z napisem kwaśna do deserów. To którą powinnam kupić? Pilne Pozdrawiam

Śmietana kremówka - widmo?

Dziewczyny, czy tylko mam takie wrażenie, czy ostatnio zaczęła znikać z półek śmietana kremówka? Z reguły nabiał kupuję w marketach, więc tam raczej nie ma wielkiego problemu, ale i tak jest jeden, góra dwa rodzaje (producenci). Nie tak dawno najpopularniejszą kremówką w moim regionie była

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Ja kremówkę ubijam na najwyższych obrotach w takim specjalnym naczyniu w przykrywką, więc nic się nie rozchlapuje, pod koniec ubijania dodaję śmietan-fix żeby była sztywniejsza. Jeśli chodzi o ciasta to zawsze piekę nastawione na góra-dół, czasami podczas pieczenia przestawiam na sam dół lub sama

Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Cześć Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem śmietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana najlepsza? Jaka optymalna temperatura, jakie obroty

Śmietana tortowa a kremówka

Mam w przepisie na ciasto bez pieczenia, kremówkę (nalezy ja ubic ze smietanfixem) niestety kupiłam z rozpędu tortową, jaka jest róznica ? Czy równie dobrze mogę ja wykorzystać i ubić ze śmietan-fixem bez straty dla ciacha? Pomóżcie ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Tak, ale długość ubijania zależy od geometrii i mocy urządzenia ubijającego. Dlatego jednej osobie zawsze wychodzi, innej bardzo rzadko.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Masz racje, stosuj się do powiedzenia: kto pyta głupi przez pięć minut, kto nie pyta głupi przez całe życie.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ja myślę, że od osobowości :P -- Although it is not true that all conservatives are stupid people, it is true that most stupid people are conservative. - John Stuart Mill

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec wegosc smietany bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Bezsensowne to było twoje pytanie. Wstyd. I na litość boską mówi się 5 gramów, gramów ! A nie "5 gram". A co do śmietany, to po pierwsze powinna być zimna, po drugie - póki nie nabierzesz wprawy, przerywaj ubijanie i sprawdzaj konsystencję.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

moze jeszcze zalezec od koloru oczu, wlosow, lub proporcji - wysokosc blatu : wzrost osoby : waga osoby : rozmiar biustonosza : ile gram/ml smietanki ;) Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też nie rozumiem robienia z bicia śmietany takiej filozofii. Biorę garnek pierwszy z brzegu z szafy, nie kombinuję z prędkościami obrotów, nie uważam na temperaturę, a zawsze mi się ubija. -- "We ain't a sharp species. We kill each other over arguments about what happens when you die, then

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. -- Announcing "I'm offended" is basically telling the world you can't control your own emotions, so everyone else should do it for you.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jak sie patrzy w trajcie ubijania jaka gesta to sie widzi, no i wcale nie musi byc schlodzona, rety... Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Chodzi ci o różnicę miedzy UHT a normalną? No to należy też uważac, zeby w śmietance nie było zagęszczaczy - śmietankę zagęszczoną przez producenta mączką chleba świętojańskiego czy czym tam niby się ubije, ale bardzo słabo - nie ma co marzyć o puszystym kremie. -- a moja mama zawsze mi powtarzala:

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Kup śmietankę w kartoniku, a nie w kubeczku. Ta z kubeczka częściej się warzy. No i musi być mocno schłodzona - min. 12 godzin w lodówce, jak nie mam czasu to wstawiam na niecałą godzinę do zamrażarki i też jest ok ;)

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też zmieniam obroty. Ubijam zresztą zwykle śmietankę 36% na krem do tortu. Jak zaczyna robć się masło, to śmietanka przestaje być gładka i powstają drobniutkie grudki. Jest to moment, w którym należy natychmiast przerwać ubijanie (jeżeli oczywiście nie zrobiło się tego wcześniej) i wtedy jeszcze śmi

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Naczynie w którym ubijam śmietankę zawsze wstawiam na dłuższą chwilę do zamrażalnika, żeby byłó zimneśmietanka też musi być mocno schłodzona i ubijam najpierw chwilę na 1 stopniu, potem na 3, a na końcu wracam na 1 obrotów miksera. Wtedy masło się nie zrobi.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie zrobi się masło, jeżeli śmietanka będzie dobrze schłodzona (prosto z lodówki) i jeżeli nie będziesz ubijać za długo. Jeżeli robisz to niewielkim, ręcznym mikserem, to podziel tę ilość śmietanki na połowy i każdą ubij osobno. Oczywście w trakcie ubijania dobrze jest sprawdzać stan ubijanej śmieta

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź. Nie udało mi sie tego wygooglać, a nigdy nie potrzebowałam ważyć mleka, dlatego nie wiedziałam. Nie wiem po co ten bezsensowny hejt :/ Niektórzy maja chyba zbyt wiele wolnego czasu... -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Litr mleka waży (mniej więcej) 1.03 kg. Jak widzisz różnica jest tak nieduża, że można ją spokojnie pominąć i zmierzyć to mleko w mililitrach :) -- www.inpersona.pl kuchniapsakuby.blox.pl/ www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie rozumiem ataku. W przepisie mam podane gramy mleka, nie mililitry. A jako że tylko w przypadku wody 1g = 1ml, to pytam. Co w tym głupiego? -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec gęstość* smietany > bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka A ktoś pytał o wagę śmietany? Chyba chodziło o wagę w gramach 250 ml mleka... :-) ps

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ubijam zwykle porcje 500ml śmietany (akurat tyle mi do miski wchodzi), śmietana zawsze jest przedtem schłodzona - nawet na opakowaniu jest informacja, że najlepiej przed ubijaniem potrzymać 24h w lodówce. Miksuję "na dole", bo nie chciałoby mi się trzymać miksera w górze :) Jeszcze się

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

bene_gesserit napisała: Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. Bene :D w ubijaniu smietany liczy sie tylko dlugosc jej ubijania. aby smietana przeszla od stanu plynnego poprzez stan ' puszyszty ' w stan "maslany' musi uplynac pewna ilosc czasu, nic wiecej. moge sie zgodzic ze b

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dziękuję bardzo wszystkim za rady, śmietanka ubiła się wyśmienicie :) Jakby ktos był ciekaw: kupiłam śmietankę 36% z Łowicza 2x500ml w kartonie, włożyłam na chwilę do zamrażalnika - była bardzo zimna :), ubijałam tak,jak ktos radził - po jednym kartonie, ze stopniowym zwiększaniem obrotów, jak tylk

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Że nie za długo, to wiem. Głębokość naczynia nie wpływa? Nie lepiej np. po wierzchu ubijać, czy to bez znaczenia? Zawsze sprawdzam gęstość, ale przeważnie to wygląda tak: "e, jeszcze zbyt płynna... oj, masło :(" ;) Przepis na masę uwzględnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą,

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

czasu na reakcję Przepis na masę uwzglę > dnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą, nie zaszkodzi to jej? Nie, ale radzę dodać ubitą śmietanę do mascarpone, a nie odwrotnie. Lepiej się połączą, bez grudek Czy > serek warto wcześniej też przejechać mikserem? Tak, rozmiksuj najpierw

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jaszczur.ka_87 napisała: > Cześć > Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem ś > mietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż > 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana >

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BABECZKI Z MALINAMI 2,5 szklanki mąki pszennej, ? szklanki cukru, 3 jajka, ? szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 18 dag jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, maliny lub inne owoce (mogą być mrożone), 200 ml śmietany kremówki 30% Zmiksuj jaja z cukrem, wlej olej jogurt lub

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BABECZKI Z MALINAMI 2,5 szklanki mąki pszennej, ? szklanki cukru, 3 jajka, ? szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 18 dag jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, maliny lub inne owoce (mogą być mrożone), 200 ml śmietany kremówki 30% Zmiksuj jaja z cukrem, wlej olej jogurt lub

Re: A może wątek kulinarny VIII

BABECZKI Z MALINAMI 2,5 szklanki mąki pszennej, ? szklanki cukru, 3 jajka, ? szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 18 dag jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, maliny lub inne owoce (mogą być mrożone), 200 ml śmietany kremówki 30% Zmiksuj jaja z cukrem, wlej olej jogurt lub

Re: Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

Nie wiem, czy śmietana czy śmietanka, czy słodka czy kwaśna - ja zawsze ubijam kremówkę 36%.

Re: Lekki krem czekoladowy do tortu

Jak ma być lekki to proponuję bitą śmietanę z czekoladą. 600 g śmietany kremówki 30% 20 dkg czekolady Do ubitej śmietany dodawać porcjami rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Może być czekolada gorzka , mleczna lub wymieszane obie. Czekoladę rozpuszczam rozdrobnioną, stałe mieszając i dodaję

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Ale ja wlasnie nawet 30-stki nie moglam znalezc. Wszedzie tylko 12 i 18 proc. :( -- mój blog oprowadzeniu domu

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

. Kremówkę ubić z cukrem, połącz z żelatyną. Biszkopt rozwiń, posmaruj śmietaną. Z wystudzonej galaretki wytnij kilka pasków, ułóż na śmietanie. Zwiń ciasto. Wierzch udekoruj śmietaną i kiwi. Dobrze schłodź roladę. -- :prezent:

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

. Kremówkę ubić z cukrem, połącz z żelatyną. Biszkopt rozwiń, posmaruj śmietaną. Z wystudzonej galaretki wytnij kilka pasków, ułóż na śmietanie. Zwiń ciasto. Wierzch udekoruj śmietaną i kiwi. Dobrze schłodź roladę. -- :serce:

Re: A może wątek kulinarny VIII

. Kremówkę ubić z cukrem, połącz z żelatyną. Biszkopt rozwiń, posmaruj śmietaną. Z wystudzonej galaretki wytnij kilka pasków, ułóż na śmietanie. Zwiń ciasto. Wierzch udekoruj śmietaną i kiwi. Dobrze schłodź roladę. -- :prezent:

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Śmietanka UHT ma dość długi okres przydatności do spożycia i inne panie domu były zapobiegliwe: wykupiły ją wcześniej, zamiast odkładać na ostatnią chwilę.

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Również pytałam o odchudzanie polski odwiedzając piąty z kolei sklep, gdzie jeszcze udało mi się upolować ostatnie dwa łowicze-ale to było pół roku temu-kiedy był sezon na lody :D Od tej pory w żadnym z moich sklepów 36% śmietanki nie ma -przerzuciłam się na 30% z łaciatego-lody też wychodzą idealne

Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Na jakich obrotach miksera tzn(dużych czy małych)ubijacie smietanę -kremówkę,jakie rodzaje ciast piec w pikarniku nastawionym na opcje góra-dół a jakie na termoobieg,zawsze mam z tym problem i jeszcze jedno zapiekanki zapiekac przy zakrytym naczyniu czy tez odkrytym.Bardzo prosze o odpowiedzi

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KREM ŚMIETANKOWY 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić ptysie używając

Re: Śmietana kremówka

Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? -- nasza kapela autoreklama Stellamara

Re: Śmietana kremówka

30% kup ale 36% jest słodka, nie kwaśna... przynajmniej ta z Piątnicy, którą ja kupuję -- Podróż w świat zapachów

Re: Śmietana kremówka

Skoro jest napisane ubita smietane, wiec slodka, 30% w zupelnosci wystarczy. Kwasna nie ubije sie przeciez;-)chocby i miala 40%;-))

Jak dobrze ubić śmietanę kremówkę? :(

Jak ubić śmietanę kremówkę, żeby nie zrobiło się masło? Co do niej dodać? Proszę o odp. -- _ Kati, konsultantka Avon z Krakowa. GG- 918857 tel. 504-673-321

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag+2 łyżki cukru, 5 jajek, 37,5 dag mąki, 2,5 dag kakao, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosowych, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 kiwi

Re: Śmietana kremówka

l.e.a napisała: > Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) > > no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? to chyba zalezy od przepisu... ad meritum - do ubicia nadaje sie slodka, plynna smietanka kremowka - 30 albo 36%

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

CIEPŁE LODY W CIEŚCIE KOKOSOWYM 16 herbatników, około 24 sztuk małych, ciepłych lodów, Pianka: 20 dag białej czekolady, 2 galaretki cytrynowe, 2 opakowania bitej śmietany, 350 ml mleka, 15 dag wiórków kokosowych, Śmietana: 300 ml kremówki, 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BISZKOPT Z KIWI 1 okrągły blat biszkoptowy*, Galaretka" 8 kiwi, 1 łyżka cukru pudru, 2 galaretki agrestowe; Pianka: 300 ml śmietany kremówki 36%, galaretka agrestowa lub cytrynowa, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 szklanki wody Kiwi obierz, pokrój w kosteczkę. Zagotuj z łyżką cukru pudru na małym

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BISZKOPT Z KIWI 1 okrągły blat biszkoptowy*, Galaretka" 8 kiwi, 1 łyżka cukru pudru, 2 galaretki agrestowe; Pianka: 300 ml śmietany kremówki 36%, galaretka agrestowa lub cytrynowa, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 szklanki wody Kiwi obierz, pokrój w kosteczkę. Zagotuj z łyżką cukru pudru na małym

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag+2 łyżki cukru, 5 jajek, 37,5 dag mąki, 2,5 dag kakao, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosowych, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 kiwi

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag+2 łyżki cukru, 5 jajek, 37,5 dag mąki, 2,5 dag kakao, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosowych, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 kiwi

Re: A może wątek kulinarny VIII

BISZKOPT Z KIWI 1 okrągły blat biszkoptowy*, Galaretka" 8 kiwi, 1 łyżka cukru pudru, 2 galaretki agrestowe; Pianka: 300 ml śmietany kremówki 36%, galaretka agrestowa lub cytrynowa, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 szklanki wody Kiwi obierz, pokrój w kosteczkę. Zagotuj z łyżką cukru pudru na małym

Re: A może wątek kulinarny VIII

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag+2 łyżki cukru, 5 jajek, 37,5 dag mąki, 2,5 dag kakao, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosowych, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 kiwi

Re: Lekki krem czekoladowy do tortu

Taki kiedys robiłam pochodzi z tej strony w/w Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka kawy zbożowej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

CIEPŁE LODY W CIEŚCIE KOKOSOWYM 16 herbatników, około 24 sztuk małych, ciepłych lodów, Pianka: 20 dag białej czekolady, 2 galaretki cytrynowe, 2 opakowania bitej śmietany, 350 ml mleka, 15 dag wiórków kokosowych, Śmietana: 300 ml kremówki, 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

o strasznego jest w fixie? to przeciez skrobia z glukozą, nie ma jak zaszkodzic a dzieki temu smietana nie podchodzi pozniej wodą :P

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

ps. poza tym jak ktos tu pisze, po prostu jakas inna smietana 36%(ja widzialam taka akurat tylko patnicy) zamiast smietanki do ubijania.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Smietanke kremowke robilam zwykle z fixem do smietany. Na wysokich obrotach od razu. Odkyciem okazala sie smietana 36% patnicy . Do ubijana bez fixu, piekna biala gesta. Mniam!!!!! cucinissima.wordpress.com/

Re: A może wątek kulinarny VIII

CIEPŁE LODY W CIEŚCIE KOKOSOWYM 16 herbatników, około 24 sztuk małych, ciepłych lodów, Pianka: 20 dag białej czekolady, 2 galaretki cytrynowe, 2 opakowania bitej śmietany, 350 ml mleka, 15 dag wiórków kokosowych, Śmietana: 300 ml kremówki, 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, 1 łyżka cukru pudru

Re: Co ze śmietany kremówki?

Mozesz tez wejsc w zaawansowane opcje wyszukiwarki i wpisac wyrazenie: "litra śmietany kremówki". Powinno Ci wyskoczyc 50 przepisow:) -- 'One cat just leads to another' - E.Hemingway Sadyba:) Wczesniejsza aktywnosc jako: gaz.gaz.gaz.na.ulicach

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Robie mase literowek i przekrecam, nic mnie nie usprawiedliwia. Sprobuje sie poprawic. A polskich znakow nie mam, fakt. bene_gesserit dzieki za info. Ja szczerze mowiac nie zawsze czytam sklad na opakowaniu (moj blad). Mozesz polecic jakas inna sprawdzona smietane 36%? Zeby jakiegos syfu nie kupowa

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

maddalena81 napisała: > Mowisz, o patnicy Co Ty z tą "patnicą" co chwilę? Patnicy i patnicy. Brak polskiech liter niczego nie usprawiedliwia, bo wtedy by było "piatnicy" ;/ -- http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=11243

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Imho najlepsze sa Lowicze, ale to zalezy, co komu sie podoba. Wystarczy czytac sklad na opakowaniu - jesli nie ma dodatkow, a procent jest odpowiedni, to wszystko jest ok. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

doklanie - smietanki bez dodatkow zadnych fiksow i innych syfow wystarczy dobra smietanka - tlusta taka: www.ekozakupy24.pl/var/img/shop/big/dc782d76493e1878014414b732d8e80f.jpg

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Najpierw małe obroty, potem duże. Dodaje śmietankę żelfix i jest super ubita. Piekę zawsze góra - dół. W zakrytym, a na koniec czasami odkrywam, jak jest ser czy jakiś sos aby się przypiekło ładnie.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

najpierw malych zeby nie pryskalo, potem duzych, nie wiem ja zakrytym, pod koniec odrywam zeby sie przypieklo. Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Mowisz, o patnicy 36% (taka tlusta smietana) czy o smietance do ubijania? Ja mialam na mysli taka 36% i nie mialam z nia doswiadczen o ktorych Ty piszesz, nie mialam. Bylam bardzo zadowolona z efektu. Jak bede nastepnym razem w Polsce to sparwdze sklad na opakowaniu, ale cos mi sie nie chce iwerzyc,

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Eee tam, Piatnica jest beznadziejna do ubijania, bo ma skrobie modyfikowana i pektyne, ktore sciagaja ja w trakcie ubijania. Ubic to sie ubije, ale napowietrzy sie bardzo skromnie - w efekcie otrzymujemy nie lekka chmurkę, ale ciezka lepkawą kałużę. Do ubijania trzeba szukac smietane bez dodatkow j

Re: emama piecze ciasto kajmakowe

Ciasto nie jest typowo kajmakowe ale jest z kajmakiem. Biszkopt smarujemy puszką kajmaku zmieszanego z roztopioną tabliczką mlecznej czekolady. Na to plasterki bananów. Na górę ubita śmietana kremówka.

Re: Deser z galaretki

No właśnie szukam w necie, ale ile stron, tyle wersji (z kremówką, ze śmietaną 18% i mlekiem, z cukrem pudrem, z żelatyną zamiast galaretki). Wolałabym właśnie jakiś sprawdzony przepis :)

śmietana kremówka

jaka to jest smietana?ile procent?bo nigdy nie wiem i dlatego omijam przepisy z taką śmietanką...niestety :(

Re: Kulinarne rozczarowania

warstwami, zalać śmietaną 1/2 kremówki, 1/2 kwaśnej_ zgnieciony czosnek i sól, pieprz. Zapiec. Bomba kaloryczna, ale doooobrutkie.

Re: Kremówka po terminie ważności

Kremówka to słodka śmietana, do ubijania na krem a po terminie ważności może być kwaśna z niej śmietana a to znaczy, że się już nie ubije i nie powstanie z niej bita śmietana, tylko najwyżej masło gdyż ono powstaje z kwaśnej śmietany. Są śmietany kremówki o krótkim i długim terminie ważności (te

"lekki" deser z mascarpone

Zmieniły mi się świąteczne plany cukiernicze i została mi duża śmietana kremówka i dwa serki mascarpone po 250g. Termin ważności do początku stycznia. Mamy już dość słodkich, ciężkich ciast (ostatnio przedawkowaliśmy bezę i banoffee pie), a mąż kręci nosem na tiramisu, na które ja jeszcze

Re: A może wątek kulinarny VIII

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ 75 dag ziemniaków, cukinia, 20 dag wędzonego boczku, olej, 2 cebule, 3 jajka, 200 ml śmietany kremówki, 15 dag sera mozzarela, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól. pieprz Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Ugotuj w mundurkach na półmiękko. Ostudź. Obierz w plasterki. Cukinię

Re: Klara jest pyra

Czarek,to jest przepis ekskluzywny. Pamiętam z dzieciństwa,że kupowało się twaróg tłusty i śmietanę kwaśną - do wyboru była tylko śmietana słodka i kwaśna,kremówka - tylko dla mających znajomości w "pewnych kręgach" lub w mleczarni. Na zagrychę to się faktycznie nie nadaje :)

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

WINOGRONOWIEC Na biszkopt" 3 jajka, po 3 łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru Masa: 600 ml śmietany kremówki, galaretka malinowa, kiść zielonych winogron, Ponadto: galaretka malinowa, puszka ananasa, winogrona do dekoracji Biszkopt: Białka ubij, dodaj cukier. Dodawaj po jednym

Re: potrawy naszego dzieciństwa

zupa owocowa z makaronem, chleb ze śmietaną i cukrem - to akurat moje dziecko lubi, kanapka z żółtym serem i musztardą, bułka kajzerka i śmietana kremówka pita prosto z butelki, i coś czego nauczyła mnie babcia koleżanki czyli grube plastry białego sera posmarowane masłem :) -- Mamo, już wiem

Re: A może wątek kulinarny VIII

WINOGRONOWIEC Na biszkopt" 3 jajka, po 3 łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru Masa: 600 ml śmietany kremówki, galaretka malinowa, kiść zielonych winogron, Ponadto: galaretka malinowa, puszka ananasa, winogrona do dekoracji Biszkopt: Białka ubij, dodaj cukier. Dodawaj po jednym

Re: Poradźcie - przeziebienie

, tłustej śmietany (np. kremówka 30% z kartonika), wymieszać, wypić ciepłe. A na szybsza zwalczenie infekcji: napar z imbiru ze szczyptą kurkumy, który trzeba lekko przestudzić (do ok 60-70° C, można też po prostu po zaopatrzeniu dolać trochę zimnej wody) i wtedy dodać miód i cytrynę. Plus czosnek w

Re: A może wątek kulinarny VIII

ZAPIEKANKA ALA PIZZA 50 dag marchewki, 75 dag brokułów, sól, 30 dag cukinii, 25 dag pomidorów koktajlowych, 30 dag zielonego groszku, 1 opakowanie mieszanki na ciasto drożdżowe (w proszku)*, 20 dag śmietany kremówki, 1/4 l mleka, 6 jajek, pieprz, tłuszcz do blachy . Ciasto na pizzę przygotować

Re: Dlaczego proste, z krótkim czasem gotowania..

Ktoś raz spróbował ten nie przestanie ;) mascarpone ma smak śmietanki kremówki, doskonale łagodzi kwaśne zupy. Jest doskonale do pomidorowej czy ogórkowej. Wystarcza 1 łyżka na gar zupy. Rozrabiam to wcześniej z odrobina zupy, tak jak śmietanę. -- Z tego co wiem to faceci się żenią, głównie dla

Re: Śmietana tortowa a kremówka

Dzięki Aniu ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na szczęście trzeba ciężko zapracować"

Re: A może wątek kulinarny VIII

TARTELETKI Z ŁOSOSIEM 250 g mąki, 120 g masła, sól, Nadzienie: pęczek koperku, 120 g serka śmietanowego, 100 ml śmietany kremówki 33 proc., pieprz, 4 jajka, 250 g filetów z łososia. Wymieszać w misce mąkę, pokrojone na kawałki masło oraz szczyptę soli. Dodać ok. 80 ml zimnej wody, szybko

Re: Przepisy współczesne

DESER JAGODOWY 20 dag czarnych jagód (borówek), 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie śmietany kremówki, kieliszek ajerkoniaku. Biszkopty, wafle lub rurki waflowe, kilka ładniejszych jagód i listek mięty do ozdoby deseru. Jagody przebieramy, dokładnie płuczemy i zostawiamy aby ociekły

Re: Śmietana tortowa a kremówka

mysle, ze to jedno i to samo. tortowa ma zdaje sie nawet jeszcze wiecej % tluszczu, bo 36. mozesz wiec ubic bez problemu. i na cholere ten smietanfix? imho bedzie sie trzymala i bez tego chemicznego dodatku.

Re: Czy podałybyście teściowej taki deser

to co napisałaś nie brzmi zachęcająco. już lepiej podać naleśniki niż kupne gofry. a gofry z twarogiem nijak się nie komponują.... jak ma być szybko i na gotowca. to kup bezy, jeżyny czy truskawki, śmietanę kremówkę (zmiksuj z cukrem), jakieś lody np. waniliowe, adwokatowe. wszystko włóż na

Re: Najpyszniejsze ciasto?

Najpyszniejszy tort, jaki w życiu jadłam (dawno) był mocno czekoladowy, z czekoladowym kremem i podwójną ilością pistacji. No obłęd. Pamiętam też z dawnych czasów ciasto, które nazywało się "kremówka szwedzka" i zdaje się, że można było je kupić tylko w Horteksie na Targowej. Coś niesłychanego

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana kremówka

Zdjęcia - śmietana kremówka

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin