Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Przepis na baklazana

znalazlam 2 ciekawe przepisy. Tak wiec czasem warto wczesniej kupic a potem szukac. Dzieki za instrukcje w przekrawaniu baklazana.

Re: dzis ratujemy baklazana

Baklazana kroimy w kostke, na rozgrzana oliwe wrzucamy posiekana cebule, potem dodajemy baklazana. Lekko solimy, przykrywamy i dusimy. Potem dodajemy przecier pomidorowy, dusimy jeszcze na malym ogniu, na koniec ewentualnie solimy, wrzucamy listek bazylii. Do takiego sosu / wciaz na malym ogniu

Re: makaron z sosem z baklazana

Baklazana kroimy w kostke, na rozgrzana oliwe wrzucamy posiekana cebule, potem dodajemy baklazana. Lekko solimy, przykrywamy i dusimy. Potem dodajemy przecier pomidorowy, dusimy jeszcze na malym ogniu, na koniec ewentualnie solimy, wrzucamy listek bazylii. Do takiego sosu / wciaz na malym ogniu

Roladki z baklazana

Smaczne byly, wlasnie zjadlam mala przystawke i dziele sie z wami "przepisem" Chcialam zrobic cos innego, ale zawartosc lodowki mi na to nie pozwolila, wiec wyszlo to: Baklazana pokroilam wzdluz na plastry ok 1 cm i pieklam w nagrzanym piekarniku 200 ° ok 15 min. Wczesniej

Re: Przepis na baklazana

female.pl napisała: > Szukam przepisow na baklazany. Kupilam 2 i teraz sie zastanawiam co z nimi zro > bic. foodgawker.com/?s=aubergine U mnie dziś ratatouille, zimna, bez dodatków, rewelacja. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Re: Przepis na baklazana

nastepnym razem zrob odwrotnie, ja uwielbiam go pieczonego albo jako dodatek do innych warzyw:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: Przepis na baklazana

Lubię tak: bakłażany umyć, ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. Wyjąć, przeciąć wzdłuż, ostudzić, polać takim sosem: tahina wymieszana z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i czosnkiem, ew. rozrzedzona zimną wodą. Posypać pietruszką (albo pietruszką i mięt

Re: Przepis na baklazana

przekrawam na pol i lekko nacinam jego miesista czesc(dla stabilizacji odcinam ok 0,5cm zeby ladnie lezal na blaszce)daje troche oliwy, bo przyprawy to juz jak jest gotowy:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: co z baklazana?

Swietne przepisy, dziekuje Przypomnialo mi sie,ze kiedys robilam zapiekanke z baklazana, przekladalam serem mozarrella i polewalam sosem pomidorowym, naprawde smaczne danie. Znajomi we Wloszech marynowali grilowane plastry baklazana, zaleawli je oliwa z czosnkiem i bazylia. Sporo jest przy tym

Zapiekanka z baklazana

2 duze baklazany opakowanie szynki: prosciuttto, speck albo poledwicy, cebula 5 zabkow czosnku bazylia, oliwa, puszka pomidorow calych mozarella Baklazana kroimy wzdluz na na kilka "kotletow" o grubosci ok 1.5 cm, solimy dosc dobrze z kazdej strony i odkladamy do miski "na stojaco

Salatka z baklazana

...na razie nie jest doprawiona, ale dodam rano oliwy z oliwek. Sprobowalam troche i jest zjadalne ;o) a inna salatka to przyrzadzic i pokroic baklazana jw, dodac cebulki drobno skrojonej, pieprz, sol, oliwa odstawic do schlodzenia na jakas godzine i juz ;o)), zamiast oliwy mozna tez jogurt, albo oba razem

Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i

na grilla shabbyeat.pl/roladki-z-baklazana/ można w całości upiec w piekarniku, wydrążyć środek i zrobić pastę do chleba

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Mniam.. i dzieki! Dalyscie mi wiele smakowitych propozycji i chyba polece jutro do sklepu jeszcze dokupic "baz" cyli cukini i baklazana;) A. -- http://www.madzik.pl/gify01/nowee/gpixie.gif

Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i

Roladki z orzechami włoskimi i granatem Zapiekanka Ratatouille Baklazana w sosie slodko-kwaśnym Baklazan faszerowany -- Producentka hormonu szczęścia :-)

Re: Szybkie danie z makaronem

Bosz, mam 35 lat i nigdy nie robilam sosu do makaronu. Zawsze uzywamy gotowych sloiczkowych - wszelkich pomidorowych, zielone, czerwone pesto, albo z papryki i baklazana, ewenrualnie serowe z torebki :-/

Re: Nie sol baklazana -

Ja jakos tez czuje ten posmaczek. Robilam baklazana najdalej wczoraj i cos mnie pokusilo, zeby sobie odpuscic. Coz, posolony wczesniej jest jednak lepszy. -- Malezja 18.01.2004-01.02.2004 Chiny 16.06.2006-01.07.2006 Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

sos z soczewicy,baklazana i pora

sos: 1/3 pora pol baklazana 1/3 szkl czerwonej soczewicy pomidory z puszki ok 200 ml oliwa mieta, natka pietruszki, swiezo zmielony pieprz,sol,odrobina cukru, sol, suszone chili feta makaron ugotowac (u mnie z maki pelnoziarnistej). pora z baklazanem podsmazyc na oliwie. Wrzucic soczewice i zalac

pasta z baklazana

Skladniki: 1/2 sredniego baklazana 1/2 lyzeczki oregano 1 zabek czosnku lyzka oliwy z oliwek Przepis: baklazana naciac malym nozem i piec w brytfance w piekarniku ok. 40 min. po wyjeciu obrac ze skory, posiekac na kawalki, wlozyc do miski i polaczyc z oregano, zgniecionym zabkiem czosnku

Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i

Kawior z bakłażana, to jest pyszne. Na świeżym razowcu bajka :) www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/2335/doradca-smaku-ii-odc.-57-kawior-z-baklazana.html -- Częsta

Re: cukinia faszerowana mięsem

moze tu cos znajdziesz forum.gazeta.pl/forum/w,48129,94849020,94849020,Czym_nafaszerowac_cukinie_lub_baklazana_.html -- Nigdy sie nie tłumacz

jakie miesko do baklazana?

Znalazlam na forum przepis na smazonego baklazana z czosnkiem i pomidorami - dzisiaj chce podac to na obiad, do tego makaron (pozostalosc z wczorajszego obiadu) i jakies miesko chude, odpowiedenie na dzisiejszy upal - macie moze pomysly jakie?

Re: je sie skore z baklazana????

ok,dzieki! to mam jeszcze jedno pytanie,obawiam sie ze glupie,ale co mi tam:)) czy moge zamrozic surowego baklazana?mam dwa,dzisiaj zrobie jednego no i nie wiem c z tym drugim,czy moge go po prostu zamrozic??

roladki z baklazana

Plastry baklazana grilujemy lub pieczemy troszke (oczywiscie po wczesniejszym posoleniu i usunieciu gorzkiego soku, to juz wszyscy znamy na pamiec). Kazdy plaster smarujemy serkiem kozim (lub innym, jak kto lubi). Na to kladziemy suszonego pomidora, baklazana zawijamy i spinamy wykalaczka

tylko sprostuje jedno:-) Nie sol baklazana - juz

od lat nie trzeba, od 5 lat sa inne odmiany na swiecie zmieinione genetycznie i nie ma gorzkich baklazanow, to legenda i pozostalosc nie potrzebna. A prostszy sposb - najprostszy naprawde:-) to plastry baklazana kladziesz na grill, lub kratke piekarnika rozgrzanego i pedzelkiem smarujesz oliwą

zapiekanka z baklazana

zapiec wychodzi cudowne ciasto baklazanowe, idealnie pasuje do roznych pieczeni no i mozna fantazjowac po swojemu, przelozyc plasterki baklazana mozarella albo innymserkiem, i zapiekac

Re: co z baklazana?

Wypróbowane w ostatni weekend, pyszne: spacecupcake.blox.pl/2009/07/Gratin-z-baklazanow-i-pomidorow.html

Re: co z baklazana?

Zetrzec na grubej tarce,lekko odcisnac dodac jajko,troche maki,sol,pieprz i smazyc jak placki kartoflane.PYCHA!

co z baklazana?

bardzo lubie baklazany, co dobrego z nich robicie? -- When children are punished they resolve to be more careful, not more obedient or responsible

Re: co z baklazana?

ja sie zakochałam w tym sosie do makaronu lub mięs (jak kto woli) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98144753.html -- Moje eksperymenty

Re: co z baklazana?

Zapiekam albo jako "omdlały imam" albo "sandałek". en.wikipedia.org/wiki/Imam_bayildi greekfood.about.com/od/maindishes/ss/papoutsakia.htm -- Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.

Re: co z baklazana?

Przekroić bakłażana wzdłuż na dwie połówki, wysmarować oliwą wnętrze, posypać solą (lepszy efekt da ta gruboziarnista/morska) i rozdrobniony czosnek Nawciskać kilka końcówek pędów rozmarynu bądź tymianku w miąższ bakłażana, Złożyć bakłażana z powrotem w "całość", zawinąć folią i piec 20

paciaja z baklazana mi wyszla

a mial byc ladnie podsmazony :) baklazana podsmazamy jakies 10 min (tylko ladnie na brazowo, nie tak jak ja;) pod koniec dodalemy zielone oliwki, czosnek, kapary, sol i pieprz, zalewamy sokiem z cytryny, posypujemy pignolis i parmezanem, a jak ktos lubi to jeszcze pietruszka a do tego troche

Re: Salatka z baklazana

hmm, a u ciebie to czas do tylu plynie czy ja mam jaies mazy w oczach? -- Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie w samo poludnie

Re: co z baklazana?

Ja grilluje plastry przekladane szynka i serem z ziolami. Czasmai robie sobie takie wielkie niejako kanapki - plastry ciete wzdluz na minute blanszuje na parze a potem grilluje z nadzieniem dowolnym. Wazne - nie uzywam do tego prawie w ogole tluszczu, bo baklazan ssie go jak gabka. Dobra jest tez p

Ile czasu piec baklazana?

Znalazlam w watku o baklazanach przepis na kawior z baklazana. Chcialam sie zapytac ile go trzeba piec w piekarniku, albo po czym poznac ze juz jest gotowy? Dzieki za odpowiedzi. D.

Re: Salatka z baklazana

przekombinowalam ta papryka. Sama rucola wystarczylaby. -- Lepiej byc nielubianym za to kim sie jest, niz uwielbianym za to kim sie nie jest. Swiat zmieni sie tylko wtedy gdy spojrzymy na niego z innej prespektywy, poprzez to zmieni sie jakosc naszego zycia.

Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Leza mi juz pare dni w lodowce i przyszla mi ochota na zapiekane, faszerowane Ale czym je nafaszerowac? Jedyne zastrzezenie, ze jak mieso, to nie moze byc zmieszane z ryzem, makaronem A jak ryz, makaron, to bez miesa:) Z gory dzieki za propozycje:) A. -- http://www.mad

jesli koniecznie chcesz solic baklazana

to przekroj go wzdluz na pol, posol, i odstaw na godzine. A potem podsmaz na patelni, ale tylko z jednej-rozkrojonej-strony. Potem mozesz wydrazyc... -- Oh well, Mr Robinson's cave's never been exactly nirvana, has it? M. Python

Re: no zapomnialam baklazana dodac!!

Dokładniutko taki. Jak skórka oberżyny, czyli bakłażana. Jeśli już zakładam coś w innym kolorze, to pod spód choćby bakłażanową koszulkę:D Każdy ma jakiegoś bzika, a ja mam bakłażanika:) -- Jak dobrze ubrać biust

przepis

nie dyskutuje, ale moge za to podac przepis baklazana pokroic w plastry, smazyc, pomidory z puszki doprawic ziolami na plaster baklazana polozyc pomidory, posypac zoltym serem, zapiec

Re: no zapomnialam baklazana dodac!!

Bakłażan czyli taki ciemny intensywny fiolet? Też mi się ten kolor cholera śni po nocach. Swojego czasu nawet się Triumpha jakiegoś w tym kolorze dorobiłam, teraz mogę sobie co najwyżej na niego popatrzeć i powzdychać do tego koloru ;) -- Biuściasta stanikowa elita A TY? Czy na pewno nosisz dobrze

Re: no zapomnialam baklazana dodac!!

Mi się ten kolor śni po nocach na butach... Ale już się poddałam, kupuję kolejne czerwone. Żeby nie było zupełne OT - kiedyś był Fantasie Conspiracy w takim kolorze (Damson, oficjalnie śliwka, ale IMO był mniej niebieski niż śliwki), nawet jakieś maleństwo w rozmiarze 30E przewinęło się przez moje

Nie sol baklazana -

wiesz, jacku, ja probowalam pare razy bez solenia - i zgadzam sie, gorzki nie jest ale ma w sobie taki "tangy" smaczek...jakas taka dosc zauwazalna cierpkosc, ktora mnie osobiscie nie odpowiada, a mozna ja usunac poprzez solenie lub moczenie w slonej wodzie dlatego ja zawsze polecam so

Re: czy krótkie włosy postarzają?

oblepione woskami, gumami, lakierami coś.Nie ma naturalnosci.Dodac do tego kolor baklazana w jakim Polki sie lubuja i efekt ciotki klotki murowany. -- Pomoc dla Krzysia

Re: Przedwakacyjne "czyszczenie" lodówki ;)

Z 1 baklazana mozna zrobic sos do makaronu: tonajezyku.blogspot.it/2012/09/sos-bakazanowo-pomidorowy-gotowiec-na.html Ten jest w wersji na zime, ale roznicy nie ma. Mozna

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Klasycznie pakuje sie mieso mielone-bez ryzu:)Mocno przyprawione i posypane serem. Mozesz tez jak papryki pasta twarogowa nadziac:)Zaraz poszukam watku z GP:) -- no i jeszcze Pinezka Kuchenne Pogaduszki

Re: A jakie sa zalety baklazana wg. was?

Nie wyobrazam sobie smaku cukiniii w musace zamiast baklazana - wydaje sie byc inna potrawa zdecydowanie. Mysle ze to wlasnie jest efekt lekkiej goryczki baklazana ktora mimo trikow lekko pozostanie i o to chodzi. A usmazony jak kotlet schabowy - niebo. Przy okazji, Pascal oswiecil mnie wiec

Re: sos z soczewicy,baklazana i pora

Na bakłażanach się nie znam:0), ale soczewica, pomidory i makaron do tego to musi być dobre. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Re: Przedwakacyjne "czyszczenie" lodówki ;)

linn_linn napisała: > Z 1 baklazana mozna zrobic sos do makaronu: > tonajezyku.blogspot.it/2012/09/sos-bakazanowo-pomidorowy-gotowiec-na.html > Ten jest w

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

pomidorami, papryką pokrojone w kostce plus uduszone pieczarki z cebulą;) taki misz masz można też wzbogacić o szynke w paseczkach albo wsomniane mieso mielone generalne to taka cuklinia to niezly sprzatacz lodowki:) -- wole masakre, MASAKRE!!!

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

ja robilam niedawno cukinie nadziewana tunczykiem :) kwiecienkaodkuchni.blox.pl/2009/03/Cukinia-nadziewana-tunczykiem.html oj, kranie, kusisz tymi baklazanami, kusisz... pozdrawiam Kwiecienka z Zupa Marchewkowa -- Moja mała Amelio, twoje kości nie są ze szkła. Możesz zderzać się z życiem.

Re: sos z soczewicy,baklazana i pora

jednym z naszych ulubionych sosów do makaronu, to pomidor, bakłażan, mozzarella, parmezan i zabójcze ilości świeżej bazylii ! następnym razem dodam do niego soczewicę :) -- "Proszę się nie sugerować statystyką, bo statystycznie gdy człowiek wychodzi z psem na spacer, każdy z nich ma po trz

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Bakłażana pokroić w plastry,usmażyć partiami w głębokim oleju,odsączyć.Zrobić sos marinara. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy sos,na to układamy bakłażana,plastry mozarelli,zalać sosem ,posypać parmezanem.Na ile wystarczy warstw.Zapiekamy w 180 st. 40-60 min. Przy okazji polecam Wam nowe wyda

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

Nie faszerowany bakłazan ale znakomity:) ***Dwie oberżyny przeciąć wzdłuż na pół. Naciąć , posolić , polać oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika nacięciem do góry na pół godziny. Przygotować kuskus . Ja wrzucam na dwie osoby na oko 200 gram na suchą patelnię, kiedy lekko zbrązowieje zalewam szklank

Re: Czym nafaszerowac cukinie lub baklazana?

bakłażana to nie wiem ale cukinię robię z pomidorami, bardzo pyszna (jak dla mnie) Cukinie trzeba przekroić wzdłuż, nie obierać, wydrążyć środek w celu uzyskania łódeczek, posolić od wewnątrz. Miąższ wydrążony należy posiekać i podsmażyć do miękkości z czosnkiem a następnie dodać lekko odcedzone pom

Re: A jakie sa zalety baklazana wg. was?

nie rozumiem, jak mozna twierdzic, ze baklazan smakuje tylko tym, z czym sie go przyrzadza (sol czy oliwa) - przeciez tak specyficznego, jakze pysznego aromatu nic nie przebije! i nie przeszkadza mi fakt, ze lubi nasiakac oliwa - lubie ja nawet w duzych ilosciach, a smak baklazana zawsze czuje :)

Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i

hamburgery czyli bulka ciabbata, posmarowana hummusem z grillowana papryka, plasterem podsmazonego halloumi, plastrem podsmazonego na oliwie baklazana i relish z cebuli, pasty harrisa i grillowanej papryki...jest pyszne ale kaloryczne. Raz na jakis czas mozna#1;

Re: Musaka z baklazana-jak sie ja robi??

Kroisz baklazana w plasterki, posypujesz sola kazda warstwe i zostawiasz na 30 min na sitku. Baklazana obsmazasz na oliwie na patelni, odsaczasz z nadmiaru tejze recznikiem papierowym. Przygotowujesz ragout- takie jak do lasagne, tzn podsmazasz na oliwie cebulke i czosnek, dodajesz mielona

je sie skore z baklazana????

tak sie zastanawiam...nigdy tego nie robilam,chyba nawet nie jadlam,ale dzisiaj mam zamiar sprobowac,znalazlam tysiace przepisow baklazan nadziewany,baklazan zapiekany,baklazan...no ale co z ta skorka? obiera sie go,czy je w calosci...

Re: wypad na stok :)

temperufka.zelona napisała: > widzisz czubku, do jana baklazana, nie musi sie montowac wokol mnie. whatever that means -- http://th970.photobucket.com/albums/ae190/Miss_Nelly/Dolls/Motorcycle/Motorcycle2/th_Biker-Smiley-Blank.gif

Re: pomysł na ciepłe danie

pomidorowy, ja przesmazam duza ilosc czosnku, cebuli i tartej marchewki, zalewam pomidorami w dowolnej formie, ostro doprawiam (papryka, chili, ziola wloskie, czasami kumin rzymski). Wyjac baklazana, zawinac roladki - plaster baklazana, kawalek fety, lisc bazylii, spiac wykalaczka, wlozyc do naczynia

Re: Musaka z baklazana-jak sie ja robi??

Dzieki Ania za przepis-jutro wyprobuje. Mam jeszcze jedno pytanie.Otoz czytalam gdzies ,ze jedni obieraja baklazana ze skory ,a inni nie.Ja z niego robilam tylko cos takiego do leczo podobnego i zupe meksykanska.Zawsze obieralam. Czy do musaki tez trzeba go obrac? -- ----- "Jutro mozna

Re: Drogie, ale nie będę oszczędzać

pomidory - jako wielka fanka place reagulanie jakies kosmiczne kwoty za kilogram, czesto powyzej dziesieciu euro tylko dlatego, ze chce mi sie sprobowac nowej odmiany smarowidlo do chleba z baklazana, ktore kupuje w lokalnych delikatesach. kosztuje to 6 euro za 150g ale jest tak pyszne

Baklazan czy jest sens

Prosze o radę, chce rano zgrilowac baklazana w plastrach, a popołudniu posypały cheddarem i chwile zapiec, ma to sens ? Baklazana nie straci na smaku?

Re: je sie skore z baklazana????

Zależy od potrawy, od przepisu. -- "Mądrej głowie dość dwie słowie". Przepisy kulinarne są dłuższe.

Re: je sie skore z baklazana????

Je się w całości, chyba że ma wyjątkowo brzydką i grubą skórę... -- Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein. FN

Re: tylko sprostuje jedno:-) Nie sol baklazana -

Mój najprostszy sposób na bakłażana to w plastrach na parze - smarowanie olejem zbędne. Mikrofala też daje doskonałe wyniki. -- "Mądrej głowie dość dwie słowie". Przepisy kulinarne są dłuższe.

Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i

smazeniem operacja z sola. inne szybkie danie robie takie: baklazana pokroic w ok. 1-cm plastry wzdluz, posolic i zostawic az pusci sok. wytrzec do sucha i obsmazyc lekko z obu stron na oliwie. ukladac na wylozona papierem blache, posmarowac wycisnietym czosnkiem, na to plastry pomidora, sol i pieprz, na

Re: wypad na stok :)

widzisz czubku, do jana baklazana, nie musi sie montowac wokol mnie. -- to ze pisze akurat pod toba wcale nie oznacza, ze zaczepiam, prowokuje, badz ganiam za toba po forum. mozesz nawet nie odpisywac, nie oslabi to mojego stanu psychicznego. i najwazniejsze: za facetami po prostu NIE GANIAM!!

Re: Baklazan czy jest sens

Na wcześniej grillowanego baklazana nakładem kawałki pomidorów z puszki - wcześniej doprawi ziolami- posypuje serem i zapiekam

Re: Co zawsze macie w kuchni?

Oprocz maki, mleka,pieczywa, masla, przypraw, makaronu, oliwy, ziemniakow, soli, kawy, wody gazowanej itp. zawsze mam parmezan, cukinie, papryke, baklazana, jablka, jajka i pomidory w puszcze.

Re: a jak robicie musake?

Ja obrabiam baklazany(ciecie, solenie, wycieranie, grillowanie),na patelni przygotowuje farsz- mielone, podsmazona cebulka,czosnek, pomidory, ziola.Robie beszamel. Warstwa baklazana na naoliwiona forme,sos miesny, beszamel i tarta mozarella, 2 warstwy. -- Koci kalendarz- uratuj kocie życie

Re: 2 cukinie i 1 baklazan

, baklazana i ziemniakow, tak zeby troche na siebie zachodzily. Skropic oliwa, sol, swiezo zmielonynpieprz, swiezy tymianek, i do pieca na 30 minut. Wyciagnac z pieca, wlaczyc gorna grzalke na maxa, posypac wszystko serem owczym, na minute do piekarkina pod grzalke zeby sie roztopil. Wyjac posypac swieza

Re: 2 cukinie i 1 baklazan

Ja smaze na oleju, faktycznie ile bys ne dala to on wchlonie, ale nie ma co przesadzac. Przyprawiam przyprawa czosnkowa, sola, pieprzem i ziolami (chyba tymianek mi najlepiej pasuje, ale stosuje kilka: oregano, rozmaryn, bazylie). Baklazana powinno sie ponoc pokroic w plastry, posypac sola i dac mu

Re: 2 cukinie i 1 baklazan

To jest jakis pomysl. W kwestii technicznej - czy baklazana sie smaruje jakims olejem? Bo ostatnio probowalam smazyc bez tluszczu i wyszlo tylko duzo dymu ale kolejna porcja podlana olejem po prostu wchlonela ten olej jak gabka. -- Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy

Re: potrawy naprawdę dobre - caponata

Wlasnie robie kaponate z tego przepisu,mysle ze wyjdzie dobraRobie z jednego baklazana bo z drugiego bedzie babagonush.Dzieki za przepis.Pozdrawiam Maria

Re: kolacja ze znajomymi

karkowke spapram jak nic:) ale warzywa faszerowane tez dobry pomysl, moglabym tej kaszy jaglanej do nich uzyc (uparlam sie na nia). Beda wiec roladki z baklazana, pozniej zupa krem pomidorowy lub paprykowy, a nastepnie zapiekana malutka cukinia z dwoma farszami: mieso mielone+ warzywa i drugi z

Re: Rozszerzanie diety u alergika

dzwona, bo z trawieniem skorek byl problem. No i hit: arbuz oraz melon, ale nam akurat wypadlo w sezonie. Sprobuj moze rowniez awokado? Z warzyw polecam dynie (dobra i na zupy, i na papki, i w kawalkach) i szpinak, baklazana, kalarepe. I fasolke szparagowa, teraz chyba raczej z mrozonki. I jak

Re: "boje" sie juz mniej :-)

Dopiero teraz zauwazylam ze stary watek:D Tez uwielbiam baklazana zapieczonego ale ja tradycyjnie z mozzarella:p Dobre sa tez nadziewane baklazany, cukinie, papryki, pomidory.

Re: Bakłażany z wołowiną w sosie pomidorowym

pozwole sie po czesci nie zgodzic z twoimi radami w przepisie otoz, wrzucenie baklazana i cebuli w tyn samy czasie na patelnie jest niewlasciwym posunieciem :)

Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des

Baba ghanoush - to jak hummus, tylko z baklazana. Gesty hummus fajnie smakuje na brazowym chlebie, jak pasztet. Bardzo dobry wychodzi tez z wmiksowanymi suszonymi pomidorami.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - baklazana

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin