lukier

Lukier - polewa z cukru rozprowadzonego wodą lub sokiem owocowym (najczęściej cytrynowym), często barwiona.
Służy do ozdabiania (lukrowania) wszelkiego rodzaju ciast: tortów, pierników itp.
Lukier na pączkach

... czytaj więcej o lukier na pl.wikipedia.org

Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

bialy lukier

Jaka jest tajemnica bialego lukru, ktory trzyma sie warstwa na ciescie? moj jest przezroczysty i lekko wsiaka. Z gory dzieki za porady -- ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I

lukier

jak zrobić lukier, żeby był idealnie biały? w zeszłym roku zrobiłam do pierniczków i później zrobil się taki... lekko przeźroczysty :/ nie chce kupować gotowego, może jakiś specjalny cukier jest do tego czy coś?

Re: bialy lukier

od zawsze robie lukier z sokiem z cytryny i cukru pudru, z tym ze nie ucieram recznie a 'zyrafa' i nie zaluje pudru, robi sie gesty i bialy

Ale Lukier

to jeszcze doslodze: gotujmy.pl/forum/lukier-i-polewa,porady-kulinarne-posty,129714.html

Ganache pod lukier plastyczny?

ganache to czekolada plus śmietana - pytanie, czy lukier nie popłynie... Czy ktoś próbował tego sposobu? Dzięki!

Re: Ganache pod lukier plastyczny?

Dzięki bene, w takim razie nie będę się w to bawić, bo faktycznie masa lukru by poszła, a dzieciaki i tak tego nie jedzą ;)

ilość lukru na tort

Witam :) Na jak duży tort tak około ( kwadratowy ) powinno starczyć 750 g lukru plastycznego, biorąc pod uwagę wysokość tortu w okolicach 8 cm? Jest w internecie jedna tabelka, ale wg niektórych komentarzy wartości są trochę zawyżone. Kupiłem właśnie trochę za mało tego lukru i teraz będę musiał

Re: Lukier- dobry przepis.

A my pierniczki smarujemy lukrem z cukru pudru i odrobiny gorącej wody- bardzo szybko zastyga.

Jak suszyć lukier plastyczny?

Zrobiłam figurkę z lukru plastycznego, słonika trzymającego balonik, to jest dwustronna figurka ale musi być przechowywana na jednej stronie bo inaczej ten balonik spadnie. No i wdałam na szmatkę i włożyłam do lodówki i ta strona która dotykała szmatki tak jakby się topi. Na czy to przechowywać? I

Re: Lukier- dobry przepis.

Och, jak dobrze, że ten wątek założyłam,bo pewnie następny lukier będzie już udany, ba- dowiedziałam się, że biało jaja kurzego można kupić w proszku- nie wiedziałam :)

Re: Lukier- dobry przepis.

Napiszcie jak krowie na granicy: ile cukru, ile soku? Czy sok moze być z butelki? Czy mogę wtedy dodać aromat, czy aromat tylko jak się robi na wodzie (taki przepis tez znalazłam)? Czy do lukru z białkiem tez dodaję sok, czy tylko aromat? Obiecałam dziecku że polukrujemy pierniki (ciasto juz leży w

Lukier- dobry przepis.

Dziewczyny, może któraś z was ma dobry i prosty przepis,bo zrobiłam wczoraj z synami naprawdę smaczne ciastka świąteczne wg przepisu mojej babci, ale lukier jakoś nie chce się zrobić trwały, jest taki miękki i mało "stężony".

Re: Lukier- dobry przepis.

nie kombinuje, nie podgrzewam, mam opor psychiczny (sktek straszenia przez cale dziecinstwo salmonella) przed uzywaniem surowych jajek, wiec zadych bialek nie dodaje. Wyciskam sok z cytryny, ucieram z cukrem pudrem, proporcje na oko, zeby konsystencja mi odpowiadala, To wszystko. Tylko ze lukier

Re: Lukier- dobry przepis.

tu masz proporcje- ściągnęłam z netu, bo jak pisałam, ja robię na oko. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Do szklanki cukru pudru dodajemy 3 łyżki soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż powstanie płynna masa. Lukier gotowy jest do użytku. Sok- ze świeżej

Re: Lukier- dobry przepis.

Królewski- bialko jaja kurzego ( najlepiej w proszku, wowczas dolewasz wody) i duuuuuuuużo cukru pudru. Takim lukrem sklejam dekoracje z piernikow- np domki, geściejszym robię napisy, wzorki --

Re: Lukier- dobry przepis.

Wyciskasz sok z cytryny, podgrzewasz w garnku - dosypujesz cukru pudru, wchodzi bardzo duzo az zrobi sie konsystencja dosyc gesta, smarujesz ciasto czy ciastka cieplym lukrem i juz, stezeje i jest pyszny -- "...Na pewno czułeś kiedyś wielki strach, że oto mija twój najlepszy czas, bezdradność

Re: Lukier- dobry przepis.

wyrabiasz, wkładasz do lodówki na ok. 0,5 godziny, cienko wałkuje i pieczesz ok. 10-15 min. + lukier, który mi się nie udał, ale teraz już dostałam dobre przepisy :)

jak nabłyszczyc lukier?

Jak uzyskac na lukrze królewskim efekt nabłyszczenia? Czy są preparaty dające efekt połysku?

Re: Prawda czy lukier??

Tak się zastanawiam co będzie jak ta ,,tania siła robocza zacznie się buntować?,,wszak to nie są ludzie o mentalności lat 80-tych. :/

Re: bialy lukier

Domowa pomada wodna to ucierany syrop inwertowany (cukier-puder, woda, kwas, np kwasek cytrynowy). Gotujesz syrop i ucierasz go do białości. Robi się biały i 'gruby' - pokrywa wszystko solidnym kożuchem, chociaż tak strrasznie biały nie jest. Proporcje są na pewno gdzieś w necie. Komercyjna pomada

Re: Prawda czy lukier??

Polecam przeczytać ten artykuł: gazownictwo.wnp.pl/uchodzcy-vs-nord-stream-2-co-z-ta-europejska-solidarnoscia,258300_1_0_0.html wnioski nasuwają się sam

Re: Prawda czy lukier??

Nic dziwnego że uchodźcy ciągną do tego raju Ale poważnie mówiąc to nie chce mi się wierzyć w tą niemiecką hojność i bezinteresowność oglądając co i raz pochody neonazistów. Mój syn studiował w Niemczech i nikt go z otwartymi ramionami nie witał. Musiał ciężko pracować na swoja naukę. Pożyjemy, zo

Re: Prawda czy lukier??

Tego nie wiem, ale jak bym byla wlascicielka stojacego bez lokatorow domku czy mieszkania, na ktore na prózno szukałabym chetnego do wynajeci, to bym wynajela "uchodżcy", ktoremu nie podoba sie w ośrodku. 750 zl na osobe piechota nie chodzi.

Re: Prawda czy lukier??

Jasne, bo tylko nas, Polaków, inni (czytaj - ci z bogatszych krajów) mają obowiązek od przynajmniej dwóch wieków przyjmować z otwartymi ramionami, bośmy przecie przedmurze i co tam jeszcze...

Re: Prawda czy lukier??

Syn tam mieszka z rodziną od lat. Opowiada, że ludzie spontanicznie organizują się, żeby szukać mieszkań dla uciekinierów, zaopatrzenia dla nich i pomocy. Organizują zbiórki i koncerty. A muzułmanie im nieobcy, bo od lat tam mieszkają, pracują, uczą się. Mają swoje sklepy, knajpki. I jakoś Niemcom n

Re:recepty -lukier

slo-onko napisała: > A ja jakls nie robie ciast z lukrem, jakos mi sie wydaje,ze duzo zachodu kosztu > je przygotowanke dobregu lukru,czy tak? raczej tez unkam lukrowanych ciast, bo nie mozna ich zamrozic,tak zawsze pisa.. ale chcialam zrobic wedle recepty, bo przekladajej kremem nie

Re: Prawda czy lukier??

estella50 napisała: > Syn tam mieszka z rodziną od lat. Opowiada, że ludzie spontanicznie organizują > się, żeby szukać mieszkań dla uciekinierów, zaopatrzenia dla nich i pomocy. Org > anizują zbiórki i koncerty. > A muzułmanie im nieobcy, bo od lat tam mieszkają, pracują, uczą s

Prawda czy lukier??

Czytaliście? Jak sądzicie? Aż nieprawdopodobne!! Jeśli prawda, to tylko Niemcy tak potrafią, dzięki swojemu zdyscyplinowaniu, poszanowaniu prawa, obowiązkowości i zamiłowania do porządku: Cz, 24-09-2015 Forum: "+/- 60" jesteśmy ,,,,,,,, - Prawda czy lukier??

Prawda czy lukier??

Aż nieprawdopodobne!! Ale to tylko Niemcy tak potrafią, dzięki swoim odwiecznym cechom: poszanowaniem prawa, dyscypliną i zamiłowaniem do porządku. wyborcza.pl/duzyfo

Re: Prawda czy lukier??

Sprawiedliwość zobowiązuje nas do takiego dzielenia dóbr ziemskich , by wszyscy mogli prowadzić godne zycie. Są dobra, które są konieczne do życia i takie, które bez których mozna się obejść a dalej prowdzi się godne zycie. Wobec ekstremalnej potrzeby blixniego mamy obowiązek zrezygnow

Re: lukier plastyczny - gdzie można kupić?

Najlepszy brytyjski lukier mozna kupic w tym sklepie www.etcetera-trading.com/index.php?route=product/category&path=59_60

masa cukrowa i lukier

czy tort obłożony masą cukrową można ozdobic wzorkami z lukru królewskiego (cukier puder plus białka) czy to będzie się trzymało? chodzi o wykonanie napisu na torcie i drobnych ozdób.

lukier

poszukuję przepisu na lukier taki jak jest na keksie w cukierni:) taki przezroczysty i kleisty a nie biały. Może ktos ma pojęcie jak to zrobić?

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

Moja poprzedniczka ma rację. Ja piekę torty często i zawsze robię lukier plastyczny sama właśnie z pianek marshmallow. W lidlu sa białe a w biedronke biało-różowe. Musisz je rozpuścić w kąpieli wodnej i jak już będą miały konsystencję "budyniu" zacznij dosypywać cukru pudru i mieszać, a

Jak zrobic smaczny lukier?

Chodzi mi o jakies wasze autorskie i jakos urozmaicone przepisy. Ewentualnie podawajcie linki. Ja zaczne: jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-na-to-jak-zrobic-swietny-lukier.html/

Re: Lukier plastyczny - gdzie w Warszawie? Pilne!

W Tortowni. www.tortownia.pl/ndzial,2,lukier_plastyczny.html Jest to także sklep stacjonarny. Tylko może zadzwoń, żeby się upewnić, czy mają w tym momencie kolory, o które Ci chodzi.

Re: Ale Lukier

Pisze z coraz mniejszym przekonaniem. Rozmyly sie fobie. Dzisiaj niedziela. Sloneczny dzien. Czyli oczywiscie rodzinnie. Bedzie czas to wyskocze na rower do parku w ramach rozciagania miesni. Czytam z przyjemnoscia przepisy na najrozniejsze salatki. Jest tego troche.

Re: Ale Lukier

i juz po swietach. Troche pracy za nami. Wazne spotkanie. Tak jakby ostatnie pozegnanie w tej sytuacji. Latwo nie jest. Potem klotnia. Ale juz wszystko wrocilo do normy. Powzielam pewne postanowienie. Czy wytrwam? Zobaczymy. Piekna wiosna. Zdawaloby sie cud miod i orzeszki. Piekna mloda kobieta jest

Lukier...

Ponieważ widzę, że wiele osób nie lubi lukru, pozwolę sobie skopiowac tu jeden z komentarzy który otrzymałam pod tym ciastem na blogu. Może on, przekona Was, by nie rezygnowac z lukru w przypadku tego konkternego przepisu. flambir 2011/03/21 17:16:08 Ciasto boskie!!! Miękkie, wilgotne, pachnące

Re: Ale Lukier

Dzien dobry. Nowy, wolny dzionek. Piekna pogoda. Slucham o. Adama Szustaka. Wszyscy jestesmy dumni jak Mount Everest. Zadufani w sobie. Mamy o sobie wysokie mniemanie. Tak nas nauczylo zycie. Nie damy sie obrazac, tlamsic. Jestesmy naj. Mamy najlepsze cechy charakteru, jestesmy piekni fizycznie, j

lukier ucierany z dodatkiem glukozy

czy to połączenie daje jakiś inny efekt niż klasyczny lukier? przy robieniu karmelu jest duza róznica, a lukier? czy ktos wie?

lukier prawdziwy- nie kruszący się

Prawdziwy lukier robi się z cukru pudru i BIAŁKA a nie wody ! wtedy się nie kruszy na 100 % Białko ubijamy na sztywną pianę i nawet 10-15 min ubijamy dodajemy stopnioco cukier puder gotowe. mozna dodac sok z cytryny albo co kto lubi :)

lukier

Mam zamiar polukrować upieczone wcześniej pierniczki, czy nie jest za wcześnie ? Coby się na święta nie przytruć :P Ile czasu mogą leżeć pierniki z tym lukrem ? Pierniki wiem, że sporo ale co z lukrem ? Lukier ma być zrobiony z białek i cukru......

Masa cukrowa (plastyczny lukier)

Witam chciałbym się dowiedzieć, czy robiąc masę cukrową na tort, mogę dodać do niej soku z cytryny lub kwasku żeby miała lekko kwaskowy smak czy masa wtedy wyjdzie? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Re: Lukier plastyczny -ktoś z nim robil tort?

Do tortu najlepiej taki lukier jak-zrobic-lukier.blogspot.com/2013/12/przepis-jak-zrobic-lukier-maslany-do.html

lukier do pączków - donatów:)

taki gęsty, lekko polyskliwy, nie kruchy.... zeby mozna było go ozdobic (kolor, posypka) jak coś takiego zrobic w domu? Czy stosuje sie do tego białko kurze? (u mnie musiałoby byc przepiórcze) i drugie pytanie- jak sie go nakłada? czy takie mini donaty macza sie w takim lukrze? Czy stosuje sie

Re: gdzie kupić masę cukrowa/ lukier plastyczny?

straszawy aż dziwię się że nikt Cię nie upomniał jak można tak porównać grube baby do kobiety która poświęca swoje ciało dla maleństwa!!!! WSTYD CZŁOWIEKU!!!

Re: Lukier- dobry przepis.

Współczesne jaja z pieczątką są bezpieczne. Są prześwietlane jakimiś promieniami, które niszczą bakterie

Re: Lukier- dobry przepis.

ubijam cukier puder z sokiem pomaranczowym albo grapefruitowym. proporcje 'na oko' ogolnie wiecej cukru niz soku.

Re: Lukier- dobry przepis.

I właśnie dlatego zawsze dodaję jakiś aromat. mirmunn napisała: ten z cukru i białka jest dla mnie mdły.

Re: Lukier- dobry przepis.

To chyba właśnie przez śmietanę. marzeka1 napisała: ale nie chce zrobić się trwałe, takie miękkie coś jest na tych ciasteczkach.

Re: Lukier- dobry przepis.

Ponad szklanka cukru pudru, jedno białko, odrobina jakiegoś aromatu. Ucierasz dokładnie do połączenia składników. Jeżeli ciut za rzadki dodajesz cukru i lukrujesz ciastka.

Re: Masa cukrowa (plastyczny lukier)

Dzieciaki uwielbiają cukier? No pacz pani. -- "Twoja nieomylność stanie się pewnie przysłowiowa" klik a.k.a. banita o mnie

Jaki krem do tortu z lukrem plastycznym?

Zbliżają się urodziny mojego dziecka więc znów chcę wyczarować jakiś tort z lukrem. Rok temu zrobiłam zwykły krem budyniowy waniliowy a na biszkopt położyłam dżem wiśniowy i na to krem. Potem cały tort pokryłam masą maślaną. Słyszałam, że kremy z bitą śmietaną mogą lukier rozpuścić. Czy możecie mi

Jaki lukier do pierników?

Jaki najlepszy lukier do pierników na choinkę do ozdoby? -- stylowi.pl/kategoria/kuchnia

Re: Lukier- dobry przepis.

Daj przepis na ciastka, yyy poproszę 😊. Polecam ubić bialko i wsypać w to dużo cukru pudru. Jest piekny śnieżnobiały i zastyga na sucho. Ja to robię robotem kuchennym. Żadnego ręcznego ucierania.

Re: Lukier- dobry przepis.

Najpewniejszy jest cukier puder s sokiem cytrynowym, z białkiem tez wychodzi , ale ja nie robie, wolę ten kwaskowo- słodki smak, ten z cukru i białka jest dla mnie mdły.

Re: Lukier- dobry przepis.

Dziękuję za przepisy, ja zrobiłam to tak: śmietanę połączyłam z cukrem pudrem- no i wyglądało ładnie, ale nie chce zrobić się trwałe, takie miękkie coś jest na tych ciasteczkach.

Re: Lukier- dobry przepis.

Tak- tez robię "na oko" - to się czuje przy ucieraniu. W razie "w' - jeśli za rzadki- dosyp cukru, jeśli za gęsty- parę kropel soku z cytryny. Jest piękny, szklisty i zastyga jak śnieg:).

Re: lukier 'do nitki'

Przebywanie w oparach cynamonu i goździków tak wpływa. Dzisiaj prażyliśmy mąkę żytnią i nie było już tak czarująco. Dzieci ogłosiły bojkot węchowy. Za to kolor ciasta wyszedł kapitalny.

lukier na białku - lukier na wodzie- trwałość

Czy pierniczki zdobione lukrem, który ma w składzie białko jajka można przechowywać ok 2-3 miesiące? Czy lepiej zrobić na bazie wody?

Re: Masa cukrowa (plastyczny lukier)

Wyjdzie, ale i tak będzie obrzydliwa. Lepiej nastawić się na to, ze goście wyjedzą ciasto ze środka, obłóżkę zostawiając. Po co mają wtranżalać cukier w cukrze? -- Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.

Re: lukier do pączków - donatów:)

Elastyczny lukier na pączki uzyskuje się ze zmieszania cukru-pudru z syropem glukozowym. Syrop kukurydziany można kupić w zdrowej żywności. W profesjonalnej cukierni pączki zanurza się w wanience pełnej lukru, ty mozesz użyć miseczki. -- cute but psycho. things even out

Re: Lukier - jak zrobić

Lukier na bazie cukru pudru i gorącej wody to zwyczajny lukier. My w szkole na pracowni gastronomicznej taki robiliśmy do pierniczków. Braliśmy na łyżeczkę trochę lukru, polewaliśmy nim pierniczek, takie esy floresy robiliśmy i potem maczaliśmy w posypce, albo w wiórkach kokosowych. Do robienia

Re: Lukier - jak zrobić

Biały lukier: 1 białko - 1 szklanka cukru pudru. Ja robię mikserem. Ilość cukru może się zmienić w zależności od wielkości jajka. Lukier powinien spływać z łyżeczki. Do robienia jednak konturów wzorków lukier powinien być gęstszy. Sam dzisiaj próbowałem robić ten lukier i różne wzorki. Polecam tą

dekoracje 3D z lukru na tort

Szukam sprawdzonej osoby, która wykona dekoracje na tort. Najchętniej z Warszawy lub okolic. Tort mnie nie interesuje, gdyż miałam okazję kilka razy spróbować i choć takie torty robione przez osoby prywatne są bardzo ładne, to niestety zazwyczaj mało zjadliwe. Chcę zamówić tort w naszej ulubionej cu

Re: Lukier - jak zrobić

I nadaje się ten lukier do "wzorków" na pierniczkach? jest biały? czy "szklisty"?

"Upiór z lukru"

Którego się uparcie jako dziecko trzymałam wiedząc co to lukier, a nie będąc jeszcze w Luwrze...

Re: Jak suszyć lukier plastyczny?

Zrób rusztowanie z czegokolwiek gładkiego przykrytego folią spożywczą. I broń boże nie chowaj słonia do lodówki - wyschnie o wiele lepiej poza lodówką, w lodówce jest masa wilgoci, co nei służy wątłym elementom figurki. -- Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.

Re: lukier

lukier robisz z cukru pudru inaczej nie ma opcji żeby wymieszać i żeby nie chrzęściło...

Re: lukier do pączków - donatów:)

A mleko w proszku do obsypania marshmallows? Co do lukru, to proporcji oczywiście nie znam. -- feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Re: lukier do pączków - donatów:)

Dobry lukier, nie twardniejący mocno i szybko (po dobie stwardnieje, ale tak, że z deski spokojnie palcem można go zebrać) robię wg tego przepisu: Lukier*: 2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mleka 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilli Wszystko trzeba podgrzać razem, wymieszać, gotowe

Re: lukier do zdobienia

Najszybciej zrobisz sama- a jaki lukier chcialas-? Jesli plastyczny, to wygooglaj "sztuczny marcepan" a olejek dajesz jaki Ci pasuje. Jesli lukier do pierniczkow to zrobisz jeszcze szybciej:) -- olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/

Re: lukier do pączków - donatów:)

A to widzisz, poddało mi kolejny pomysł - może w takim razie polewa z białej czekolady? Nawet podobna do lukru. Tabliczka czekolady, z pół kostki masła i roztapiasz w kąpieli wodnej.

Re: Lukier - jak zrobić

Tak pół na pół, zależy od ilości wody. Co do wzorków, trudno powiedzieć, tali lukier szybko zastyga, więc trzeba się śpieszyć. Mi wzorki wychodzą awangardowe:)

Lukier do sernika - co robię źle

Za każdym razem na drugi dzień lukier na serniku dosłownie mi spływa. Ucieram tradycyjnie puder z wrzątkiem lub sokiem z cytryny, a serniki robię różne i zawsze to samo. Macie jakiś patent, by zachował formę lukru, a nie słodkiej wody.

macierzyństwo bez lukru

czytałyście? macierzynstwo-bez-lukru.blogspot.com/2012/02/macierzynstwo-bez-lukru.html bardzo fajna inicjatywa mam

Lukier - jak zrobić

Piekę właśnie pierniczki. Chcę przyozdobić je lukrem (wzorki, esy floresy :), ale nie wiem jak go zrobić. Czytałam o lukru z białkiem, sokiem z cytryny, wodą. Kusi mnie ten z białkiem (podobno najlepszy), ale 1. nie wiem jak zrobić, 2 boje się surowego jaja wcinać :) Poradźcie.

Re:recepty -lukier

jeden mufin zrobil sobie zżarty, zmruzyl oczy i wystawil jezyk:) ciekawe czy się rozbawil keidy zobaczyć obiektyw czy może zbytnio się przypeikl?;-)

Lukier

gioseppe napisała: > a mozesz napisac jakie proporcje cukru i wody? Lukier robię ,, na oko,, . Nie może być za gęsty bo nie przyklei ozdób . Nie może być tez za rzadki , będzie się wtedy rozlewał . > bo chodzi mi o polaczenie jasnych elementow, boje sie ze czekolada zabrudze

Re: lukier

Nie znam się na tym, bo nie piekę i lukru nie robię, ale na rozum biorąc lukier, o którym mówisz może być uboższy w cukier, rzadszy stąd cieńsza jego warstwa na cieście, która nie zastyga dostatecznie. W temperaturze pokojowej się rozpływa i tyle. ps ale mnie zaraz obleci od niektórych znawców

Lukier hibiskusowy i lawendowy.  Specjalnie dla KUCHNI gotuje MOD donuts

Lukier hibiskusowy i lawendowy. Specjalnie dla KUCHNI gotuje MOD donuts

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - lukier

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin