Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

zamrożone prawie pół roku temu. w zamrażalniku od świąt wielkanocnych. Myślicie, że to się jeszcze nadaje do jedzenia? czy wyrzucić bez zastanawiania się ?

Re: Ciasta - tak z ręką na sercu

A jakby rodzina orzekła, że woli murzynka, zamiast tortowego ciasta z milionem składników (przykład - nie wiem, co pieczesz), to byłoby mniej świątecznie?

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

PIERNIK LEŻAKUJĄCY 75 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 600 g miodu, 100 g smalcu, 400 g cukru, 150 g masła, 1,5 kg mąki tortowej, 3 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy korzennej, 4 jajka, 125 mleka, 1 czekolada gorzka, powidła śliwkowe Mąkę połącz z sodą i przyprawą. W garnuszku

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

PIERNIK LEŻAKUJĄCY 75 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 600 g miodu, 100 g smalcu, 400 g cukru, 150 g masła, 1,5 kg mąki tortowej, 3 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy korzennej, 4 jajka, 125 mleka, 1 czekolada gorzka, powidła śliwkowe Mąkę połącz z sodą i przyprawą. W garnuszku

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

PIERNIK LEŻAKUJĄCY 75 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 600 g miodu, 100 g smalcu, 400 g cukru, 150 g masła, 1,5 kg mąki tortowej, 3 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy korzennej, 4 jajka, 125 mleka, 1 czekolada gorzka, powidła śliwkowe Mąkę połącz z sodą i przyprawą. W garnuszku

Re: A może wątek kulinarny VIII

PIERNIK LEŻAKUJĄCY 75 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 600 g miodu, 100 g smalcu, 400 g cukru, 150 g masła, 1,5 kg mąki tortowej, 3 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy korzennej, 4 jajka, 125 mleka, 1 czekolada gorzka, powidła śliwkowe Mąkę połącz z sodą i przyprawą. W garnuszku

Re: A może wątek kulinarny VIII

PYZY Z MIĘSEM ziemniaki gotowane, 1/2 kg, ziemniaki surowe, 1/2 kg, mąka ziemniaczana, 5 łyżek, mąka tortowa, 5 łyżek, sól, 1/2 łyżeczki, mięso 40 dkg (możemy zużyć ugotowane resztki mięsa np. z rosołu), cebula, olej, pieprz, sól do nadzienia Ugotowane ziemniaki przekręć przez maszynkę, a surowe

Re: Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

Nie wyrzucaj, odmroź, spróbuj, jeżeli nie przeszło innymi zapachami z zamrażarki to zjedzcie i smacznego, a jeśli wyczujesz, że coś nie gra, wyrzuć i po sprawie.

Re: zakręcona brioszka...

tralalumpek napisała: > tyle razy zagladam do tego watku .... i zawsze sie zastanawiam co to jest maka > tortowa :) > Mąka tortowa (u nas jest to typ 450) jest od t.zw. zwykłej mąki drobniej zmielona i bardziej biała z powodu mniejszej zawartości popiołów. Przeznaczona jest właśnie

Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro

ciasto cytrynowe ( Lemon drizzle cake) 200gr maki tortowej 200gr masla miekkiego 200gr cukru 4 jajka lyzka proszku do pieczenia starta skorka z 1-2 cytryn mozna dodac ciut aromatu cytrynowego wymieszac dobrze calosc w mikserze przez 10 min i wylac na blache i przeniesc do piekarnika. Termoobieg

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

żółtku, mieszając. Wsyp przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Połącz. Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz 20 - 25 minut w temperaturze 160 C. Masa: Śmietanę kremówkę ubij. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudź. Dodaj do śmietany. Połącz. Połowę masy wylej na biszkopt

Ok co do sera już wiem.

Tylko co daje śmietana? Jakiś smak? zmienia konsystencję tego nadzienia?..tak z ciekawości sie pytam. A teraz ciasto: Może być mąka tortowa? Znalazałam łatwy przepis, który mi sie spodobał. 2 szklanki mleka ( nie za dużo?) 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej ale ja wolę tortową. szczypta soli 1

Re: A może wątek kulinarny VIII

żółtku, mieszając. Wsyp przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Połącz. Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz 20 - 25 minut w temperaturze 160 C. Masa: Śmietanę kremówkę ubij. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudź. Dodaj do śmietany. Połącz. Połowę masy wylej na biszkopt

Re: "biblia" pieczenia tortów

Jeśli chodzi o torty, czyli ciasta warstwowe, to jest to specjalność austriackiej szkoły cukierniczej. Nie dziwota, że Francuz, choć z Alzacji za dużo na ten temat nie napisał. Podejrzewam, że za taką "tortową biblię" posłużyć może np. 'Austrian Desserts: Over 400 Cakes, Pastries, Strudels, Tortes

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

RUSAŁKA 5 jajek+2 białka, 250 g margaryny, 1 szklanka śmietany, 415 g mąki tortowej, 500 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru+4 łyżki, 35 g kisielu wiśniowego, 200 g masła, 2 szklanki wiśni z kompotu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BISZKOPT Z POLEWĄ 1 szklanka cukry, 4 łyżki stołowe wody, sok z 1/2 cytryny, 3 żółtka, 3 białka, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dowolne bakalie Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodać 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Do ciasta dodać bakalie. Ubić

Re: A może wątek kulinarny VIII

BISZKOPT Z POLEWĄ 1 szklanka cukry, 4 łyżki stołowe wody, sok z 1/2 cytryny, 3 żółtka, 3 białka, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dowolne bakalie Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodać 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Do ciasta dodać bakalie. Ubić

Re: A może wątek kulinarny VIII

RUSAŁKA 5 jajek+2 białka, 250 g margaryny, 1 szklanka śmietany, 415 g mąki tortowej, 500 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru+4 łyżki, 35 g kisielu wiśniowego, 200 g masła, 2 szklanki wiśni z kompotu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe

Re: Pomidory koktajlowe

waniliowy łyżka spirytusu lub octu 2 szklanki mleka szczypta soli 1 kg mąki tortowej lub innej 4 jajka całe Drożdże rozetrzeć z cukrami, wlać mleko, mąkę, jaja, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę i łyżkę spirytusu. Wynieść na zimno lub do lodówki( w lecie

Re: Przepis na pączki/bułeczki.

Mój ulubiony przepis wytłumaczone po kolei co trzeba robić sprawdzony wielokrotnie Ciasto 1 jajko 5 zółtek kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna) 0. 5 litra mleka paczka świeżych drożdży 10dkg 250 gram masła lub margaryny aromat waniliowy szklanka

Re: Pieczone pączki i chrust

Kan, poprawka: to był przepis, a ja zawsze ciasto drożdżowe robię mieszając po połowie mąki gładkiej (tortowej) i krupczatki (taka jakby drobniejsza manna). Podaję przepis na pieczony chrust (wg przepisu Blikle): - 3 żółtka - 1 szklanka (250 ml) mąki tortowej - 1 łyżka masła - 3 łyżki kwaśnej

Re: Ok co do sera już wiem.

matematryczka00 napisała: > Tylko co daje śmietana? Jeśli twaróg jest twardy (leżał w lodówce) to powoduje, że staje się bardziej mazisty i lepiej go rozsmarować na naleśniku. > > A teraz ciasto: > Może być mąka tortowa? Może - jeśli masz wprawę w smażeniu. Choć lepsza jest

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SZARLOTKA Na ciasto: 250 g mąki tortowej, 1/2 kostki masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 duża łyżka 22% śmietany, szczypta soli , olej (ile zbierze mąka), sok i skórka otarta z 1 cytryny. Na nadzienie: 2 kg jabłek, 1 łyżeczka do kawy ziarenek z pestek kardamonu, kilka szczypt cynamonu, 1 szklanka

Re: A może wątek kulinarny VIII

SZARLOTKA Na ciasto: 250 g mąki tortowej, 1/2 kostki masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 duża łyżka 22% śmietany, szczypta soli , olej (ile zbierze mąka), sok i skórka otarta z 1 cytryny. Na nadzienie: 2 kg jabłek, 1 łyżeczka do kawy ziarenek z pestek kardamonu, kilka szczypt cynamonu, 1 szklanka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

żółtek, przy końcu wsypać półtora funta cukru i laskę utłuczonej wanilji. Wiercić tę masę 2 godziny, wynieść na kilkanaście godzin do piwnicy. Na drugi dzień w formie tortowej, którą się z boku otwiera, na papierze, masłem wysmarowanym, wypiec placek na wysokość palca, z ciasta przeznaczonego na baby. Na

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

żółtek, przy końcu wsypać półtora funta cukru i laskę utłuczonej wanilji. Wiercić tę masę 2 godziny, wynieść na kilkanaście godzin do piwnicy. Na drugi dzień w formie tortowej, którą się z boku otwiera, na papierze, masłem wysmarowanym, wypiec placek na wysokość palca, z ciasta przeznaczonego na baby. Na

mufinki czy ciasto ?

Zastanawiam się, czy można upiec z przepisu na mufinki ciasto w formie podłużnej babki ( keksówka) albo okrągłej ( tortowa ?) Jaka to jest różnica w gatunku ciasta ? Dzięki za rozjaśnienie ;)

Re: To ten?

W praktyce różnić się będą te ciasta, szczególnie podczas wałkowania. Pate a foncer, przez ubijanie masła z jajem, będzie mieć delikatniejszy i zarazem regularniejszy miąższ, z drobniejszymi przepruciami masy. Pate brisee dobrze jeśli ma nieco bardziej 'nieuczesaną' strukturę, czyli zimne kawałki

Re: Swoją drogą, gdyby masło miało w tym

Margaryna (masło) użyta w tym przepisie nie jełczeje... PIERNICZKI STAROPOLSKIE (apolki) 50 dag miodu 2 niepełne szkl cukru 25 dag margaryny 1 kg i 1 szkl mąki tortowej 3 jaja 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl mleka 1 szkl orzechów włoskich - siekanych 1/2 szkl skórki pomar

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

sito (tej mąki powinna być cała kwaterka), dobierać jej po łyżce do utartych żółtek i po łyżce ubitej piany z owych 16 jaj. Piana powinna być bardzo gęsta, a tort wiercić trzeba w chłodnem miejscu. Gdy wszystka piana i mąka wyjdzie, włożyć całe ciasto do płaskiej pokrywy od rondla, lub formy tortowej

Re: Tort tęczowy- barwniki

odrobinka i robi się ładny intensywny kolor. Na blogu "Moje wypieki" (nie pamiętam czy końcówka com czy pl, spróbuj i tak i tak) podają też przepis na ciasto tortowe, które nie jest biszkoptem - jest "solidniejsze", więc łatwiej "utrzyma" ten barwnik.

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

sito (tej mąki powinna być cała kwaterka), dobierać jej po łyżce do utartych żółtek i po łyżce ubitej piany z owych 16 jaj. Piana powinna być bardzo gęsta, a tort wiercić trzeba w chłodnem miejscu. Gdy wszystka piana i mąka wyjdzie, włożyć całe ciasto do płaskiej pokrywy od rondla, lub formy tortowej

Re: Przepisy współczesne

. Wymieszać z masą. Ubić pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać (powinno się swobodnie dać przelać do tortownicy) do formy tortowej lub dobrze natłuszczonych foremek do babeczek. Piec około 20 minut w 180 C. Do babeczek można dodać kakao, czekoladę, owoce itd....Jednym słowem ile

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

sito (tej mąki powinna być cała kwaterka), dobierać jej po łyżce do utartych żółtek i po łyżce ubitej piany z owych 16 jaj. Piana powinna być bardzo gęsta, a tort wiercić trzeba w chłodnem miejscu. Gdy wszystka piana i mąka wyjdzie, włożyć całe ciasto do płaskiej pokrywy od rondla, lub formy tortowej

Re: szarlotka

Kusi mnie czasami, żeby wypróbować jakiś przepis cieszący się niezwykłą popularnością, także w GP, ale bezkonkurencyjna jest szarlotka mojej mamy: kostka masła 3 szklanki przesianej mąki tortowej 3/4 -1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 6 żółtek opcjonalnie 2-3 łyżki kwaśnej

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

dekoracji Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać mąkę wymieszaną z kakao, mieloną kawą i kokosem. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 15 minut. Gotowy korpus zsunąć z blachy poprószyć go mąką tortową i

Re: A może wątek kulinarny VIII

dekoracji Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać mąkę wymieszaną z kakao, mieloną kawą i kokosem. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 15 minut. Gotowy korpus zsunąć z blachy poprószyć go mąką tortową i

Re: Ciasto - dla początkujących

Ciasto kawowe z orzechami - dla początkujących, smaczne Rozgrzać piekarnik, keksówkę o długości 20 cm wysmarować cienko margaryną, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. Posiekać orzechy laskowe (szklanka orzechów). Rozpuścić 5 łyżek mlecznej margaryny i odstawić do ostudzenia

Racuchy

Ciasto bylo za dobre wiec szybko poszlo. Rano na sniadanie zrobiłam szybko racuchy w ten sposób: 1 szkl.cieplego mleka 1,5 szkl. maki ja miałam tortową i taką dałam 2 jajka 1 łyzka cukru 1 olejek wanilowy/zapach/ Najpierw rozpusciłam drozdze w mleku, dodałam pozostałe składniki i trzepaczką

Kto jeszcze będzie mieszał?

Już lada dzień będę zarabiać ciasto na legendarne pierniczki Silje. A na parę tygodni przed świętami będzie wielkie pieczenie z rodzinnymi dziećmi. Wy też pieczecie te pierniczki? Na wszelki wypadek przypominam przepis: "1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka

Re: No a jakich ciast NIE lubicie?

Nie lubię suchych ucieranych babek, ciast i tortów czekoladowych, masy kawowej, kupnych tortów i ciastek tortowych, wszystkich mdląco słodkich, suchych makowców, suchych serników, gliniastych ciast typu "komiśniak", tortów nasączanych sztucznościami, a zwłaszcza olejkami aromatyzowanymi

Re: Pomocy! Ile tortu ?

A dlaczego nie powiesz w cukierni ile kawalkow potrzebujesz? 1 tort to 16 kawalkow, no chyba ze jest to ciasto tortowe, wtedy tez latwo policzyc. Przeciez waga bedzie tez zalezala od rodzaju ciasta...

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FAWORKI PIWNE - 6-7 żółtek, - 3 łyżki cukru, - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (1 szklanka to 250 ml) + do podsypania, - 1/2 szklanki (125 ml) piwa, najlepiej pszennego, - 1,5 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego, cukier puder do posypania. Żółtka utrzyj z cukrem, ubijaj mikserem na

Re: Jeżyki.

smacznego maria88.. mi nie wolno ? czy da się coś z biszkoptu dobrego świeżego ale nie chcę mas tortowych ponoć można na coś ciasto przerobić-- tylko skąd przepis?takie kuleczki .. jak to ma byc>? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ -- boczniaki jako schab dzisiaj-kasza z torebeczki z warzywami

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Madera kawowo i patriotyczne:)

) i pastel de nata (malutkie budyniowe babeczki ) przygladac sie budzacemu sie turystycznie miastu i sluchac ulicznych orkiestrantow. Mozna tez tam cos przekasic. "Tortowa" nie jestem wiec nie zwracalam uwagi na inne ciasta ale sa tam. Najwiekszy wybor tortow i ciastek widzialam za rogiem na glownym

Re: Ciasto jak najprostsze, które zawsze wychodzi

3 szklanki mąki ( tortowej) ? szklanki cukru ( można ? szklanki) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Masa: 3 duże śmietany 18% (czyli 3 x po 400 ml ) 1 szklanka cukru ( można ?) 1 budyń śmietankowy 20 dag wiórek kokosowych (plus 5 białek i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia) Ciasto

Re: Pieczone pączki

miec druga osobe do przewracania w czasie smazenia. Po usmazeniu posypujesz cukrem pudrem i natychmiast probujesz:) Maka tortowa to maka pszenna typ450 do 550 czyli taka najzwyczajniejsza maka do ciast. powodzenia w eksperymentowaniu:) W moim piekarniku siedza wlasnie bezy, szkoda mi bylo

Re: chrzest- o jakich kosztach zapomniałam ? rady

z tymi ciastami to ostrożne u mnie matka na komunię bardzo chciała zrobić swój tort - i ja za ten tort musiałam zapłacić "tortowe", gości było ok. 30 osób, więc żeby tego tortu starczyło dla wszystkich na zapas zrobiła 2 torty - takie same. i policzyli mi 30x2:) oczywiście po odpowiedniej

Pieczone pączki

składniki: 50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn 3 dag świeżych drożdży 190 ml mleka 2 jajka 10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn 1 cukier waniliowy 5 dag masła 1 opakowanie marmolady lukier: sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru do dekoracji: skórka kandyzowana, czekoladki Do

Re: Wciąż to samo

/4 szklanki maki tortowej i tyle samo ziemniaczanej. dwie plaskie lyzeczki proszku do pieczenia,lyzeczke octu (jak nie masz lyzke soku z cytryny) aromat smietankowy (chyba,ze inny wolisz) 3/4 szklanki oleju. Wymieszac wszystko raz jeszcze mikserem,wystarczy około minuty. Jak chcesz, najpierw wlewasz do formy

Re: Jaka maka do pieczenia

Powaznie? ciasta Wam wychodza ladne i puszyste na Strong bread flour? Ona ma juz kolor ciemniejszy. Ja nawet plain nie uzywam do ciasta, chyba ze ma byc jakies agielskie zakalcowe lol. Tylko polska maka tortowa w moim przypadku. Dawno temu probowalam plain i wcale mi nie pasowala :(

Re: Rodos- Hotel Blue Bay Beach

do edzia----Wlasnie wrocilismy zSunlandu w komplaksie Blue Bay ..... Jedlismy w Blue Bay --jedzonko WSPANIALE wybor ogromny ,owocow malo , desery /ciasta - tortowe ,musy w 3 kolorach ,babeczki / Napoje b. slodkie /dolewalismy wode/ podrobki coli ,fanty itp/ alkohole slaby wybor /czysta ,piwo

Re: Wspominki - Happy Life, nurki i dziewczynki

strony kuchni. Zarówno jakościowo, jak i ilościowo szaleństwo. Dla mnie dużą niespodzianka było, ze oprócz galaretek, puddingów, ciast tortowych, tarty o rożnych smakach i innych słodkości, prawie cały czas było coś z gatunku baklawy. Czasami więcej czasami mniej, ale zawsze coś można było wypatrzyć

Re: Kluchy to jednak mnie nie lubia,

Do klusek to właśnie nie tortowa, ale mocniejsza, z większą ilością glutenu. I: ciasto na kluski powinno odpocząć. Zagnieć, przykryj ściereczką i zajmij się czym innym przez pól godzinki. -- I don't have a Facebook or a Twitter account, so I just go around announcing out loud what I'm doing at

Re: Na jagody :)

fettiniu, mąka tortowa jest najwłaściwsza dla ciasta drożdżowego.

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między dodaniem

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między dodaniem

co zamiast biszkopta?

dziewczyny pomożcie. jakim ciastem mozna zastąpić biszkoptowe? nie przepadam za biszkoptem, nie wychodzi mi dziad chocbym nie wiem z jakiego przepisu piekła, a mam faze na ciast typu "tortowe", czyli kilka warstw, krem, dzem, takie klimaty. czym zastąpić tego cholernego biszkopta

Re: tort

Amerykański tort z wesela Kennedy'ego: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68054358,75236396,0,2.html?v=2 www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_marchewkowy/przepis.html czyli ciasto marchewkowe wrzełożone kremem plus świeczki/fontanna tortowa.

Re: Wyzwanie tortowe :)

My tez nie jesteśmy tortowi. Dlatego z okazji okazji robię pavolovą, tiramisu', ciasta czekoladowe itp -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Please Ciasto ze słodzikiem???

zaś to już jest różnica. Z pszennej , tortowej ciasto różni się wyglądem ale w zależności od przepisu i użytych składników nie różni się smakiem dodam że kolor jest ciemniejszy , dobrze komponuje się z ciemnym kakao gożkim

Mąka tortowa

Z nieznanej mi zupełnie przyczyny posiadam w domu kilka kilogramów mąki tortowej. Absolutnie nie planuję tylu ciast, zwłaszcza tortów. W związku z tym mam pytanie: do czego poza ciastami nadaje się taka mąka? Względnie: do czego absolutnie się NIE nadaje? Z góry dziękuję.

Re: Baba w piekarni - nie umiem się kłócić:(

funpack84 napisała: > Kilkanaście lat temu byłam świadkiem sceny: pani kupująca wybrała sobie kawałek > ciasta tortowego, sprzedawca wziął nóż z innego ciasta i na naszych oczach obl > izał ten nóż, po czym pokroił jej ciasto :P szkoda, ze smacznego nie pozyczyl hehe -- Moj Mysz ma

Re: Naprawdę BIAŁA mąka poszukiwana

Zwykle używam taniej mąki w dodatku co najwyżej "bułeczkowej", z tortowej nie korzystam więc reguły mam szarawe ciasto ale zastanawia mnie skąd czerpią mąkę do wyrobu pierogów garmażeryjnych. Zwykle są bardzo sine.

Re: Pieczone pączki i chrust

Dziekuje za przepisy - wydrukowalam. Chrust ostatni raz pieklam w Polsce, gdzies okolo 1989 roku...haha. Verbeno - w Sydney mialam polski sklep pod reka. Byly tez paczki oraz chrust. Piec potrzeby nie bylo, bo wszystko bylo pieczone lokalnie przez polskie dziewczyny i wysmienite. W ciasta

Ratunku - jaka maka do ciasta?

Wlasnie zaczelam robic ciasto i widze, ze mam tylko make pszenna typ 1000 i 2000. Wiem, ze tortowa ma 450 - zawsze jej uzywalam. Czy mozna uzyc maki typ 1000 do upieczenia ciasta kruchego jablkowego? Nie bardzo mam jak wyjsc z domu, ale jak mialoby nie wyjsc to moge sprobowac pozyczyc od sasiadow

Re: Kluchy to jednak mnie nie lubia,

Z maka to u mie jest tak, ze albo z proszkiem do pieczenia albo bez :) i to jest caly wybor. O takich fanaberiach typu maka chlebowa, typ 500. 550 czy inny to moge sobie pomarzyc. Klopot jest nawet z zytnia. Z wypiekaniem chleba/bulek/pizzy/ciast problemu nie ma, tylko te kluchy. Kupuje make w

Re: Najważniejsze

bene_gesserit napisała: > to długo wyrabiać ciasto. Im dłużej, tym kopytka twardsze - tworzy się bardziej > zwięzła, jędrna struktura. To samo dotyczy innych ciast, czyli także na wypiek > i - chleby wyrabia się dłużej, ciasta miesza się tylko-tylko. Nie bez znaczenia > jest też

Re: Ratunku - jaka maka do ciasta?

mary_an napisała: > Wlasnie zaczelam robic ciasto i widze, ze mam tylko make pszenna typ 1000 i 200 > 0. Wiem, ze tortowa ma 450 - zawsze jej uzywalam. > > Czy mozna uzyc maki typ 1000 do upieczenia ciasta kruchego jablkowego? Użyłabym, ciasto kruche bez problemu da się zrobić

Re: ELSNER w Łomiankach!!!:) Tiramisu zdetronizow

Ciastka i ciasta w Tiramisu -poza obłędnymi myszkami i tortowymi są przeciętne. Elsner jest dla bardziej wyrafinowanego podniebienia:)) Z kolei.. Najlepszy sernik ma sweet home, szarlotki są genialne w Pod Kasztanem itp itd,a o lodach już pisałam -tylko Tiramisu:))

Pieczenie ciast domowych na zamowienie

Oferuję pieczenie domowych ciast każdego rodzaju, a także ciast tortowych. Ciasta klasyczne: serniki, makowce, drożdżowe, czekoladowe, kruche, ucierane oraz wyszukane: tarty, tortowce, wypieki zaczerpnięte z zapisków mamy, babci, od znajomych a także Siostry Anastazji, Nigelli Lawson. Przygotowuję

Oferuję pieczenie domowych ciast

Oferuję pieczenie domowych ciast każdego rodzaju, a także ciast tortowych. Ciasta klasyczne: serniki, makowce, drożdżowe, czekoladowe, kruche, ucierane oraz wyszukane: tarty, tortowce, wypieki zaczerpnięte z zapisków mamy, babci, od znajomych a także Siostry Anastazji, Nigelli Lawson. Przygotowuję

mąka krupczatka?

przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?

Re: soczystość wypieków

wychodzi mi "sucha buła", bo moje ciasto drożdżowe ma dużo tłuszczu, jest dobrze napowietrzone i rośnie dwa - trzy razy co najmniej - przebijam je po wyrośnięciu. > Do biszkoptów - tortowa. Też nie jest to konieczne - piekę wszystkie biszkopty i drożdżowce na najzwyklejszej mące z

Re: ciasto drożdżowe- mąka?

krysia798 napisał(a): > Do drożdżowego ciasta używam tylko sprawdzonej niedrogiej mąki pszennej Castell > o z Lidla,ciasto zawsze się udaje. Przepraszam, że wracam do zamkniętego tematu, na tej właśnie mące nalepiłam pierogów, smak ok, ale kolor szaro bury, do ciasta bałam się jej dać

Najważniejsze

to długo wyrabiać ciasto. Im dłużej, tym kopytka twardsze - tworzy się bardziej zwięzła, jędrna struktura. To samo dotyczy innych ciast, czyli także na wypieki - chleby wyrabia się dłużej, ciasta miesza się tylko-tylko. Nie bez znaczenia jest też rodzaj mąki - jeśli zależy ci na twardych kopytkach

Re: smakołyki świąteczne bez pieczenia???

Aha, z ciast to może jakiś sernik z galaretką (na spód biszkopty albo gotowy spód tortowy)?

Re: zamiast maki ziemniaczanej

Gość portalu: Iga napisał(a): > Do ciasta możesz dać tylko mąkę pszenną, najlepiej tortową. bzdury do szescianu. oczywiscie, ze mozesz dodac do ciasta budyn zamiast maki ziemniaczanej. jesli jest z cukrem, odejmij 2-3 kopiaste lyzki cukru z ilosci cukru w przepisie. najlepiej jednak, zeby

Re: Tort...

Mam sentyment do tego ciasta- przez ten wątek tortowy:) Przeglądam go i zachwycam się bogatą szafą słodkich sukienek:)

Re: mąka krupczatka

. Mąki mocne (semolina z durum, mąki chlebowe) mają duży potencjał do wytwarzania wiązań glutenowych, więc ciasto z nich będzie mięsiste, do wgryzania się, jędrne. Oczywiście - możesz spróbować zrobić biszkopt z mąki chlebowej albo z semoliny albo chleb z mąki tortowej, ale wyjdą z tego kiepskie wypieki

Re: Jaką MĄKE kupuja oszczędni :-)

Puszysta ze Stokrotki, a do zageszczania Tortowa z Tesco, ale ja bardzo malo maki uzywam w ogole, bo nie jemy macznych rzeczy a ciasta pieke tylko na okazje typu urodziny lub swieta, wiec jak raz zrobie zapas to mam na dlugo.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

UCIERANE CIASTO Z BEZĄ 300 g mąki tortowej, 100 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 200 g masła, Ciasto:200 g masła, 200 cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki, 2 białka, 60 g drobnego cukru, 1 łyżka soku z cytryny Przesiać mąkę z

Re: soczystość wypieków

to murowany zakalec. I: każdy piec piecze inaczej, musisz swój wyczuć po prostu, metodą prób i błędów. Do ciast - tortowa. forum.gazeta.pl/forum/w,77,147507406,147514952,Re_Stopione_maslo_do_ciasta.html Konsystencja ciasta zależy od ciasta. Biszkopt powinien być płynny, czekoladowe ciasta typu

Re:

funpack84 napisała: > Kilkanaście lat temu byłam świadkiem sceny: pani kupująca wybrała sobie kawałek > ciasta tortowego, sprzedawca wziął nóż z innego ciasta i na naszych oczach obl > izał ten nóż, po czym pokroił jej ciasto :P Hahaha, o rany! Poprawilas mi humor na caly dzien :D

Re: Jakie słodycze przy takiej diecie?

Uszatki Kopernika, andruty, wafle tortowe. Ciasta domowe (drozdzowe, ucierane) mozna piec bez jajek a maslo czy margaryne zastapic olejem.

Re: wigilijne pierogi

Włoszczowej tortową, teraz jej u mnie nie ma i robię na polecanej dalachowskiej typ 480 też wychodzą dobre. Dodaję trochę oleju z winogron do ciasta.

Re: A może by tak wątek kulinarny III

JABŁECஜNIK 6 jajek, szklanka i łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 kostki margaryny, około półtora kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obierz, pokrój w plastry, podlej wodą, dodaj łyżkę

Re: ciasto drożdżowe- mąka?

Pojawiła się ostatnio mąka "Basia" , jest dostępna w 3 gatunkach - tortowa , wrocławska i poznańska.Producent VK Muhlen Polska.Ta wrocławska jest doskonała do ciast drożdżowych.To nie jest z mojej strony reklama , nie mam nic wspólnego z producentem.Po prostu po wypróbowaniu jestem

Re: mąka krupczatka

To taka polska 'semolina', choć zaraz pewnie się mnie doczepią, że semolina to z pszenicy durum, musi po włosku mówić i koniec. Krupa to dawne określenie kaszki, czegoś grudkowatego, więc mąka krupczatka, to mąka o grubszym przemiale. Indeks popielaty ma dokładnie taki sam jak tortowa (450mg

Re: Zwetschenkuchen - cytrynowe ciasto śliwkowe

Zamiast proszku do pieczenia mozesz uzyc drozdzy w proszku, myslę. No wlasnie - do ciast najlepiej uzywac tortowej, dlatego zastanowila mnie ta krupczatka. -- feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Re: A może by tak wątek kulinarny III

pianę. Żółtka ubić z resztą cukru w kąpieli wodnej. Ostrożnie połączyć obie masy. Mąkę tortową i pszenną wymieszać z kakao. Ostrożnie dodać do masy jajecznej. Wlać olej i mieszać aż powierzchnia ciasta będzie lśniąca. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać ciasto. Piec 30-35 minut w

zakręcona brioszka...

2 szkl mąki tortowej + 1 łyżka 1/3 szkl cukru + 1 łyżka 15 g świeżych drożdży 150 ml mleka 75 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 1 jajko cukier puder Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i

Biszkopt z owocami w Słodki Słony. "Minta od kuchni"

Biszkopt z owocami w Słodki Słony. "Minta od kuchni"

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ciasta tortowe

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin