Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Białka jaj

Białka jaj warto zamrozić (jeśli ma się ich za dużo) w pojemniku do lodu - pojedyncze kostki często się przydają - nie trzeba zużywać całego jaja.

Białka jaj

Szukając wzorów odpowiedniej diety dla mnie wynalazłem w jadłospisie cosik takiego jak białka jaj. Jako że jestem w tym temacie początkujący to mam pytanie: Jak wy to rozrabiacie, żeby to spożyć? Nie lepiej normalnie jeść np. jajka na twardo nie oddzielając białka od żółtka? Jestem po prostu ciekaw

Re: Co zrobić z dużej ilości białek ?

o, a pół litra to z ilu jaj? jak mam 4-6 białek, to piekę kokosanki. robię też sernik z rosą, pleśniaka (lub inne ciasto kruche z owocami i z bezą) smażę naleśniki z większa ilością białek. dodaję po 2(-3) dodatkowe do frittaty, a nawet do jajecznicy, i nawet tego nie czuć. i w ten sposób

Re: Zaproszenie na drinka

PONCZ ALA ROMAINE Całkiem się tak robi jak poncz a la glase, jednak trzeba go lepiej zamrozić, jeśli ma być zachowanym, trzeba przed ubiciem wmieszać białka z samych jaj.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

PONCZ ALA ROMAINE Całkiem się tak robi jak poncz a la glase, jednak trzeba go lepiej zamrozić, jeśli ma być zachowanym, trzeba przed ubiciem wmieszać białka z samych jaj.

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

PONCZ ALA ROMAINE Całkiem się tak robi jak poncz a la glase, jednak trzeba go lepiej zamrozić, jeśli ma być zachowanym, trzeba przed ubiciem wmieszać białka z samych jaj.

Re: A może wątek kulinarny VIII

PONCZ ALA ROMAINE Całkiem się tak robi jak poncz a la glase, jednak trzeba go lepiej zamrozić, jeśli ma być zachowanym, trzeba przed ubiciem wmieszać białka z samych jaj.

mrożone białka z jaj

mam ich 12...świeżutkie, w słoiku ,w lodówce:) Czy jak zamrożę na przykład po 6, a potem rozmrożę to dadzą się ubić, bo nigdy nie próbowałam, z góry dziękuję -- Bożena

Re: A może wątek kulinarny VIII

łączymy z mąką, 120 g cukru, jednym jajkiem, kakao oraz szczyptą soli i proszku do pieczenia. Mleko, 30 g cukru, olej, białą czekoladę rozpuszczamy (nie gotować). Powstały rozczyn łączymy z twarogiem i budyniem. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do powstałej masy wraz z 3 ubitymi białkami

Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

Panie Doktorze, Czy prawie 14-to miesięcznemu dziecku z podejrzeniem alergii na białko mleka krowiego można spróbować podać jogurt naturalny? Na marginesie dodam, że żółtko i gluten nie wywołały reakcji alergicznej. Drugie pytanie dotyczy białka jaj. Od kiedy w takim przypadku? Z góry dziękuję

Re: Co jeść zamiast chleba i bułek?

Nie musisz jeść jaj, tylko na boga! kaszę manną? bezwartościowe węglowodany. Jedz jakieś białko! Jesteś głodna bo nie jesz białka!

Re: mrożone białka z jaj

Białka mrożę w pudełkach po 4 sztuki. A jeśli mam tylko jedno i nie chcę go wyrzucać to najpierw mocno je chlodzę w lodówce na najzimniejszej półce, a potem dolewam do tych co sąjuż zamrożone. Po rozmrożeniu ubijają się bez żadnego problemu i nie widać róźnicy.

Re: Co zrobić z dużej ilości białek ?

Ja mam taki przepis na ciasto z białek: Angel chiffon cake Składniki: - 200 g białka ( białko z 8 średniej wielkości jaj ) - 40 ml oleju - 80 ml mleka - 70 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 70 g cukru pudru W misce wymieszać

Re: 6-letnia wegetarianka

No bez jaj z tym przemycaniem mięsa. Dieta laktoowowegetariańska jest odpowiednia w każdym wieku. Białkiem się w ogóle nie przejmuj, wszyscy się tym białkiem fiksują, a tymczasem jesteśmy raczej przebiałczeni niż niedobiałczeni. Natomiast profilaktycznie suplementowałabym mała b12. Po przepisy

Białka z kurzych jaj

Bezy i ciasto (np. białkowo-makowe) odpadają. Obsmażony i maczany w białkach chleb za tłusty. Jajecznica (białkownica!) mało atrakcyjna. Proszę o pomysły, bo zostało mi z 10 białek.

Re: Aluminium w papu

Nie! Nie o to tu chodzi/. Tu chodzi o DODATKI do ŻYWNOŚCI. Do pełnych jaj soli glinu się nie dodaje. Bo niby jak? Białka z pełnych jaj są bez tych DODATKÓW do ŻYWNOŚCI. metionina niczego nie chaletuje, na mój chemiczny gust. Cebulka, czosnek papryka, szparagi zawierają BARDZO mało białka, a

kurczak wędzony w roli głównej - pomocy proszę..

Najbardziej pożądany - to pasta do kanapek lub sałatka. Ale i inne też... Niestety, nie mogę użyć składników (ewentualne zamienniki mogę znależć) -białko mleka krowiego, czyli sery, masło etc. Dopuszczalne wyroby kozie, ale ich niecierpię, lub owcze - jaja kurze i pochodne. Majonez mogłabym

robot KA a dodawanie ubitych białek by nie opadły

Od jakiegoś czasu mam tego cudownego robota KA ale na razie białka jaj ubijam trzepaczką a potem delikatnie dodaje do wczesniej wyrobionego ciasta, np. na babkę marmurkową i mieszam powoli szpatułką. Czy można cały proces ciasta wykonać za pomocą robotą tzn. białka wmieszać robotem na

10 białek kurzych jaj...

co można pysznego zrobić by wykorzystać owe 10 białek? Zrobiłam wczoraj tiramisu z przepisu, ktory tu znalazlam i zostalo mi 8 bialek, no i jeszcze z czegos mi zostaly...Tiramisu bylo pyszne...dziekuje

Re: Majonez wlasnej roboty

Squirk, jesli chcesz robić majonez z jaj kaczych, to wręcz je lekko podgotuj (ja bym trzymała we wrzątku ze 2 minuty ). Stracisz cale białka, ale po przestudzeniu zoltka beda surowe. Otoz, kacze jaja prawie zawsze maja na sobie bakterie salmonelli. Robienie z nich majonezu to igranie z ogniem. Co

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

KARTOFLE ZAPIEKANE Wziąć kartofli, odgotować, obrać, przetrzeć gorące przez sito, włożyć do donicy, wbić kilka jaj surowych, łyżkę masła, soli, wszystko dobrze razem utrzeć, włozyć do formy, wysmarowanej masłem, wysypanej bułeczką i Wstawić do pieca na pół godziny; potem wyrzucić na półmisek

Re: Ale jaja

JAJKA FASZEROWANE Ugotować na twardo jaj świeżych, licząc po 2 na osobę, im większe, tern lepiej; poczem poprzerzynać je małym nożem na połowy, powyjmować całkiem ze skorup białka z żółtkami i usiekać; wlać rozpuszczonego masła, dodać drobno siekanego szczypioru, pietruszki lub kopru, trochę

Re: Ale jaja

OMLET - SUFLET Taki omlet bardzo trudno się udaje, należy go piec w miernym, niezbyt gorącym piecu, trzymając nie dłużej nad 20 minut i podawać natychmiast po wyjęciu z pieca, aby nie opadł. Z sześciu jaj oddzielić białka od żółtek, które pozostawić w skorupkach, ubić białka na bardzo sztywną

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

JAJKA FASZEROWANE Ugotować na twardo jaj świeżych, licząc po 2 na osobę, im większe, tern lepiej; poczem poprzerzynać je małym nożem na połowy, powyjmować całkiem ze skorup białka z żółtkami i usiekać; wlać rozpuszczonego masła, dodać drobno siekanego szczypioru, pietruszki lub kopru, trochę

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

JAJKA FASZEROWANE Ugotować na twardo jaj świeżych, licząc po 2 na osobę, im większe, tern lepiej; poczem poprzerzynać je małym nożem na połowy, powyjmować całkiem ze skorup białka z żółtkami i usiekać; wlać rozpuszczonego masła, dodać drobno siekanego szczypioru, pietruszki lub kopru, trochę

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

JAJKA FASZEROWANE Ugotować na twardo jaj świeżych, licząc po 2 na osobę, im większe, tern lepiej; poczem poprzerzynać je małym nożem na połowy, powyjmować całkiem ze skorup białka z żółtkami i usiekać; wlać rozpuszczonego masła, dodać drobno siekanego szczypioru, pietruszki lub kopru, trochę

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

OMLET - SUFLET Taki omlet bardzo trudno się udaje, należy go piec w miernym, niezbyt gorącym piecu, trzymając nie dłużej nad 20 minut i podawać natychmiast po wyjęciu z pieca, aby nie opadł. Z sześciu jaj oddzielić białka od żółtek, które pozostawić w skorupkach, ubić białka na bardzo sztywną

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

OMLET - SUFLET Taki omlet bardzo trudno się udaje, należy go piec w miernym, niezbyt gorącym piecu, trzymając nie dłużej nad 20 minut i podawać natychmiast po wyjęciu z pieca, aby nie opadł. Z sześciu jaj oddzielić białka od żółtek, które pozostawić w skorupkach, ubić białka na bardzo sztywną

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BUDYŃ ZAPARZANY Śmietany świeżej pół kwarty zagotować mocno; wsypać na ogniu szklankę pszennej mąki i mieszać ciągle aż odstawać będzie od rondla; wtedy zdjąć, ostudzić, wbić sześć jaj całych a wkładając je, za każdem dobrze ucierać i na ostatek dodać parę łyżek cukru kładąc do formy, na połowie

Re: jak oddzielic żółtko od białka- fajna metoda

Stara gospodyni, która ma problem z oddzieleniem żółtka od białka? :) To chyba więcej niż 50 jaj w życiu nie użyłaś? ;)

Re: Pieczenie ciasta z ręką w gipsie

A przypomniało mi się - chociaż nie dotyczy to spożytkowania obecnych jaj, ale może zachce Ci się jeszcze raz oddzielać żółtka od białek jedną ręką - taki sposób na to (osobiście nie próbowałam, ale robi wrażenie swoją prostotą):

Re: spytaj córkę, co jej smakuje

ona je jajka, sery, nabiał + białko ze strączkowych i jest ok. Wiesz, że jaj nie powinno się ograniczać nie mówię o jedzeniu kilkunastu dziennie. Ja jem po min 2 jajka dziennie, nie jem w zasadzie serów teraz od jakiegoś czasu robię sobie jogur bo mam dobre wiejskie mleko, nie jem miesa ok20 lat i

Re: slodkie

Rachatłukum nie widziałem, żeby sprzedawali na dworze. Trochę się różni od nugatu, między innymi tym, że nie jest wiązane białkami jaj, a cukrem, miodem, syropem, mastyksem i skrobią. Setki smaków w sklepach cukierniczych. Te ociekające syropem słodkości to przeróżne wariacje z udziałem

Re: 10 białek kurzych jaj...

Upiecz w piekarniku kilka jabłek,przetrzyj przez sitko,jeżeli za kwasne posłodzić,ubij białka na sztywna pianę,dodaj do masy jabłecznej,delikatnie wymieszaj.Deser możesz podawać skropiony sokie z żurawiny,maliny itp.

Re: 10 białek kurzych jaj...

bezy mam tez gdzies przepis na ciasto z samymi białkami szukac? -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: 10 białek kurzych jaj...

super przepis ale ja chyba nie moge teraz maku jesc...wiec zrobie wersje bez maku och to moje malenstwo, tyle wyrzeczen,, wyle pysznosci mnie omija...

Re: Ulewanie u 11 miesięcznego dziecka

Daj linka gdzie pisałaś o tym żółtku, pleasssse! U mojej małej chyba się organizm przystosowuje do jaj - był czas że wymiotowala po wszystkim co zawierało w sobie jaja np. mielone, naleśniki a teraz już 2x jadł mielone, nawet więcej niż wtedy i zero problemów. Ale muszę spróbować podać samo białko

JEŚLI NIE LEKI,TO CO...

***** *******zawiera wyciąg z zapłodnionych jaj ptaków uzyskiwany za pomocą opatentowanego procesu oraz mieszankę białek roślinnych i morskich, której dodatek pozwala otrzymać wyjątkowy zestaw podstawowych aminokwasów. Ponad 80 lat dokonaniu przez dr. Davidsona odkrycia efekt jego pracy stał się kluczem do zdrowia

Re: 10 białek kurzych jaj...

to "baza" do róznych ciast 10 białek 200 g cukru pudru zapach waniliowy 1 łyzeczka proszku do pieczenia 120 g mąki szczypta soli białka ubic z solą dodac proszek do pieczenia pomału dosypywac cukier puder .. cały czas ubijając trzykrotnie przesiac mąkę dodać ja do białek i nadal

Re: 10 białek kurzych jaj...

Spód na przykład do śmietanowca z GP. 8 białek, niepełna szkl mąki, 1 szkl cukru, 0,5 szkl suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier ciągle ubijając. Do ubitych na sztywno jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i suchy

Re: 10 białek kurzych jaj...

Można też upiec kokosanki, oto przepis: KOKOSANKI - 25 dag wiorków kokosowych - 1 szkl. mąki - 10 czubatych łyżek cukru - 8 płaskich łyżek masła - 5 białek - 1 cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - tłuszcz do blachy Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą

Re: sałatka świąteczna

Sałatka kijowska 100g mocno schłodzonego masła,zetrzeć na tarce 100g dobrego żółtego sera,zetrzeć na tarce 5 jaj na twardo,wyjąć żółtka zetrzeć białka i żółtka puszka tuńczyka lub innej rybki w oleju,rozdrobniona 1 drobno pokrojona cebula majonez Układać warstwami:białka,ser,połowa ryby

kulinarnej porady proszę..jak przechowac?

kupię tort dla alergika - bez białka krowiego i jaj kurzych (przepiórcze wchodzą w grę).

Re: Ktoś pęka ze śmiechu po raz drugi....

..... Potem zrobiłam harakiri opakowaniu .....i szoku doznałam, bo tam było co innego niż planowałam Dobrze,że trzech jaj nie rozbiłam i piany z białek nie ubiłam. Musiałabym sobie zrobić maseczkę z nich na mój umęczony mózg. -- Uprzejmie proszę, nie traktować poważnie mojego pisania, ani dosłownie.

Co z niewykorzystanych białek jaj ?

Czasem (głównie przy pieczeniu ciast) w przepisach wykorzystuje się same żółtka. Co robicie z białkami? Wylewacie do zlewu, czy macie może jakiś fajny pomysł na ich zagospodarowanie? Jedyny pomysł jaki mam to bezy, ale te mi nigdy nie wychodzą.

Re: 2 śniadanie w szkole (wątek pińcetmilionowy)

nadaje sie na na drugie śniadanie. A teraz druga strona: Dajesz owsiankę: płatki owsiane, olej kokosowy, imbir, cynamon i marchewka, kako - i to by zapewne się mieściło w idei śniadania. Czym się różni? Podpowiem. Niczym. Wręcz owsianka będzie uboższa, bo nie będzie zawierać białka z jaj. A różni się

Re: loginy... nicki... i inne nazwy :-)

wiąże cztery cząsteczki biotyny. Kolumy z awidyną immobilizowaną na żelu polimetakrylowym znalazły zastosowanie do oczyszczania peptydów i białek. Występuje w tzw. białku jaj płazów i ptaków. Wiążąc biotynę, stymulującą namnażanie bakterii, chroni jaja przed zakażeniem. Spożywanie dużej ilości surowych

nietolerancja mięsa i jaj

Witam. Czym mogę zastąpić mięso aby zapewnić odpowiednia podaż białka? Mamy nietolerancję większości mięs. Po żółtku wymioty. Może ktoś zna jakieś fajne przepisy na kotlety bez mięsa i jaj.

Re: Miam....mniam

Składniki na małą formę: 5 białek z dużych jaj, kopiasta szklanka cukru pudru, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki, łyżeczka octu, 500 ml śmietany 36%, pół szklanki cukru pudru, laska wanilii, szklanka malin. Przygotowanie: białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych białej stopniowo dodawać cukier i

Re: Jajka kuszą to oczywiste, ale....

Od 14 lat żywimy się optymalnie. Zjadamy we dwoje około 60 jaj tygodniowo np na śniadanie jajecznica z 6 żóltek i jednego całego jaja. Z białek robię chleb gdzie do 0,5 kg białek dodaję tylko 100g mąki i 100g masła. Chwalę sobie . Ojciec Grande powiedział, że jaj można jeść do oporu ale nie łączyć

Re: Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

Nie ma powodu do zaniechania próby zarówno białek mleka krowiego jak i białka jaja, byle pojedynczo i stopniowo. Myslę tak gdyz w 14 miesiącu życia jak jest tylko podejrzenie i nadal nie ma pewności to nie ma powodu do zaniechania próby.

Re: Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

Na stronie Nestle znajdziesz przepisy na różne dania z Sinlacem... www.nestle.pl/dziecko/ Tu sa stronki z przepisami dla alergików: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=68094507&a=68096351 A z jajkiem przpiórczym to bym sie wstrzymała kilka miesięcy. Moim zdaniem w tej chwili istnieje zb

Re: Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

A próbowaliscie jajka przepiórcze? U nas bardzo poszerzyły nam możliwości kulinarne :) Poza tym można robić pasty warzywne, lub warzywno mięsne. ja daję też czasem cheleb z powidłami lub dżemem z owoców, które toleruje. Ja podaję też czasem parówki i kiełbaski wieprzowe oraz z indyka z Morli

Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

Cześć dziewczyny. Mojemu synkowi (19 miesięcy) wyszło w badaniach że jest uczulony na mleko, jaja i orzechy ziemne. I teraz nie wiem co mam mu dawać do jedzienia. Wiem że nie może wołowiny i cielęciny. Ale co dawać np na podwieczorek czy śniadanie. Dziecko ma dość kanapek z wędliną i Nestle Sinl

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Rodzina warzyw strączkowych jest pokaźna. Należą do niej m.in. soczewica, fasola, bób, ciecierzyca, groch i soja. Wybór jest naprawdę duży i każdy powinien bez trudu znaleźć swoje ulubione odmiany. Nie od dzisiaj wiadomo, że są one doskonałym źródłem białka, z tego też względu stanowią ważny

Re: Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

jestem w takiej samej sytuacji.... Panie Doktorze..... na jakie objawy zwrócić uwagę? mój 13 m-czny Synek od ponad tygodnia dostaje bielucha, kaszkę mleczno-przenna, jogurt (tylko raz dziennie joko posiłek, zaczynałam od kilku łyżeczek) nadal jest na nutramigenie (od urodzenia) co obserwować i co po

Re: Szarlotka na ciepło z lodami - poradźcie

na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. ? Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem

Białko jaj - ile można trzymac w lodówce?

Zostało mi z robienia pączków 9 białek, ile czasu mogę je trzymać w lodówce, zeby sie nie zepsuły?

Re: A umiesz...?

marisella napisała: Wiesz, białko ścięte, żadnych tam glutów, a żółtko płynne? > To nie jest na miękko, tylko mollet (na półtwardo). Na miękko gluty są dopuszczalne. Na egzaminie zawodowym nikt tej zarazy nie chciał dostać - i zadnych innych jaj robić. W sensie potraw z jaj, nie jaj z

Re: Zobacz

Przesadziłam z wiekiem Jerzy Zięba jest młodszy o dziesięć lat. Na śniadanie na boczku/maśle/gęsim smalcu/podgardlu ( czasami z cebulą) smażę dwa całe jaja i sześć żółtek. Żeby było łatwiej i aby się żółtka nie spiekły wybijam osiem jaj (od kury z gospodarstwa) do miseczki i wybieram łyżką, dwa

Szczepienia przeciw śwince a alergia na białko jaj

Hej:-) Właśnie wczoraj lekarka w przychodni, gdy pokazałam jej wyniki badań alergologicznych, powiedziała mi, że przy stwierdzonej alergii na białko jaja kurzego nikt w warunkach przychodni nie zaszczepi mi synka przeciw śwince, odrze i różyczce. I że można to zrobić tylko w szpitalu. Czy któraś

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

BISZKOPTY Proporcja 15 jaj, pół funta cukru, pół funta mąki kartoflanej lub pszennej. Cukier miałki przesiać do donicy; wbić 4 żółtka i trzeć 10 minut, potem wbijać po jednem żółtku, ucierając bez przerwy, aż masa będzie zupełnie biała. To rozcieranie masy powinno trwać około t r z e c h

Re: Co z niewykorzystanych białek jaj ? TUTAJ

Dziekuję, szczególnie za ten drugi link. Sama chyba coś źle wpisałam w wyszukiwarkę, bo nic ciekawego mi nie wyszło. Jeszcze raz dziękuję.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BISZKOPTY Proporcja 15 jaj, pół funta cukru, pół funta mąki kartoflanej lub pszennej. Cukier miałki przesiać do donicy; wbić 4 żółtka i trzeć 10 minut, potem wbijać po jednem żółtku, ucierając bez przerwy, aż masa będzie zupełnie biała. To rozcieranie masy powinno trwać około t r z e c h

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BISZKOPTY Proporcja 15 jaj, pół funta cukru, pół funta mąki kartoflanej lub pszennej. Cukier miałki przesiać do donicy; wbić 4 żółtka i trzeć 10 minut, potem wbijać po jednem żółtku, ucierając bez przerwy, aż masa będzie zupełnie biała. To rozcieranie masy powinno trwać około t r z e c h

Re: Co z niewykorzystanych białek jaj ? TUTAJ

Malwinko, jakbys stuknela w yszukiwarke, to bys znalazla to PONIZEJ. A tak to ja sie znalazlem :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18388191&a=18388191 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17632936&a=17633457

Re: wezcie mnie uswiadomcie

No ale co - kroisz wtedy białko na cząstki a żółtko zostaje? Zresztą krajalnica do jajek ma cienkie niteczki, które tną jajo na cieniutkie plasterki, a ten dżinks do jabłek ma dość grube nożyki, bardzie rozwaliłby jajko nić pokroił. Zresztą to jest za duże do jaj.

Re: Urodziny Forum w Szaradach Anagramowych

Beza – słodkie ciasto z białek jaj kurzych i cukru pudru (lub cukru kryształowego) upieczone w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami -- Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedziela:piwo: http

Re: skoro dziecko może jeść sos boloński,

jak na punkty gastronomiczne polskie - jest. Wystarczy taka: bez jaj kurzych, zero białka mleka krowiego (maslo, serwatka tez w to wchodza), konserwantów typu saletra i inne... Nie wspomnę juz o innych skladnikach :( -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

podpowiedzcie proszę bo mi ręce opadają..

..przez długo czas był spokój, skóra nie była idealna ale mała się nie drapała, czasem zaczerwieniona, chropowata, ale bez sensacji. Do czasu. Po skończonym roku się zaczęło, sucha, czerwona, bardzo swędzącą i to na całym ciałku.Odstawiłam jogurt, białko. Zero poprawy, zyrtec i clemastinum- zero poprawy, testy

Re: Krzyżówka w jajku

i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Wsypać budyń w proszku i wszystko wymieszać. Na końcu ubić białka jaj i delikatnie połączyć z resztą masy. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami (nie kruszyć) i umieścić na niej masę. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. -- http

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

Białko zamiast detergentów Ramy do obrazów, srebrne sztućce i dzbanki nabiorą blasku, gdy oczyścisz je pianą z białka ubitego na sztywno z dodatkiem paru kropel wybielacza do tkanin. Po wyschnięciu wypoleruj szmatką. Kryształowe wazony doczyścisz z osadu, wrzucając do wnętrza skorupki jaj

Jaja - jak testować/ wprowadzać?

Jak najbezpieczniej testować, czy białko jaja już nie uczula? Córka ma 6 lat, je bez problemów żółtka jaj kurzych i przepiórczych oraz całe jaja gęsie (w postaci jajecznicy). Chciałam sprawdzić, czy uda się wprowadzić białko z jaj przepiórczych. Co powinnam podać - kawałek jaja na twardo, miękko

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

MAZURKI CIENIUTKIE, KRUCHE Trzy ćwierci funta masła uwiercić na śmietanę, dodać do tego trzy ćwierci funta cukru, cztery żółtka i od dwóch JaJ białka na pianę, to wszystko razem zmiesza najpiękniejszej pszennej i trochę zapachu, jaki kto lubi, muszkatołowego kwiatu, wanilji, lub cytrynowej skórki

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

MAZURKI CIENIUTKIE, KRUCHE Trzy ćwierci funta masła uwiercić na śmietanę, dodać do tego trzy ćwierci funta cukru, cztery żółtka i od dwóch JaJ białka na pianę, to wszystko razem zmiesza najpiękniejszej pszennej i trochę zapachu, jaki kto lubi, muszkatołowego kwiatu, wanilji, lub cytrynowej skórki

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

MAZURKI CIENIUTKIE, KRUCHE Trzy ćwierci funta masła uwiercić na śmietanę, dodać do tego trzy ćwierci funta cukru, cztery żółtka i od dwóch JaJ białka na pianę, to wszystko razem zmiesza najpiękniejszej pszennej i trochę zapachu, jaki kto lubi, muszkatołowego kwiatu, wanilji, lub cytrynowej skórki

Re: witaj

mam własne kury i świeże jajka i nie mam problemu z obieraniem, więc ta teoria nie wydaje mi się trafiona. A bywa, że starsze, supermarketowe jaja także ciężko się obierają, wiec tym bardziej - trzeba szukać innej przyczyny. Ja sprawdzam świeżość jaj naświetlając je - im mniejsza komora powietrzna

Re: odżywki białkowe sojowe cwiczenia

Niekoniecznie sojowe ale ogolnie białko brać. Wlaśnie dzięki odżywkom białkowym nie musimy zjadać gomułki sera i kopy jaj jednego dnia ;-) Rozsądnie dobrane suplementy i odżywki to podstawa. Polecam zajrzeć na www.musclestore. pl - suple w dobrej cenie i porady gratis!

Re: sernik - czy to ma szansę się udać?

Ja sernik pieke w 160-170. Przez około 90min, czasem parę minut dłużej. A to mój przepis: 1kg sera z wiaderka 5 jaj 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru pudru 2 budynie smietankowe lub waniliowe Paczka biszkoptow okrągłych 1 cukier waniliowy Białka ubijam z cukrem pudrem. Pozostałe skladniki (ser

Re: A może jedzynie

różnych kolorach Zagnieść ciasto z mąki, 3 jaj, masła, cukru i cukru waniliowego. Odłożyć do lodówki. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać otartą skórkę cytrynową i mielone orzechy lub wiórki kokosowe. Rozwałkować ciasto na grubość ok pół centymetra, ostrym nożem wycinać dowolne kształty

Re: Jak robicie... jajecznicę doskonałą?

Masło (sporo), jajka i sól. Rozdzielam białka od żółtek, bo nie znoszę ani glutów ani ściętego żółtka i najpierw ścinam białko, prawie że do stanu idealnego a potem daję żółtka i mieszam, aż zaczną gęstnieć - ale jeszcze się nie zetną. Nie lubię też jajecznicy w typie angielskim, z wymieszanych

Re: jak robicei racuchy drożdżowe??

. Ja i tak robię na oko, ale jajek nigdy nie żałuję. Możesz zrobić też naleśniki biszkoptowe (proporcje "zaburzone" ilością jaj: 4-5, koniecznie mocno ubite białka, które spowoduję puszystość ciasta)

Re: A może jedzynie

BABKA CZARNA 3 szklanki cukru, 1,5 kostki margaryny, 4 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj Cukier, margarynę, kakao i wodę razem zagotować w rondlu, Chwilkę gotować mieszając. Z tego odlać 3/4 szklanki gęstej masy i odstawić. Do

Re: sernik - czy to ma szansę się udać?

Nie wiem, jak cały sernik, ale odniosę się do twojej obawy, że wyjdzie "rzadka breja" z litra śmietany i 8 jaj. Otóż piekłam kiedyś ciasto styropian (z tego przepisu dariaanna.blog.onet.pl/2011

Re: Białko jaj - ile można trzymac w lodówce?

białko zamykam w szczelnym pojemniku i zamrażam a potem jak mi jest potrzebne stopniowo rozmrażam i jest jak świeże

Re: A umiesz...?

zed-is-dead napisał: > marisella napisała: > > Wiesz, białko ścięte, żadnych tam glutów, a żółtko płynne? > > > To nie jest na miękko, tylko mollet (na półtwardo). Na miękko gluty są dopuszcz > alne. > > Na egzaminie zawodowym nikt tej zarazy nie chciał dostać - i

Re: porady kulinarnej potrzebuję...

będzie świeże ale za to nieprzydatne do faszerowanie bo w złej pozycji ugotowane? Może rzeczywiście, jest coś w urządzeniach do gotowanie jaj bo ja od lat tylko w takim gotuję i jakos nie zauważyłam dziwnych przypadłości w postaci np. falbanek. Prawdę powiedziawszy to nawet za bardzo nie wiem, jak

Re: Co to się porobiło...

to na jutro będą bo dzis juz nie damy rady ? on - jak to nie dacie rady ? babka - a co pan mysli - 20 tys jaj zebrac to trwa nie ? okazalo sie ze te wsiowe jaja z zagrody normalnie kupowane na fermach przemyslowych są :) a o reszczeto juz 20 lat temu pisała Chmielewska w "Dzikim białku

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - białka jaj

Zdjęcia - białka jaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin