bigos

Tradycyjny polski bigos.

Bigos - tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

... czytaj więcej o bigos na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Bigos

chyba wspomnialam, ze na Sylwestra zrobilam bigos. Jadlysmy go wespol-wzespol: dwie z Polski, diw tutejsze. Jedna tutejsza jadla po raz pierwszy. Dzwoni do mnie dzisiaj i mowi, ze dla swoich rodzicow zrobila w sobote...bigos:)) Musi smakowal jej. Oczywiscie wersja byla niemiecka, przepis z

Bigos

Mam pytanie ile mozna przwchowywac w lodowce kupiona kapuste kiszona? Jest jej prawie 3kg, soku malo, maz kupil w ponoedzialek i chcialabym dzisiaj gotowac bigos, ale zazwyczaj gotowalam od razu po kupieniu teraz jakos tak wyszlo,ze polezala mi te dwa dni. Najpierw byla w siatce, potem przelozylam

Bigos.

Czeka mnie w tym roku robienie bigosu. Dużych ilości. Sama nigdy nie robiłam więc podzielcie się Waszymi uwagami żeby wyszedł zjadliwy :) Robicie pół na pół? Czy tylko ze słodkiej? A może tylko z kwaśnej? Grzyby? Śliwki? Tylko mięso? Tylko kiełbasa? Wśród tylu internetowych przepisów nie mam

Re: Bigos bigosowi nierówny.

Zmartwię cię. Bigos to w zasadzie francuska kapusta po alzacku. I w Polsce przyrządzany jest od XVII wieku.

Re: Bigos bigosowi nierówny.

Kiszenie i kwaszenie to to samo, nazwa zależy od regionu Polski, ale wiem co masz na myśli. Bigos z polędwicy? Hmm.. -- . -Z TDCI NA ST, a teraz italia z bananami-

Bigos bigosowi nierówny.

Zależy kto robi i z czego. Więc nie wyśmiewaj się z bigosu, bo jeszcze kiedyś się zaskoczysz (dobrze przygotowanym). Ja jak gotuję bigos (czyli dwa razy do roku) wrzucam do niego kilogram wołowiny, kilogram wieprzowiny (w wypadku obu rodzajów mięsa - chuda polędwica) i kilogram dobrej, swojskiej

Re: Bigos bigosowi nierówny.

duze_a_male_d_duze_m napisał: > Kiszenie i kwaszenie to to samo, nazwa zależy od regionu Polski, ale wiem co ma > sz na myśli. Bigos z polędwicy? Hmm.. Jak już biedujesz, to może być ligawa (wołowina) i niezbyt tłusta szynka (wieprzowina). -- Ludzie mawiają o nim, że wygląda jak prosię

Re: Bigos

PIECZARKI na rany boskie.... Zgroza i gehenna... To już w absolutnej ostateczności, z braku suszonych grzybów - sprawdzają się suszone pomidory.... Ale PIECZARKI? No ale każdy ma prawo do takiego bigosu jaki sobie pościele, ehem, na jaki zasługuje :D Ja tu się ślinię na bigos Pytoński, bo mi

Re: Bigos

ja bardzo lubie pieczarki, wiec moze jak ktos tak je lubi.. ale do klasycznego bigosu tez wole suszone polskie grzyby. M. -- Połowa tego, co piszemy jest szkodliwa, druga połowa niepotrzebna. T. Bernard

Re: Bigos

Ja bigos gotuje z semej kiszonej, nie plucze, tylko jak sie zagotuje to wtedy odlewam. Nieraz 2-3 razy, w zależności od tego jaka kwasna kapusta. Z pierwszego odlania wode zostawiam i gotuje pozniej na niej bialy barszcz, pycha wychodzi. A bigos możesz spokojnie gotowac, jak kapusta bla w lodowce

Re: Bigos

Kapuście nic nie powinno się stać. U nas, ponieważ nie lubimy b. kwaśnego bigosu, na 2 kg kapusty kiszonej daję 1 kg kapusty słodkiej. Kiszoną lekko odciskam i jak wychodzi za mdły bigosik, to podlewam. Kiedyś odciskałam a nawet płukałam, ale to marnotrawstwo. Kapuchę z grzybami robię z samej

Re: Bigos

Spokojnie rób ten bigos. Przecież kapustę po to m.in. się kisi, żeby można było ją długo przechowywać (oczywiście w chłodzie). W beczce to i całą zimę. Nigdy nie płuczę kapusty przed obróbką. Szkoda mi wypłukiwać jej smak. Natomiast kupuję w sprawdzonych miejscach, gdzie nigdy nie jest bardzo

Re: Bigos.

Robię z samej kiszonej, z mięsem (żeberko najczęściej), grzybami suszonymi, kiełbasą. W szybkowarze. Uwielbiam taki bigos.

Bigos

Nikt nie napisał o najważniejszym, a mianowicie mięsie a dokładnie mięsie z kością! Różne mięsa od wołowego po wieprzowe i to kości dają smaczek, tzn. ze szpiku wychodzi smak. Raczej nie dolewać wody do bigosu bo wyjdzie jakaś breja jak wcześniej napisała autorka. Natomiast dobrze jest świeżą

Re: Jak bigos!

Bigos panie to potrafi byc bardzo niebezpieczny. Pogoni i tak czlowieka wymeczy ze koniec. Dlatego do bigosu obowiazkowo musi byc pol litra. Jak jest pol litra to jest nadzieja ze obedzie sie bez sraczki.

Re: Bigos.

kiszona z dodatkiem słodkiej w ilości zależnej od tego jak kwaśna jest kiszona najpierw duszę kapustę z przyprawami - cebula, pieprz mielony, liść laurowy, kminek, czosnek (suszony), majeranek, nienawidzę łowienia z bigosu ziarenek pieprzu i ziela - tak robi moja mama... do tego jeszcze grzyby

Re: Bigos.

Ja robię "bigos wegetarianski" czyli tak naprawdę nie bigos, ale jest pyszny. Kapusta kiszona (ze sprawdzonego źródła) i zwykła mniej więcej pół na pół. Oprócz tego: podduszona cebulka, jedno starte słodkawe jabłko, polskie śliwki suszone (nie kalifornijskie), prawdziwki, przecier pomidorowy lub

Re: Bigos.

Robie bigos tylko z kwasnej kapusty, kapuste (wyplukana, pokrojona), wrzucam do brytfanny, do tego obsmazone mieszane mieso (karkowka, szynka, wolowina), sparzone suszone grzyby, kilka sliwek i moreli suszonych, czerowne wino polslodkie, przysmazony przecier pomidorowy, ziele ang, listek laurowy

Re: Bigos.

rzadko robię ale w bigosie lubię smak kapusty a nie mięsa, więc u mnie taki właśnie dominuje, traktuję bigos jako potrawę jednogarnkową, więc niedopuszczalne u mnie jest podduszanie czegoś na boku:) wychodzi doskonały, szczególnie jak nie pożałuję grzybów suszonych (zwykle mam ich niedobory, więc

bigos-na czym podsmażacie??

na czym przesmażyć mięso-wołowe, wieprzowe potrzebne do bigosu??? -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: Bigos.

Dzięki za rady, dzięki za przepisy. Bigos właśnie ma być na później bo idzie w świat :) więc będę zamykać go w słoiki. Postanowiłam zrobić pół na pół> Zapytałam siebie jaki bym najchętniej zjadła ( bo sobie zostawię też na zimę) i stwierdziłam że za kwaśnego nie lubię ale za słodkiego też nie

Re: Bigos.

U mnie robiło się tylko z kiszonej, tylko z mięsem i grzybami leśnymi. U męża - kiszona ze słodką, koncentratem, pieczarkami, mięsem i kiełbasą. Robię bigos kompromisowy - z mięsem, pieczarkami i leśnymi, z małą ilością kapusty słodkiej (nie parzę). Mąż niby ukradkiem dodaje koncentrat. -- nie

Re: bigos-na czym podsmażacie??

Tak jak przystało na prawdziwy bigos, podsmażam na smalcu, a raczej na drobno pokrojonej słoninie, bo sklepowy smalec w kostkach często nie do końca jest smalcem. Dla mnie bigos to bigos, a ten niestety im bardziej tłusty, tym lepszy.

Re: Bigos.

rada jaką dostałam od najlepszego gotowacza bigosu-mojego taty ;) wszystko co dodajemy do kapuchy ma byc przesmażone-czyli mięso, kiełbasa, grzyby, konc. pomidorowy oraz papryka-przyprawa w proszku-koniecznie. i faktycznie taki zrobiłam i był o niebo lepszy niz taki jak nie przesmażyłam produktów

Re: Bigos - wasze przepisy

Jeśli już się zabiorę za bigos to gotuje musowo 3 dni. Mój przepis jest bardzo podobny do tego mojedania.pl/jak-zrobic-bigos/

Re: Bigos.

Mnie najbardziej odpowiada kapustakiszona ze słodką w proporcji 1:1. Bigos robię różnie. Ostatnio bardzo nam posmakował z dynią, daliśmy też kilka świeżych śliwek, kminku oprócz soli i pieprzu. Koncentrat jak najbardziej, z nim zawsze. Mięso to kiełbaska ( niedużo )ale za to kawał fileta z indyka

Re: Bigos.

> Wśród tylu internetowych przepisów nie mam zielonego pojęcia co i jak robić Przypuszczam, że tu dostaniesz podobną liczbę różnych przepisów ;) Jak akurat robię bigos z kapusty kiszonej i słodkiej (pół na pół), kapustę kiszoną płuczę i odlewam raz po gotowaniu. Dodaję mnóstwo różnych rodzajów

Re: Bigos.

U nas z czystej kiszonej robi się kapustę z grzybami, bigos- z mieszanej pół na pół. Ja daję po prostu kapusty do gara, gotuję z przyprawami, winem, koncentratem pomidorowym, grzybkami (wcześniej podgotowane, wodą od grzybów podlewam kapustę dla koloru), śliwkami. Jak kapusta zmięknie- odparowuję

Bigos

Rozumiem, ze stwarza sie przepisy do "skomplikowanych czy originalnych potraw" ale po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, proporcja w zaleznosci od kwasnosci kiszonej, mozna pol na pol i bedzie zawsze dobrze. Dodajemy

Re: Bigos.

ja robię bigos od zawsze z ksiąki "w staropolskiej kuchni" czyli, mozna powiedzeć, tradycyjny. Wg tego przepisu mozna wziąc także (lub wyłącznie) kapustę świeżą ale ja idę po najmniejszej linii i gotuje wyłącznie z kiszonej. Kapustę świeżą trzeba sparzać, szatkować czyli od groma roboty. kapustę

Re: Bigos.

, wieprzowine, kurczaka, bazata i mieso z jelenia zapieczone razem. Zapach i smak nieziemski. Dodajemy tez suszone sliwki, troche wina i pod koniec przecier. Maz dodal nawet marchewke. Bigos robimy nie tylko na BN, ale tez sporo zamrazamy i mamy na potem. -- "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano

Re: bigos-na czym podsmażacie??

Ja przesmażam na odrobinie oleju. Pokrojone na grube kawałki, w tym samym garnku w którym gotuję bigos.

bigos... co dom to przepis :)

bigosem ludzie nazywają wszelkie kapuściane wariacje (u mnie kiszona ze słodką 1:1) co do Słyszałam też o bigosie ze słodkiej kapusty, z mięsem z kurczaka i pieczarkami. - spotkałam się z dodawaniem drobiu jako jednego z rodzajów mięsa (ja daję 1:1 wołowe i wieprzowe, pokrojone w kostkę i

Re: bigos-na czym podsmażacie??

Smażycie mięso do bigosu??? Ja gotuję, a w smaku od mięsa gotuję kapustę. -- Po człowieku, który lubi salceson, można się wszystkiego spodziewać. Alutka Jędrulowa

Re: bigos-na czym podsmażacie??

z rzeczy, które daję do bigosu i podsmażam to jeszcze papryka i konc. pomidorowy. -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: bigos-na czym podsmażacie??

Wolę jak jest zrumienione to mięso, a nie takie blade. Potem cały ten tłuszcz co się wytopi razem z mięsem wrzucam do gara. Gotuję tylko golonki, jak dodaje je do bigosu...

bigos z jabłkiem to staropolski,tzw.bigos litewski

ugotuj.to/ugotuj/33086627/bigos+litewski/p/ -- http://webczat.pl/img//pipe.gif

Bigos - wasze przepisy

Macie jakieś własne patenty na udoskolanie doskonałej potrawy jaką jest Bigos? Podzielcie się swoimi pomysłami. -- I ty, cenzorze, co za wiersz ten Zapewne skarzesz mnie na ciupę, Iżem się stał świntuchów hersztem, Całujcie mnie wszyscy w .... !

Re: bigos-na czym podsmażacie??

Na smalcu. Ja za smażeniem na smalcu nie przepadam, ale akurat w bigosie jest Ok. I zupełnie nie czuć go przy jedzeniu. A ja mam pytanie z innej beczki. Dusicie do jakiegoś momentu kwaśną i słodka kapustę w osobnych garnkach?

Re: bigos-na czym podsmażacie??

I rozumiem, że wychodzi smaczne, skoro tak piszesz. Koniecznie spróbuję. Teraz mam zamrożone hurtowe ilości bigosu, jak się skończy, kolejny bez watpienia zrobię "surowy bez tłuszczu". :) -- matkasingielka.pl

Re: bigos-na czym podsmażacie??

> Smażycie mięso do bigosu??? Ja gotuję, a w smaku od mięsa gotuję kapustę. Nie całe, tylko część. Do kapusty surowe wrzucam zwykle bardziej tłuste mięso, a podsmażam np. łopatkę. Na końcu wrzucam pokrojoną kiełbasę nie podsmażaną.

Re: Bigos - wasze przepisy

> Oczywiście czekam na więcej wypowiedzi. całkiem niedawno było więcej http://forum.gazeta.pl/forum/w,567,159100122,159100122,Bigos_.html wypowiedzi. Jakies 2 tygodnie temu. To nie jest aż tak dawno, żeby potrzeba "jeszcze wiecej wypowiedzi".

Re: Bigos - wasze przepisy

mag1_k napisała: > robię podobnie. Ważne, aby mięso i kiełbasa były dobrej jakości. Dodaję też win > o. ----- czerwone? a bigos mocno się jakoś nie zabarwia czy zabarwia właśnie? i dużo tego wina dajesz?

śmietana jest składnikiem bigosu staropolskiego

a właściwie jego odmiany o nazwie bigos węgierski. -- http://webczat.pl/img//pipe.gif

Re: bigos-na czym podsmażacie??

Nic nie czuć, rzepakowy jest najzdrowszy do podsmażania. Najsmaczniejszy do bigosu smalec, ale nie tak zdrowy. vitalia.pl/artykul6445_Ranking-tluszczow-do-smazenia.html

Re: Bigos bigosowi nierówny.

Na szczescie na tym forum nikt przepisow nie szuka :) -- . -Z TDCI NA ST, a teraz italia z bananami-

Re: bigos-na czym podsmażacie??

Zazwyczaj nie posiadam w domu smalcu. Używam z tłuszczy oleju rzepakowego, oliwy, masła. Najczęściej podpiekam na oleju i tak też w przypadku bigosu. -- N, 20-12-2015 Forum: emama - bigos-na czym podsmażacie??

Re: Bigos - wasze przepisy

przed gotowaniem. 2. Część kapusty zesmażona przed rozpoczęciem gotowania bigosu. Ok. 30-50%. Poziom usmażenia według preferencji. Pyyycha wychodzi. no i bardzo długie gotowanie, ale to chyba oczywiste. -- Is everything about everybody really about their mothers?! Tony Soprano

Re: bigos-na czym podsmażacie??

wymieszałam, nastawiłam gar i wyszlam z domu. Jak wróciłam sos był gotowy i był wcale nie gorszy, niż jakbym podsmażyła wczesniej. Tak więc na święta nie będę eksperymentować, ale może później, spróbuję tak zrobić bigos. Trochę nie na temat sie rospisałam, przepraszam. :) --

Re: Bigos bigosowi nierówny.

Schabowy to sznycel po wiedeńsku, pierogi są (nie, nie - nie ruskie) azjatyckie - przyszły do nas z Tatarami z Azji), makaron mamy z Włoch (z resztą wódka też wpierw palona była we Włoszech na większą skalę, a wynaleziono ją w krajach arabskich), karp po Żydowsku a chłodnik z Litwy, już nie wspomnę

à propos bigosu - kto przebije?

Licytacja: Kto ugotował najdziwniejszy bigos? Od razu z góry zaznaczę, że jestem alergiczką, wiec normalny bigos z wielu względów jest dla mnie nie jadalny. Bigos z przed tygodnia: - 3kg kiszonej kapusty(bez marchewki) - 1 kg usmażonych pieczarek - grzyby suszone 2 małe paczki - 0,5 kg

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Może i smaczny, ale jabłek to akurat jeść nie mogę, no i nie nazywałabym tego bigosem, w bigosie musi być kapusta, reszta, to co kto lubi.

Re: bigos

Taki jest najlepszy jak dla mnie www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/

Re: bigos... co dom to przepis :)

Ja też daję wołowe i wieprzowe, ale wcześniej przyrumienione na patelni. Ma bardziej intensywny smak. Z kapustą różnie - czasem sama kiszona, a czasem w dodatkiem słodkiej. Ale sama słodka plus kurczak (też mdły) plus pieczarki (słodkie) to chyba jest mało jadalne... Słyszałam też o bigosie z

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Według mnie można. Dla mnie jedynym składnikiem, który w bigosie jest niezbędny to kiszona kapusta.

Re: à propos bigosu - kto przebije?

ja nie kwestionuję cukru jako przyprawy, tylko akurat bigos? i to taka ilością? (bataty, rodzynki, cola)

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Koncentrat też, pomidory, papryka, śliwki, wszelkie wędzonki, kiełbasy, kminek, marchew, jabłka, lubczyk - to chyba tyle, z rzeczy, które ludzie dają do bigosu, nie licząc gotowej przyprawy do bigosu, czy Vegety.

farmazony to pieprzył bigos

dr.krisk napisał: > Trzeba być wyjątkowym idiotą, aby takie farmazony głosić na granicą. > Ale ta formacja umysłowa tak ma. Farmazony to pieprzył bigos np do Obamy o wierności Obamowej. Jak was to boli, że ktoś ma odwagę powiedzieć "król jest nagi". -- ----------------

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Widzisz, akurat śmietany nie jadam. Dlaczego bataty i rodzynki nie są sensowne?? Bataty są zamiast marchewki, która zwykle jest w większości typowych bigosów, a rodzynki zamiast śliwek.

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Po wyrzuceniu pieczarek, batatów, rodzynek i coli otrzymujemy dość tradycyjny bigos.Nie myślałaś, żeby dodać bitej śmietany? Równie sensowie co bataty i rodzynki, a będzie jeszcze oryginalniej:)

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Iii, tam, wcale nie dziwny, po prostu trochę inne dodatki ;-) Dziwny to jest "bigos z cukinii", który kiedyś popełniłam, namawiana gorąco przez koleżankę. Rzeczywiście dziwny ... Więcej nie robiłam.

Re: à propos bigosu - kto przebije?

"Bigos" z jabłek ;) całkiem smaczny. -- Na esce maja hasło reklamowe "nie bawisz się, nie zyjesz" jak mnie ono przygnębia, ja bardzo często po prostu nie żyję / fadilla

Jeszcze bigos...

...nawet kupiłem sobie tym razem dwie książki: "kuchnia góralska" i "kuchnia PRL". Chyba w biedronce były przy kasie. Zapewniam że lepszego jedzenia nie ma na ziemi.

Re: Bigos

gucio60 napisał: > po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. > My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, (...) bla bla bla... to po co ten przepis??

Re: A bigos robiony w slow cooker?

Przepis taki sam jak na bigos , który robisz w różnych innych naczyniach. Tylko w tym przypadku-wrzucasz wszystko surowe do tego gara, włączasz i co kilka godzin sprawdzasz, czy gotowy.

Re: à propos bigosu - kto przebije?

tak z ciekawości zapytam,co takiego jest w normalnym bigosie czego nie możesz jeść? ja bym stawiała na kiszoną kapustę,bo kwasy lubią uczulać,ale ty ją przecież dodałaś ???

Re: à propos bigosu - kto przebije?

A mozna zrobic bigos bez miesa? -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg http://tinyurl.com/mljuyxb Coco i Bruno

Re: bigos

pociąć kapustę białą, przesmażyć kiszoną, przesmażyć żeberka, kiełbase i wszystko razem wymieszać podlać wodą i dusić. na koniec dodaję trochę pomidorów z puszki i śliwki suszone. do smaku doprawiaj solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym. czasem nie którzy podlewają bigos czerwonym

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Witam My dziś gotujemy bigos. Zawsze dolewamy 250 ml wina na taki wieeelkiiiiiiii gar. Bardzo lubię rodzinne gotowanie bigosu, bo dolewam to 250 ml, a resztę wypijamy;-) Dziś Bordeaux z Biedry. Dość smaczne, zważywszy na cenę. Aha, nie lubię w bigosie rozgotowanego mięsa strzępiastego. Mój mąż ma

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Normalny bigos dla mnie to: - 2 kg kiszonej kapusty, może być z marchewką, nie jestem ortodoksyjna, ale kwasna ma być - 1 kg łopatki - 0,5 kg wędzonego boczku - cebula, smazona - pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - do tej pory było kilka grzybków, ale ostatnio mój syn stwierdził, że ogólnie to

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Cóz, oprócz batatów i pieczarek (zbrodnia na bigosie!), to nie widzę w tym nic dziwnego. Z tym, że zdajesz sobie sprawę, że słodziki z coca-coli są znacznie bardziej szkodliwe dla cukrzyka, niż łyżka czy dwie karmelu ze zwykłego cukru rozpuszczona w 7kg bigosu? -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem

A bigos robiony w slow cooker?

Gadacie o tym bigosie i gadacie, już mi tak ślinka cieknie, że jutro nieodwołalnie robię. Ale że właśnie przed chwilą nabyłam slow cooker (za namową koleżanki, więc nie mam ani doświadczenia, ani większgo przekonania na razie), to może ktoś podrzuci przepis na bigos w slow cooker? Powiedzmy, że w

analiza strategiczna bigosu - słabe i mocne strony

oraz szanse i zagrożenia: Jedna z teorii mówi, że słowo „bigos” miałoby być pochodzenia łacińskiego i oznaczać „dwa smaki”. Pierwszy człon tego wyrazu „bi” oznacza „podwójny”, a drugi człon „gos” pochodzi od „smak”. Tymi

Re: bigos - w czym?

capa_negra napisała: (...) Bigos mysi się gotować godzinami i dłużej jak jeden dzień bo nie będzie to bigos, ale wyrób bigosopodobny. (...) Gotować i studzić. -- http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif

Re: bigos - w czym?

Jako ciekawostkę napiszę tylko, ze staropolski bigos był robiony BEZ kapusty- zawierał mięso, cebulę, jabłka, czasem rodzynki, ale nie kapustę:)

Re: bigos - w czym?

> No z całym szacunkiem, ale szkłem dupy nie wytrzesz. > Bigos mysi się gotować godzinami Okrutne jestescie ;-)

Re: à propos bigosu - kto przebije?

Marchew do bigosu??? A po co psuć taki pyszny bigosik jakąś marchewą? -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com

Re: Teraz będziesz swój bigos

To bardzo dobrze. Bigos najlepszy odgrzewany. belphegor-pisu napisał: > odgrzewał, połeto i tfurco bydgoski

Re: bigos - w czym?

No... z kaczki:-) A tak poważnie, przy pieczeniu kaczki, duzo się tego wytapia, pakuje się toto w słoik i voilà, jak znalazł do bigosu. Ale nie przejmuj się, nie jest to składnik niezbędny, bigos i tak będzie ważny;-)

Re: Bigos

budzik11 napisała: > gucio60 napisał: > > > po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. > > My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, (...) > > bla bla bla... to po co ten przepis?? Chyba jako dowcip, "soja Magi", brrr. Nikt nie

Re: bigos - w czym?

Rodzynki? Nie, one pęcznieją mocno i są takie słodko kwaśne w smaku. Pasują mi do bigosu z samym mięsem, bez kiełbasy.

Re: bigos - w czym?

A! Mięsa powinno być sporo, to nie ma być kapusta z dodatkami tylko bigos, tak mniej więcej drugie tyle dodatków co kapusty.

Re: à propos bigosu - kto przebije?

{Popełniłam bigos bez grzybów, bo mój mąż nie jada. Dla mnie trochę dziwne było, ale za to po raz pierwszy w życiu nie miałam schizy, ze w grzybku będzie ohydna glizda ;) -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"

"Polska młodzież prawicowa. W głowie bigos poglądów"

"Polska młodzież prawicowa. W głowie bigos poglądów"

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - bigos

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin