Przeszukano 109 714 275 wypowiedzi na 3 918 forach

marynata do mięsa - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

Nie kupuję gotowców w marynacie, bo jest spore ryzyko, że mięso było constaryzowane i uzyskany przez producenta odcień zieleni bynajmniej nie pochodzi od ziół. Karkówkę w Lidlu kupiłam dwa razy - pierwszy i ostatni. Tłuste, krzywo pokrojone mięso. -- Chaotyczna neutralna.

Re: Marynata do mięsa

Ja robię tradycyjną gęstą papkę - sól, zmiażdżony czosnek, olej, majeranek. Przed natarciem mięsa nacinam nożem dziurki. Czasem zaszaleję i dodaję mniej soli a za to przyprawy - marynaty do mięs.

Re: jak długo mięso moze leżeć w marynacie?

zależy jakie mięso, wieprzowe lub wołowe nawet kilka dni, drobiowe krócej, max 2 dni

Re: jak długo mięso moze leżeć w marynacie?

zalezy od wielkości tego miesa, cienkie plastry 1-3 godz wystarczy, gruby 1-2dni;) -- "leben und leben lassen"

marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

Witajcie mam do was dwa pytanka :) Mam 3 kg szynki i mam problem bo nie wiem jaką marynatę zastosować i jak długo piec żeby szynka była miękka i czy szynkę przed włożeniem do piekarnika przykrywać folią (albo może rękawem?) Jak zrobić rolady wołowe z mięsem mielonym? Szukałam na googlach ale też

marynata do mięsa

Dziewczyny, jak zrobić marynatę. Kupiłam wielki kawał schabu i chciałabym go upiec w piekarniku. Ale nie mam pojęcia jak te mięso doprawić a właściwie w czym ono powinno poleżeć, żeby było dobre. Jeszcze nigdy pieczone mięso mi nie wyszło. I jeszcze jedno pytanko w jakiej temperaturze piec je

Re: Obiady dla dziecka w przedszkolu - tak czy ni

a taką rybę surową w marynacie w folii lub mięso ile trzymasz w lodówce? Pytam bez złośliwości bo własnie szukam sposobu na usprawnienie codziennej logistyki obiadowej.

Re:Marynaty do mięs.

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,2971015.html I bardzo dobra strona - dodaj ją sobie do ulubionych: www.wedlinydomowe.pl/ www.wedlinydomowe.pl/search.php Marynaty można generalnie stosować wymiennie do mięs. Nie jest dogmatem, że marynata do wieprzowiny nie będzie pasować do wołowiny czy

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Każdą marynatę robię z miodem, szczególnie skrzydełka są pyszne, nawet ci, którzy normalnie skrzydełek nie lubią (np ja:-), takimi się zajadają. Karkówka też jest zdecydowanie lepsza. Marynatę robimy z 1 - 2 łyżek miodu, oleju, jeśli marynaty ma być więcej, uzupełniamy ciepłą wodą. Do tego

Re: Gotowanie na parze - przepisy

Ale właśnie ryba, mięsa i różne warzywa na parze są przepyszne. Poeksperymentować możesz z przyprawami i marynatami.

Marynata do mięs na grila

Czy ktoś zna dobry, sprawdzony przepis na marynatę do mięs grilowanych? Kiedyś byłam na grilu u znajomych - pieczona była karkówka wcześniej marynowana - wystarczyło 5 min grilowania z każdej strony i mięsko rozpływało się w ustach. Niestety "grilmen" nie chciał za nic w swiecie zdradzić przepisu

jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Ktoś mi opowiadal, ze w Holandii mają jakąs super przyprawę do mięs (marynatę, w butelce). Ponoć jest tania - ok. 2 Euro. Czy ktoś z Was zna może jej nazwę i wie gdzie można ją kupić w Polsce?

Re: jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Śmiem twierdzić, ze w Holandii są dziesiątki marynat do mięsa.. -- miszmasz-marghe.blogspot.com/

Marynaty do mięs

Mięso razem z marynatą można umieścić w solidnej torebce foliowej i po starannym zawiązaniu włożyć do lodówki. Łatwo wtedy co jakiś czas poprzez torebkę je "pomiąchać".

marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Poproszę o proporcje oliwy i kwasu w marynacie do mięsa oraz ilość na ok 1 kg mięsa w kawałku oraz na pokrojonego na kotlety (chyba trzeba wtedy więcej płynów). Znalazłam wprawdzie w wyszukiwarce różne przepisy, ale one różniły się drastycznie, nie mówiąc o tym, że w jednym z nich było 8 łyżek

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Otóż właśnie. Niektórzy wolą, jak ich mięso jest zaledwie posmarowane pędzelkiem, inni, jak mięso wręcz w marynacie pływa. W gotowaniu nie ma miejsca na aptekarskie przepisy ;-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: mięso w marynacie

Zależy od mięsa, marynaty i temperatury. -- Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził...

Mięso w marynacie... a zamrażanie.

Mam pytanie. Wczoraj rano rzuciłam mięso do marynaty (pierś z kuraczaka, marynata pomarańczowa), chciałam zrobić dziś na obiad, ale muszę tę "ucztę" przełożyć na piątek. Jak myślicie, czy mogę wrzucić pojemnik z mięsem i marynatą do zamrażalnika? Rozmrozić dzięń przed przyrządzaniem?

Marynata do mięsa

Proszę o przepis na dobre marynaty do kurczaka i do karczku. Mięso ma się później rumienić na grillu!

Re: Cud z olejkiem arganowym

moje dziecko jest alergikiem. parę lat temu lekarz alergolog zalecił podawać dziecku do posiłkow ten olej. przyrządzam z nim sosy i marynaty. Jest także idealnym dodatkiem do potraw z ryb i mięs. Najlepiej go dodawać do potraw bezpośrednio przed podaniem, tak aby nie stracił swoich naturalnych

Marynata do mięsa

Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry!

Re: Marynata do mięs na grila

Jedną z moich ulubionych marynat do wołowych steków jest bardzo prosta, a dająca niesamowity efekt mieszanka: ocet balsamiczny, płatki chili i mielone lub tłuczone goździki. Można dodać odrobinę czosnku i mielonego imbiru, jesli się chce bardziej zakręcony smak. Świetnie smakują wszystkie mięsa

Re: Marynata do mięs na grila

mhr-cs napisała: > eeela, > nie wiem moze jeszcze jedno e, > > piwem sie nie podlewa, > ale o tej godzinie mozna, > wytlumaczenie ??? Można polewać mięso piwem. Spróbuj i sama oceń smak. :) Piwo do marynaty jako rozcieńczacz też jest dobre.

Re: Marynata do mięsa

oliwa, kilka kropel octu winnego, sól, pieprz, majeranek, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku wymieszać, natrzeć tym mięso, obłożyć plastrami surowej cebuli, wstawić do lodówki -- ups

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

squirk -masz racje ,gotowe mieso w roznosciach moze byc takie jak piszesz ,chwyt handlowy zeby szybko sprzedac , zakamuflowany sosem produkt udajacy swiezy ale czesto jest stary i zalatujacy zapaszkiem ,najlepiej kupic swieze miesiwa i samemu zamarynowac ,bez pozniejszych przygod - zatrucia , wymio

Re: Marynata do mięsa

Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co

Re: Marynata do mięsa

Kieliszek czerwonego, bardzo wytrawnego wina, posiekana cebula, marchewka, zmiażdżone ziele angielskie, łyżka musztardy, rozmaryn, świeżo mielony pieprz,, pokruszone liście laurowe, możesz dać też trochę tymianku. Najlepiej piec w rękawie, z marynatą w środku. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę

Re: Marynata do mięsa

dzięki wszystkim, ponieważ odpowiedzi dotarły następnego dnia, kiedy szynka już była upieczona, będą na następny raz :-) Tym razem kierując się intuicją natarłam solą, czosnkiem, obłożyłam cebulą i wyszło ok.

Re: Marynata do mięsa

Ugotuj włoszczyznę w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu wywarem zalej szynkę i wstaw na 24h do lodówki.... ŻADNEJ WEGETY!!!! -- ------------ Podróże małe i duże.

Re: Marynata do mięsa

Wszystko ok. dopóki ma się zdrowie. Jak się ma problemy z trawieniem, lub choroby reumatyczne, to lepiej go unikać, bo się pięknie osadza w stawach, takie zdanie lekarzy. A ja znam to z autopsji. Lepsze są same zioła bez żadnych polepszaczy.

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

pierwsze co robię, to zmywam ten cały szajs bardzo dokładnie. Raz, że od razu wiadomo czy nie jest do wyrzucenia, a dwa - jeśli nie jest, to nie pali aż tak po przyrządzeniu. Na szczęście rzadko łapie mnie aż taka oskoma, żeby nie przelecieć się na targ po świeże mięso :-) -- Nigdy...!

Re: Obiady dla dziecka w przedszkolu - tak czy ni

W marynacie lub lodówce mogą postać ze dwa dni na surowo, potem jeszcze po upieczeniu. Chociaż w sumie pieczone mięsa jemy dopóki się nie skończą. W przeciwieństwie do sklepowych się nie psują. Te zafoliowane mogą być w zamrażalce przez wiele dni, nawet dobrze im to robi, bo przesiąkają ziołami.

Re: Marynata do mięs na grila

> ale chyba nie steki? Oczywiście, że nie. Tak mi się tylko przypomniało. W ogóle steki z dobrego mięsa moim zdaniem niespecjalnie potrzebują jakiejkolwiek marynaty - czasami je marynuję ot tak, dla urozmaicenia, ale to nie znaczy, że dobry stek, grilowany, podlany odrobiną piwa i oprószony

Re: ,,,,,Mniam, mniam,..

i kochankach. Do dzieła! Marynata: oliwa sól pieprz papryka Oraz: podwójna pierś kurczaka około 0,5 kg 6 suszonych pomidorów garść szpinaku 50 g fety 50 g mozzarelli Wykonanie: Robimy marynatę: W szklance wymieszaj oliwę z solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowujemy mięso: Mięso kurczaka

Re: jaka marynata do mięsa do raclette?

że potencjalne stałe elementy marynaty mogą spalać się we fryturze i zniesmaczyć mięso :) -- Strona miłośników smaku - poszukiwaczesmaku.pl

Re: Pieczone mięsa

a, do tych marynat jeszcze idzie oliwa, to dodatkowe "nawilżenie" mięsa w trakcie pieczenia

Re: Poniedziałkowy serwis konsumpcyjny

No Sucharku, jestem po konsumpcji i masz pozdrowienia od rodzinki :).Mięso wyszło super mięciutkie i soczyste. Myślę, że dobór ziół można sobie komponować dowolny bo "klu" tej marynaty stanowią właśnie te jajka, mąka i sos sojowy. Będę miała znowu inną odsłonę mięsa na najbliższą imprezę.

Re: Marynata do mięs na grila

Podobno sól w marynacie jest grzechem śmiertelnym, bo wyciąga sok z mięsa -> na grillu produkujesz suche podeszwy. Amerykańska (steki i sznycle) 1 bardzo drobno posiekana cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu łyżeczka Worcestershire-Sauce oregano

Re: Marynata do schabu

Najbardziej lubię schab nadziewany śliwkami w koniaku albo brandy (śliwowica też pasi), polecam (owoce trzeba namoczyć najpóźniej 12h przed pieczeniem, ale najlepiej tydzień wcześniej). Alkohol daje aromat i sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej kruche. Marynata z mocnego wywaru z warzyw z

Re: Jaka marynata do mięsa wieprzowego?

O maślance nie słyszałen, ale kwas w niej zawarty na bank skuszy mięso a przyprawy nadadzą aromatu. Ja natomiast stosuje marynaty wg własnego pomysłu. bazą każdej z nich jest zawsze olej, sos sojowy i dowolnie dobrane mieszanki przypraw. Ostatnio robiłem sos olej i przprawę kamis gyros -- forum

mięso w marynacie-jak długo?

Jak długo może leżeć mięso w marynacie (lej i przyprawy) żeby się nie zepsuło? Konkretnie filety z kurczaka. Dzięki za odpowiedź

Re: marynata do mięsa

a, o czosnku nie zapomnij :) -- doral2 to jakiś cham..." by wronikab145 nowy, jeszcze lepszy kaloszblox

Re: marynata do mięsa

skoro to schab, to posól, popierz, namajerankuj, odłóż na godzinkę do lodówki, a potem w rękaw do pieczenia żeby nie wysechł i w temp. ok.150 stopni piec... ok,.45 minut na każdy kilogram mniej więcej, ale to w przybliżeniu. ja dziubniesz szpikulcem to sos wypływający z mięsa ma być jasny, a nie z

mięso w marynacie, kiedy solić ?

Od razu, w połowie marynowania, przed pieczeniem ? Mój indyk leży już w marynacie(bez soli)prawie dobę, co dalej?

Re: jak długo mięso może leżec w marynacie?

Zdarzało mi się marynować mięso nawet przez tydzień (karkówkę na grilla, schab na pieczeń).Było super, z tym, że ja do marynat nie dodaję wody.

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

tinyurl.com/39zvsda tinyurl.com/39s87l4 a to tylko niewielka częśc pomysłow z Galerii Potraw -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Filety z kurczaka: troche oliwy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i tymianek. Karkówka: sos sojowy i czosnek Reszta mies: kupuje rozne mieszanki do grila i testuje. Za kadym razem cos innego :)

Marynata do mięsa

W czym zamarynować mięsko do pieczenia (od szynki) i na ile przed pieczeniem żeby wyszło fajne, aromatyczne i delikatne?

Re: Steki z wołowiny - jak przyrządzić?

Ha ha, przez "mimimalistyczna marynatę" miałam na myśli raczej przełozenie mięsa cebulą a nie smarowanie keczupem :P -- rozlanie piwa to dorosła wersja wypuszczenia balonika z rączki

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Właśnie miałam pisać post z takim samym pytaniem, bo zawsze dodaję mniej więcej to samo do mięs i chciałabym jakoś je urozmaicić. Tak że ja tylko podbijam i z ciekawością czekam na odpowiedzi.

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

obawiam sie ze jednak nie wszystkim pasuje miod w marynacie- mi i mojej rodzinie po prostu nie wchodzi. probowalismy przynajmniej kilka razy i sie nie udalo :/ trafilam na kilka marynat: biale wytrawne wino+ ocet jablkowy+ ostra musztarda+ sol i pieprz czosnek, imbir, sos sojowy- rozetrzec ze

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale chętn

Re: Co powinno być w zamrażarce w domu z dziećmi

Możesz zamrozić mięso w marynacie. Ja np. kupuję dużą porcję piersi z indyka, udka kurczaka, krojona w paski świnina - i marynuję - robię marynatę teriyaki, francuska musztarda z miodem, oliwa z czosnkiem i ziołami. Wyjmuję porcję wieczorem i po południu idzie do woka. Albo do piekarnika.

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale c

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Nie jestem ekspertem, ale... Piersi kurze są doskonałe, jeżeli pomarynujesz je w śmietanie/jogurcie. Możesz oczywiście dodać dowolne przyprawy i zioła, ale dzięki temu nie wysycha. Pierś indyka też lubi wysychać i być twarda. Żeby była miękka i wilgotna, kroję ją na eskalopki i traktuję kwasem -

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

dodac papryki (albo sosu chili) w winie i piwie tez mozna marynowac- z cebula, czosnkiem, ziolami (polecam rozmaryn i szalwie, szczegolnie do marynaty z winem). piwo daje swietna skorke pieczonym miesiwom a ze alkohol wyparowuje mysle ze nie ma co sie przejmowac ze to dla dzieci. karkowke polecam

Re: marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

1. Szynka jest dość chudym mięsem, więc najlepiej naszpikować*) ją cienkimi paskami wędzonego boczku, pokrojonymi w piórka ząbkami czosnku, połamanymi jagodami jałowca. Ja nie marynuję, tylko po naszpikowaniu związuję bawełnianą nicią w zgrabny kawałek i solę. Tak stoi kilka godzin. Potem na

Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Organizuje jutro grilla i sie zastanawiam czym przyprawić mięso, które mam na grilla? Jakieś marynaty może? Albo jakims sosem musztardowym z ziołami? Co polecicie?? Ale coś prostego proszę :)) -- BUŹKA! -- -- Basia -- -- just smile :)) --

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

sol dodaje do marynaty, wtedy ma szanse wejsc glebiej w mieso -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: MARYNATY, czyli sposób na soczyste mięso

Ostatni moj wynalazek to wieprzowina marynowna w zalewie zrobionej z miodu, sosu Worchester, papryki, zmiażdzonego czosnku i soli (marynaty nie było zbyt wiele, mięso raczej było nią natare niż w niej pływało) A.

Re: pierś z indyka

marynat sól i pieprz pieczenie i w tym najważniejsze podlewamy mięso pół szklanki płynu np: woda alkohol bulion co kto lubi ale płyn. piec zawsze w zamkniętym naczyniu najlepiej takim by para nie wydostała się np: garnek z ciężka pokrywką, rękaw do pieczenia jeśli pieczeń do spożycia na gorąco jemy od

Re: Wariacje na temat kurczaka

głębokim naczyniu. Robimy marynatę, mieszając jej składniki. Smarujemy mięso gotową glazurą i odstawiamy na 2 godz. Pieczemy udka na naoliwionym ruszcie przez 15 min, obracając co 3 min. 3-4 min przed końcem pieczenia kładziemy na grill pomidorki koktajlowe

Re: A co dziś gotujemy?

Ok 1 kg wieprzowiny (lub drobiu) (w marynacie ? 200 ml piwa, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, czuszką, oregano, łyżką miodu - odstawiamy na min. 2 godz., ale i 12 godz złe nie jest); W brytfannie układamy mięso, dodajemy 2 papryki ż. I cz., 2 cebule, ? młodej cukinii, skrapiamy olejem ; w 200 C

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

nie wiem jak prawidłowo - ja daję zawsze najpierw sól, a póxniej marynatę.. jak mi kurczak leżał dobę w marynacie i zapomniałam posolić, to niestety musiałam wywalić, bo się zwyczajnie zaśmiardł.. ale do dzis nie wiem czy byla to wina kurczaka czy braku soli i specjalnie testowac nie bede

Re: Przyjeżdża siostra z mięsna rodziną

U mnie ostatnio na imprezie hiciorem wśród mięsożerców były udka z kurczaka w słodko-ostrej glazurze i polędwiczki z indyka grillowane pod kołderką z plastrów bekonu. Mięso kupiłam - jak zawsze - już poddane obróbce mechanicznej, wystarczyło utopić na kilka godzin w marynacie a potem z marynaty

Kurczak pieczony w całości - poradźcie.

wychodzi trochę za suchy, trochę bez smaku.. Wczoraj zrobiłam z przepisu z kwestii smaku którą bardzo cenię i nigdy jeszcze przepis od nich nie wyszedł mi bez efektu wow (przepis na kurczaka zagrodowego w marynacie musztardowo-miodowej), no i też to nie to. Chodzi mi o efekt spieczonej skórki i miękkiego

Re: melasa - do czego?

Czy ta melasa z granatów, to to samo, co sos? Przywiozłam sobie z Turcji nar ekşisi - bardzo gęsty sos z granatów, używam zamiast octu balsamicznego, ale właściwie można nim doprawić dosłownie wszystko: zupy, sosy, sałatki, marynaty do mięs itp., bardzo dobrze podbija smak. Jest silnym

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

Ja sól dodaję zawsze przed samym pieczeniem i przechodzi przez całe mięso bez problemu. Zawsze mi wkładano do głowy, że długie trzymanie mięsa w soli przed pieczeniem albo smażeniem powoduje, że mięso staje się twarde. W soli można trzymać mięso przeznaczone do gotowania albo wędzenia. Tak mnie

Re: Powiedzcie szczerze

Zrobienie wędliny w domu - marynata 2 min, kolejne 3 zajmuje przygotowanie mięsa (odkrojenie syfów, osuszenie, wymazianie go w marynacie). Włożenie do lodówki/wyjęcie z niej i przełożenie do piekarnika to jakieś 2 min z czasem przekładania do naczynia żaroodpornego. O ile nie masz kuchni węglowej

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

zrób ilość w zależności od ilości mięsa, nie da się określić ilości na łyżki, czy mililitry. Każdy dodaje składniki według własnego smaku. -- Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.

Re: dostałam słój miodu

spróbuj użyć jako jednego ze składników marynaty do mięsa przeznaczonego do pieczenia rewelacyjny jako "słodzik" do domowej nalewki na wiśniach

Re: Są inne sposoby.

Oczywiście - cukier tylko w marynacie, kiedy jest niska temperatura - przy wysokiej doprowadza do psucia się mięsa. Do tego używać z umiarem. -- Koścół katolicki w Rzeczpospolitej Polskiej artykułem pierwszej potrzeby, aby oszustom żyło się dostatnio.

Re: Przyjeżdża siostra z mięsna rodziną

dokładnie tak udka z kurczaka robi się szybko, i nie trzeba się babrać. 1) zrobić marynatę w misce, jakąkolwiek, utopić udka w marynacie, na kilka godzin, potem obsmażyć szybko na patelni i siup do żaroodpornego naczynia z przykryciem (albo do rekawa z folii, ale ja wolę jednak tradycyjne

Re: Marynata do mięs na grila

To zależy do jakiego mięsa. Dobrym środkiem "zmiękczającym" jest musztarda, maślanka i ocet.

Re: czerwone pesto

do ryby, mięsa jako marynaty. -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi Zakątek Szczecińskich Mam

Jaka marynata do mięsa wieprzowego?

Jestem początkującą kucjareczką i chcę dobrze wypaść przed swieżo poślubionym małżonkiem ;-) Zaopatrzyłam si.ę w kawał miesa wieprzowego i chciałabym zrobić z tego pieczeń. Powinnam potrzymac to kilka godzin w marynacie, tylko w jakiej? Pomóżcie, proszę. Słyszałam coś o marynacie z maslanki i

Re: Marynata do mięs na grila

znalazłam dużo przepisów na marynaty - może komuś tez się przyda - są tam między innymi marynaty z piwem, o których wspomniałam:) gotowanie.onet.pl/90,9,86,1,1,katalog.html -- Bywa, że sobą zdumiewam siebie.

Re: Marynata do mięs na grila

eeela, nie wiem moze jeszcze jedno e, piwem sie nie podlewa, ale o tej godzinie mozna, wytlumaczenie

Re: Mięso w marynacie: w lodówce czy nie?

Raczej w lodówce - nawet krótkie marynaty lepiej odstawiać do lodówki (choćby chroniąc mięso przed muchami, ot co). Drzewiej lodówek nie było, ale istniały piwnice i "lodownie" w których przechowywano jedzenie. A w dobrze zaprojektownej piwnicy utrzymuje się stała, niska temperatura

Re: jakie dania można przygotować 3 dni przed pod

Mięsa, które muszą się dłużej marynować - robisz marynatę, wrzucasz do lodówki a potem tylko wyciągasz i pieczesz przygotowując szybko dodatki. Pierogi, robisz, mrozisz i potem gotujesz, myślę, że bigos czy gulasze też będą ładnie się zachowywały, choć trzy dni to może być trochę za długo.

Re: Lubicie grillować?

Bardzo lubię. Co jemy? Jednak głównie mięsa - w fajnych marynatach. Ale warzywa też, np. szaszłyki bezmięsne z cukinią, papryką, pieczarką, cebulką. Sałatki to oczywista oczywistość. Moją faworytką w sezonie letnim jest sałatka z arbuzem oraz grecka, ale koniecznie na sposób grecki właśnie, a nie

Re: melasa - do czego?

Zielone z sokiem cytrynowym albo z czymkolwiek z witaminą C. Niehemowe żelazo jest wtedy lepiej przyswajalne. Melasa - do ciast zamiast połowy miodu/cukru, zwłaszcza piernikowych (z hojną ilością świeżego imbiru) , do chleba razowego zamiast miodu, jako składnik marynaty do czerwonego mięsa

Re: Marynata do mięs na grila

> Piwem to się najlepiej polewa już na grillu :-) Przecież ja o tym pisałam. -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

Aha, ale marynowałam wołowinę w pomarańczach - wyszła czaderska :-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

Piwem to się najlepiej polewa już na grillu :-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

o rany jak ja to uwielbiam ajjjjj i glodna jestem ! -- "When people show you who they are, believe them the first time." - Maya Angelou www.serce-malwiny.pl/index.php Zuza i Lukasz

Re: Marynata do mięs na grila

ale chyba nie steki? poza tym odnosze wrazenie, ze pomarancze zawieraja nieco mniej kwasu niz cytryny :) nie neguje, ze da sie w kwasach wolowine zamarynowac. pytanie tylko, jaka czesc zwierzaka. moje watpliwosci dotycza glownie stekow wolowych wlasnie.

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - marynata do mięsa

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin