Przeszukano 109 709 112 wypowiedzi na 3 917 forach

marynata do szynki - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Szynka-jak upiec w marynacie miodowej?

Jeszcze 1-dno: przy każdej pieczeni mięsnej- wkładam do piekarnika garnuszek kamionokowy z gorącą(aby ile zmniejszać temp.w piekarniku) wwodą. I nigdy nie muszę otwierać,przewracać - to koszmar

Re: Szynka-jak upiec w marynacie miodowej?

A ja wkładam w nacięcia czosnek( jeśli ktoś ile lubi-nie dawać,nacieram czym chcę( najlepiej do oliwy i odrobiny octu winnego 3łyżki powiedzmy- daję mielone przyprawy,listek laurowy,sól, trochę miodu(niekoniecznie), ponacieram,przykryte do lodówki na kilka godz.lub całą noc. Piekę owinięte 2-3 warst

marynata do szynki

poszukuję sprawdzonego przepisu na marynate do szynki.Bardzo byłabym wdzięczna za podpowiedzi :-)

marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

Witajcie mam do was dwa pytanka :) Mam 3 kg szynki i mam problem bo nie wiem jaką marynatę zastosować i jak długo piec żeby szynka była miękka i czy szynkę przed włożeniem do piekarnika przykrywać folią (albo może rękawem?) Jak zrobić rolady wołowe z mięsem mielonym? Szukałam na googlach ale też

Re: Która robi sama wędliny, kiełbasy?

My z mężem wędzimy. Szynki, boczki itd... Ja szykuję mięcho, on robi marynatę :-)

szynka pytanie o marynatę!!!!

maksymalnie szynka może leżeć w marynacie(ocet balsamiczny,oliwa,czosnek,sól,pieprz,zioła prowansalskie,ziele angielskie,liść laurowy oraz marynata staropolska prymatu).W tamtym roku trzymałam ją 2dni.Jak ona jest zaparzona to jak długo może poleżeć w lodówce w tej marynacie??Żeby się nie zepsuła????

Re: marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

1. Szynka jest dość chudym mięsem, więc najlepiej naszpikować*) ją cienkimi paskami wędzonego boczku, pokrojonymi w piórka ząbkami czosnku, połamanymi jagodami jałowca. Ja nie marynuję, tylko po naszpikowaniu związuję bawełnianą nicią w zgrabny kawałek i solę. Tak stoi kilka godzin. Potem na

gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie?

gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie? w lodówce? na balkonie? skąd wziąś tyle miejsca w lodówce.

Szynka-jak upiec w marynacie miodowej?

Gdzieś widziałam przepis na szynkę wieprzową, którą się piecze natartą mocno czosnnkiem i "ponadziewaną" też czosnkiem i polaną marynatą na bazie miodu. Kto wie jak tą marynatę zrobić? I czy szynkę trzeba obsmazyć najpierw trochę (to chyba zbędne jak chce piec)?Wiem,ze marynata to miód, bulion

Re: - szynkę bez cukru poproszę! - nie ma.

Cukier poprawia smak i uzaleznia. Dlatego co raz wiecej produkow go zawiera. Cukier jest w musztardzie i chrzanie, w sosach, marynatach... Z mezem wyznajemy zasade, ze jesli w skladzie w pierwszych 4 skladnickach wystepuje cukier, to produktu nie kupujemy. Szynki, pieczenie, chleb robimy sami

Re: Przyjeżdża siostra z mięsna rodziną

) udka, posolić, popieprzyć, natrzeć majerankiem lub jakąś inną konkretną przyprawą, obsmazyć, do naczynia żaroodpornego, obłożyć ćwiartkami jabłka, i upiec w piekarniku. podobnie- zamiast udek- można zrobić karkówkę/schab/od szynki. mięso obsmazyć w kawałku i w kawałku upiec, dopiero gotowe pokroić w

Re: A Kasprzyk?

dzieciar z reklamy majo majo, głos jak żaba tymbark i mamuśka na sankach - ,, jeszcze trochę - proszę ! " reklama ibuprom - jest ibumprom nie ma bólu, nie ma ibupromu - jest ból .. ja pier.... reklama szynki w marynacie krakus , kuźwa ten kucharz mnie doprowadza do szału tą gębą

Re: złego diabli nie biorą

Łakomczuszek :) kogucik.2872 napisał: > o tak !!! :D > choć mi się zwyczajnie nie chciało czekać aż się ukisi w marynacie :D > > > wirujacypunkt napisał: > > > Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę > , ale > >

Re: złego diabli nie biorą

o tak !!! :D choć mi się zwyczajnie nie chciało czekać aż się ukisi w marynacie :D wirujacypunkt napisał: > Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę, ale > najpierw do marynaty wrzucę. Też dobre i na obiad i do chleba. -- http

Re: gdzie trzymasz tę szynkę w marynacie?

szynka już leży w lodówce na samym dole zmieściła się nie jest bardzo wielka waży ok.4kg.szyneczka była zamrożona.potem odmrożona następnie sparzona natarta solą potem przyprawy a teraz odpoczywa do piątku.I jeszcze pytanie piec ją w rękawie????a jak się nie zmieści to na blasze będę piekła i

Re: złego diabli nie biorą

Lepszy bezapelacyjnie, ale ja nie mogę, za to sobie kawałek szynki upiekę, ale najpierw do marynaty wrzucę. Też dobre i na obiad i do chleba. kogucik.2872 napisał: > boczuś jest pycha !! :D > > lepszy niż te wszystkie sztuczności, szumnie nazywane wędlinami :P > > >

Re: Marynata z oleju do wieprzowiny

Dlaczego ma być tłuste??? i to obrzydliwie :o ??? Jeżeli weźmiesz chudy kawałek szynki, łopatki czy schabu, to skąd ma być tłuszcz. Dlatego stosujesz marynatę z olejem. Poza tym jeżeli masz tłuściejszy kawałek np. boczku i zamarynujesz go w marynacie z olejem, to po upieczeniu będziesz miała na

Re: jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

No to masz czas na włożenie szynki w marynatę. Jej się to przysłuży i Tobie też. Ja szynkę marynuje minimum 10 dni. -- www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb

Re: SOS , natentychmiast, Pomooocy!!

Szynki, ale jakie? Wieprzowe czy wołowe? p.s. właśnie karkóweczkę wsadziłam do marynaty ;)

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE 1 kg mięsa od szynki. przyprawa staropolska, marynata: 1 l wody przegotowanej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej Marynatę do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól

Re: Która robi sama wędliny, kiełbasy?

salcesony (golonko, trochę ratek, przyprawy). Wędliny typu szynka, polędwica schab to już w ogóle nie problem - najpierw na kilka dni do marynaty (zagotować wodę z przyprawami i solą, wcisnąć trochę czosnku), potem uwędzić. I powiesić na strychu. lepiej więc robić to w zimie, nie lubię wędlin kiszących się

Marynata do mięsa

Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry!

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA PACHNĄCA KOLENDRĄ 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, marynata: po łyżeczce kolendry, pieprzu,ostrej papryki, soli i maggi, 1/2 łyżeczki tymianku, 3 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 1/3 szklanki oleju Zioła rozgnieść, wymieszaj z resztą przypraw, posiekanym czosnkiem

Re: Zrób marynatę i...

kiedyś włożyłam kawał szynki do marynaty, po 3 dniach wyjęłam smierdzącą... (nie nastrzykiwałam bo nie wiedziałam, że tak się robi, po prostu leżała w tej wodzie). Nie weim dlaczego tak się stało, jak kupowałam wyglądała na swieżą i nie było to mięso z supermarketu tyulko małej znanej "

jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

Witam. Kupiłam dziś bardzo ładny, 2 kilowy kawałek szynki.I znowu proszę o porady,czy zostawic tę skórę? Chciałabym upiec mięsko w rękawie, ale nie wiem czy z ta skórą się uda? albo lepiej upiec w na blasze? z góry dziękuję za pomoc! Acha! i zapomniałabym o marynacie! tu tez jestem zielona....

Re: Jak upiec dzika?

Dzięki. Niestety na tym blogu jest 3kg mięsa a ja mam mniej. I już wsadziłam do maślanki a nie takiej marynaty jak tam jest napisane. Niestety nie wiem również jak piecze się szynkę.

Re: Da się?

/2 godziny pracy na 100 sztuk) - zamarynowane mięso (kurczak/karkówka/ zamarynowana dzień wcześniej - myślę że 100 kawałków idzie w pół godziny pokroić i zalać przygotowaną marynatą) - pstrąga w całości w specjalnych koszyczkach do grillowania ryby (w środek koperek, rybę trzeba tylko posolić, jak będzie

Re: ratujcie moją... szynkę :)

no właśnie dlatego ja zrezygnowałam z marynat octowych. Może do świątecznego bigosu się nada? przeciez i tak kwaśny. Ale spróbowałabym z niewielka ilością kapusty+szynki, żeby i bigosu nie trzeba było wyrzucać.

Re: Jaki jest WASZ przepis na:

Mięso od szynki lub schabu karkowego kroję w kostkę i robię marynatę z niewielkiej ilości oleju, sosu sojowego, kminku mielonego, czosnku, papryki ostrej i słodkiej. Marynuje mięso kilka godzin. Potem podsmażam na suchej patelni, przerzucam do garnka z grubym dnem, zalewam wodą, dodaję liść laurowy

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA Z MOZZARELLĄ I OLIWKAMI 70 dag surowej szynki, 1 p0 zielonych oliwek, pomidor, kulka mozzarelli, 8 łyżeczek bulionu rosołowego, 2 łyżki oliwy, łyżka marynaty do mięs, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka tymianku, pieprz Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem

Re: marynata do mięs może byc z kranówki?

marynata/zalewa - jak zwał tak zwał, chodzi mi o 3 litry do karczku i szynki

Re: A może by tak wątek kulinarny III

SZYNKA W MIODZIE Z POMIDORAMI 80 dag surowej szynki wieprzowej bez kości, 16 dag suszonych pomidorów w oleju, łyżka miodu, łyżka musztardy, majeranek, sól, pieprz Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj miód, musztardę, majeranek i 4 łyżki oleju z

Re: Co zrobić z dziczyzną

i szynkę, i łopatkę można upiec w piekarniku i albo na kanapki, albo grubsze plastry (np.w sosie) do obiadu. Pamiętać należy tylko o tym, że dziczyzna musi min.3, a najlepiej z 5 dni poleżeć w bejcy/marynacie przed jej dalszą obróbką.

Re: za dużo ryżu

Zalezy ile Ci zostało. Moższe na przykład zrobić zmazony ryz do jakiegoś miesa - albo nawet oddzielne danie. Wrzucasz do ryżu to co lubisz - groszek, kukurydzę, kełki, pokrojoną paprykę. Jesli ma to byc oddzielne danie, to mozesz dorzucić resztki mięsa, czy szynki. Można też dodać jakko, rozbite

Re: Jak zrobić domową wędline?

Ja robię tak: składniki: 1kg szynki 2l wody 2 łyżki soli peklowanej 1 łyżeczka cukru 5 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych przyprawy do mięsa: cząber, żubrówka, pieprz cayenne, majeranek wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi

Re: Do jakiej potrawy długo się przekonywaliście?

niespecjalnie przepadam za zielonymi oliwkami w marynacie. Mój nr 1 to czarne oliwki macerowane na sucho, pomarszczone jak moszna starego mopsa. Z pestkami. Do tego hiszpańskie szynki i czerwone wino i świat nie jest taki zły. Speaking of wine... Do 28 roku życia nie piłem alkoholu. W ogóle, pod żadną postacią

Re: Carpaccio z wieprzowiny

powiedziec ze wcale nie rewelacja - plaster dlugodojrzewającej wedzonej na zimno surowej szynki to jest naprawde niebo w gębie! :-) co za smak no i zapach wędzenia! :-)

przepisy na mięso i ciasto

Proszę o przepis na marynatę na kilo schabu, kilogram karkówki, kilogram szynki. Jeszcze mam takie pytanko - jak długo piec w piekarniku aby mięso było kruche i miękkie i oczywiście smaczne? Poza tym czy możecie mi podać dobry przepis na ciasto z truskawkami? Jak same robicie takie ciasto? Z góry

Re: szynka peklowana pieczona

Ja też ze spóźnialskich ;) Mam zamiar zrobić tą: kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html nie jest to sprawdzony przepis. Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec. Rumiana skórka

Re: EJART sklep mięsny - Uwaga! fatalna obsługa

Może poleć gdzie Ty robisz zakupy, gdzie jest tak schludnie i czysto i zmienia sie rekawiczki do kazdego plasterka wędliny ;). Ja robię tam zakupy od dawna i zawsze spotykam sie z miłą obsługą, nigdy też nie zdarzyło mi się kupić tam mięsa nieświeżego, wręcz przeciwnie, wędziliśmy z mężem szynki

Re: świąteczny obiad - Wielkanoc- inspiracje

z cykorii to bym nie robiła, jeśli wprawy nie masz. Cykoria jest gorzkawa na końcu, jesli nie odtetniesz jak trzeba to danie może okazać się niewypałem. Jeśli chodzi o zrazy to ja kupuję sznycle z szynki, juz pocięte, tylko cienkie i ładne (duże, chude, bez żyłek) trzeba wybrać. Wychodzi bardzo

Marynata do pieczeni

Chcę upiec kawałek szynki ok 1 kg. Nie wiem jaką marynatę zrobić, ani jak to upiec. Proszę o pomoc

Re: Przepis na mięso z piekarnika.

Piekliśmy kiedyś w rękawie, potem przerzuciliśmy się na naczynie żaroodporne - wygodniej, efekt ten sam. Pieczemy zazwyczaj szynkę albo łopatkę, schab jak dla mnie za suchy. Mąż (bo jakoś on zazwyczaj piecze mięso) przyprawia jakąś gotową przyprawą do mięs typu przyprawa do grilla/kebab gyros/marynata

Re: jak upiec szynkę wieprzową ze skórą?

Możesz z ziołowych przypraw zrobić "herbatkę". Zaparz je po prostu i po wystudzeniu szynkę do niej, w pojemnik jakiś i do lodówki. Dobrze (jezeli nie jest w całości zanurzona w marynacie) codziennie obracać. -- www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb

Re: Dlaczego?

Pewnie dlatego, że są takie pyszne, a stylizacja na straszne dotyczy tylko Halloween ;-) Zia, skorzystam z kilku pomysłów, ta szynka od rzeźnika bardzo mnie kusi. Jaki masz pomysł na marynatę do skrzydełek?

Re: Pieczenie karkówki - ile czasu (kwestia kwadr

Moje doświadczenia w pieczeniu mięs wieprzowych, aby były soczyste: 1. doskonały surowiec 2. peklowanie nastrzykowe przez 3 dni - skład marynaty - peklosól 5 dag na 1 litr + dowolne przyprawy 3. obsmażanie na smalcu 4. pieczenie w niskiej temperaturze (85 - 90 st. C) - czas pieczenia wydłuża się

nie wiem, czy trendy

/recipes/paula-deen/pig-on-a-stick-recipe.html tego przepisu wraz z przynaleznym dipem. a calkiem na marginesie taka mala anegdota - mam w pracy jedna turczynke, chlopaka z tunezji i syryjczyka no wiec mowie im, ze oczywiscie dla nich zrobie kurczaka w tej marynacie jerk zamiast poledwiczki wieprzowej. turczynka westchnela i stwierdzila, ze ile

Re: szynka na kanapki domowej roboty, poradźcie.

Ja znalazłam kiedyś na necie fajny przepis. Nie robię wędliny w piekarniku bo zżera mi prąd i rachunki idą w górę :( Robię na parze. Wypróbowałam już szynkę i schab. Myję mieso, osuszam. Nacieram wszystkimi sypkimi przyprawami jakie mam :) ostatnio marynata do mies staropolska pikantna ma wzięcie

Re: dieta

i gotowanej ? mięso wołowe ? bitki ? wędliny ? kabanosy, chuda kiełbasa, szynka, polędwica ? drób ? od czasu do czasu, najczęściej gotowany, tzw. z zupy lub na zimno w formie galaretki ? ryby (smażone i gotowane), paluszki krabowe ? zupy ? pomidorowa, ogórkowa, barszcz ukraiński, jarzynowa, krupnik

hashimoto + gluten + insulinooporność / dieta

wersji pieczonej, duszonej i gotowanej - mięso wołowe- bitki - wędliny- kabanosy, chuda kiełbasa, szynka, polędwica - podroby - wątróbka, płucka - drób - od czasu do czasu, najczęściej gotowany, tzw. z zupy lub na zimno w formie galaretki - ryby (smażone i gotowane), paluszki krabowe - zupy

No i wiesz jak działa spektrometr? I do czego

służy? Podejrzewam że nia. Jkao 99 procent populacji. Ale głos jedynie słuszny zabiera każdy! Ja bym raczej polegał na chromatografie masowym i gazowym. A wynik? Bardzo prosty. Idę do pracy. Zabieram ze sobą kanapkę na śniadanie. Bułka pszenna. Smaruję masełkiem i do tego dwa plasterki szynki

Re: zupa gulaszowa

1 kg mięsa wieprzowego z szynki pokroić w kostkę i zamarynować w mieszance z oleju, sosu sojowego, kminku mielonego, papryki ostrej, papryki słodkiej i posiekanego czosnku. Jeżeli zamiast wieprzowiny chcemy użyć wołowiny, nie należy dodawać na tym etapie sosu sojowego. Mięso odstawiamy na kilka

Re: Pomysl na danie z kawałka (suroej jeszcze) sz

Jeśli masz czas to zrób marynatę z wina, jagód jałowca i przypraw jak na rosół (oczywiście soli), odstaw do lodówki (marynata ma przykrywać mięso) i zapomnij na 3 dni minimum. Acha - możesz naszpikować szynkę słoniną. Jeśli nie masz igły do szpikowania to pokrojoną w słupki słoninę zamrażasz i po

Re: ładny kawałek szynki wieprzowej - co proponuj

ja nie solę, trawiaste nie jest :) ew można posolic marynatę, pewnie nie zaszkodzi, szynka jest soczysta i rózowa.

Re: wydatki na wielkanoc

Jedzeniowo: mnie składkowa rodzinna, w sumie niewiele. Zaryzykuję... ok 100 zł? marynaty (jest dostarczycielem, bo lubie grzybobranie i mam las kolo siebie, a takze ogród z drzewami owocowymi) - to koszt octu i przypraw. Mieso - zapłaciłam 60 zł: mieso na kielbasę białą, szynkę, karkówka na obiad

Re: Świeta blisko - zebrałem linki do moich przep

hej, fajny pomysł, właśnie robię szynkę w marynacie, mam nadzieję ze będzie pyszna.pozdrawiam

Re: A tak było dobrze za komuny?

Błąd logiczny. Własnie piekę szynkę, którą kupiłam na bazarku i zamarynowałam w marynacie czosnkowej. Rozczyniłam też chleb, który jutro upiekę. Naprawde nie widzisz różnicy ? A wolny wybór ? -- /

Re: karkówka z kolendrą i miodem - wg Gesslerowej

Ostatnio robię sporo eksperymentów z przyprawami. Miód z musztardą plus sos sojowy do upieczenia np. kawałka szynki - ostatnio. Po dobie marynowania jest ok z sosem z reszty marynaty np. Kolendrę i gorczycę zwykle miażdżę w możdzierzu przed użyciem, ale diabeł siedzi w szczegółach, czyli w

Zapiekana z ryba

Na 1 os. Filet z lososia ok. 150 g polac marynata z oliwy, soku cytrynowego i aromatycznych ziol. Pozostawic w lodowce ok.1 godz. Osoczyc z marynaty, posolic troche i kazdy kawalek owinac w plaster szynki. Zapiec w piekarniku ok. 8 min.

Re: Kompletne menu ślubne... co wybrać???

sałaty i sałatki mieszane sałaty z marynowanymi gąskami i winegretem balsamino świeże liście szpinaku z chrupkim boczkiem i sosem aioli sałatka z melona, pomarańczy i szynki San Danielle w dresingu cytrusowym wędzona pierś kurczaka z serem kozim i szynką na mieszanych sałatach sezonowe warzywa w

Re: Co podac do wodki?

pod wódkę najlepszy śledź w oleju z cebulką, do tego świeże pieczywo i masło i niczego więcej nie trzeba, nawet popity:) Myślę, że nie ma co robić za dużo tych zakąsek, bo będzie tylko misz-masz smakowy. Śledzik, jakieś marynaty (cebulki, korniszony, ewent. grzybki) + może sałatka jarzynowa

Re: Pieczeń doskonała

Karkówkę albo szynkę schab czasem też staram się od kilku do kilkunastu godzin zamarynować. Z marynatami nieco eksperymentuję sól , jakieś przyprawy olej i woda, czasem dodaję ocet winny czasem sok jabłkowy czasem pomidorowy , nieraz ząbek czosnku czasem łyżkę miodu. Co parę godzin obracam mięso w

Re: dobre (prawdziwe) wędliny

Kupić 1,5kg szynki, zrobić marynatę z przypraw (ale bez mieszanek z glutaminianem) pomoczyć przez noc, upiec w piekarniku! Tak samo zrobić z karkówką, schabem, golonką, polędwicą (szczególnie wołową). Można przechowywać w zamrażarce. Może nie wychodzi dużo taniej ale zdecydowanie smaczniej i

peklowanie szynki

długo? Co jeszcze sięd aje do marynaty? Zawsze mięso po prostu piekłam, dzień wcześniej nacierajac je przyprawami i solą, ale ponoć taka szynka, co poleży parę dni w marynacie, jest smaczniejsza. Mam 2 szynki po ok. 1 kg każda, i chciałabym je przyrządzić w taki sposób z Waszą pomocą :-) Bardzo proszę

Re:Ostatnio robiłem tak:

Dziękuję a w przepisie jest tak Gdy szynka się schłodzi szpikujemy ją słupkami zamrożonej słoniny i wkładamy na co najmniej 24 godziny w marynatę.a ja szynkę chcę przytrzymać w marynacie przez cztery dni nie zepsuje się????????

Re: zamarynowane mieso moze sie popsuc?

A długo było w marynacie? Bo ja np. dużą szynkę świąteczną trzymam czasem ponad tydzień i nigdy sie nie zepsuła. Mięso może się popsuć, kiedy w marynacie jest świeży czosnek, wtedy za długo nie mozna trzymać. Lepiej też jest czosnek posiekać niż przeciskać przez praskę, mniejsza szansa na

Znowu będzie wędlinowo

jam szalona,daję słowo! piękna szynka zakupiona marynata też zrobiona teraz się powoli studzi człowiek w kuchni nie nabrudzi kilogram szynki,kiedy ją zjem? że pyszna będzie,dokładnie wiem znów dwa razy pięć minutek smakowity lenia skutek;-) -- Wierszyki Nie-Poważne Słońce w gowa chyba pizło

Raklety

pytanie jak w temacie, z czym je zrobic: szynka marynaty co jeszcze? i najwazniejsze jaki rodzaj sera polecacie?

Re: Pomysl na mieso od szynki ?

gillowac szynke na patelni z zeberkami zwanej rusztem, na koncu posypac ziolami prowansalskimi i voila. uwazaj bo taki plaster szynki smazy sie dosc dlugo. sama prostota, ale ja tak wlasnie preferuje, bez zbytnich dodatkow i marynat. nawet nie sole i nie pieprze miesa z grilla, sama natura i tak

Swojska szynka wędzona

gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać. Szynki dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości). Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia

Re: Marynata do mięsa

Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co

Re: Co zrobić z wielkim kawałem szynki????? Pomo

Podziel na małe cieniutkie plasterki lub plastry, jak wolisz. Przypraw tak, jak lubisz, polecam marynatę pikantną KAMISA. Przygotuj pieczarki, np pokroić w plastry, lekko usmaż, to samo z cebulą. Większe naczynie żaroodporne posmaruj keczupem i układaj warstwami: szynka, cebula, pieczarka

indyk w potrawce, wg kuchni staropolskiej

-- 6 średnich porcji (przelicz sobie odpowiednio na ilość osób) 800 g udek z indyka bez kości 150 g szynki (robiłam bez) 20 g suszonych grzybów 2 łyżki masła pół szklanki bulionu (najlepszy rosół będzie, albo wywar na skrzydełkach np.) 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz 1

przepis na potrawkę z indyka, kuchnia staropolska

6 średnich porcji (przelicz sobie odpowiednio na ilość osób) 800 g udek z indyka bez kości 150 g szynki (robiłam bez) 20 g suszonych grzybów 2 łyżki masła pół szklanki bulionu (najlepszy rosół będzie, albo wywar na skrzydełkach np.) 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki

Re: Co robicie na święta? czyli kulinarne rozpasa

U mnie ojciec wędzi swoją znakomitą szynkę. JA robię ozdoby półmisek jajeczny, połowa nadziana łososiem, połowa koperkiem i kawiorem. Piekę pieczeń wołową, która już od wczoraj kruszeje w marynacie, chucham na nią i dmucham, bo w Polsce wołowina to mięso raczej wysokiego ryzyka. Biała kiełbasa

Re: Jak upiec szynkę aby była krucha!

Ojesu. Dzięki takim zachowaniom ludzie uważają wegetarian za popieprzonych. I potem muszę się tłumaczyć, że nawet jeśli jestem wegetarianką, to nie terroryzuję innych łzawymi opowieściami o rzeźniach, bo wolę zachęcać niż zniechęcać do bycia wege. A szynka jest twarda sama z siebie, taki mięsień

Re: kaczka, kurczak wieprzowina z grilla

Marynuje mi się w marynacie orientalnej, składniki podobne do podanych tu: www.przepisy.wortale.net/266-Kaczka-z-grilla.html Udka z kurczaka siedzą w ostrej meksykańskiej a szynka w klasycznej dla tych co nie lubią drobiu. Będę piec na tackach, potem pokroję. Surówki zrobi kto inny. To mój debiut

Słodko-ostra szynka i mleczne ziemniaki

Miałam w zamrażarce kawałek szynki spoglądający na mnie od miesiąca wkońcu uległam i: na 3 osoby: 500 g szynki bez kości musztarda miód olej przyprawy sół pieprz mieso pokroić na 3 plastry z musztardy, miodu i łyżki oleju zrobić marynate ( ilość składników dowolna jeżeli chcemy ją bardziej

Re: schab faszerowany jakiś inny

*suszone pomidory (albo paski papryki, suszonych pomidorow w pesto - schab mozna naszpikować czosnkiem i zamarynować we włoskich ziołach); *oliwki i kapary (doprawione musztardą plus np zielony pieprz albo sos/marynata z zielonego pieprzu); *ew nadzienie z mięsa (mielonej wieprzowiny ze

1. proszek jest do kupienia. 2. melasa i syropy te

ż spokojnie. 3. szynka w coli jest ok. - brzmi tylko szokująco, a to zwykla marynata fajan wychodzi:-)

to bez folii - rozgrzany piekarnik do 170-180 i

nasamrowany cały szaszłyk marynatą lub oliwą. 15 minut i ze dwa razy przekrecic. I tyle. A jesli szynka surowa wieprzowa to ze 20 -25 minut.

Re: Jak nadać mięsu smak dziczyzny

Dodaj do marynaty kilka ziaren jałowca. Mięso będzie miało trochę inny smak, ale w dziczyznę go nie zamienisz. Zaprawa to: 1/8l octu, 1/4l wody, 1-3 liście bobkowe, cebula pokrojona w talarki, pieprz i ziele angielskie. Wodę z przyprawami i cebulą zagotować, ostudzić połączyć z octem, mięso zalać

Re: przepis na szynkę w winie

Babonia pomaga mi pisać .zrobić marynatę z szkl.wina, szkl.oliwy lub oleju, szkl.octu może być winny,dowolne korzenie ja dałam jałowiec, czosnek,pieprz,listek bobkowy,trochę tymianku i bazylii wszystko wymieszać,wsadzić w to spory kawał szynki świeżej posolonej! po 2-3 dniach upiec w gorącym

Re: imieninowe danie gorące

Wołowina po birmańsku 50 dag wołowiny bez kości marynata: 5 pomidorów, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, kawałek imbiru, pieprz (sól dopiero pod koniec duszenia) mięso kroisz w kawałki (jak na gulasz), wrzucasz do marynaty (pomidory mogą być z

Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny

Ja postawiłam już mięsko w marynacie do wędzenia (karkówka, boczek. schabik i szynka wg przepisu starego myśliwego...

Re: pieczone mieska na swieta

ja polecam roladę z boczku:)) poza tym piekę jeszcze szynkę w marynacie miodowo-musztardowej i podaję ją na zimno:)

mozna :)

W takiej marynacie mozna przygotowac każde mięso. Robiłam tez coś ala pieczeń - zamarynowałam spory kawałek łopatki a innym razem szynki i potem piekłam w folii. Wiadomo ze czas marynowania musi byc wtedy troche dełuższy zeby mięso dobrze przesło no i 2 sprawa, trzeba mieso posolic pzdrm,

Re: kawa kawa

Kawa :) Śledzie się moczą - zaraz zrobię, szynka w marynacie się marynaci, trzeba jeszcze posprzątać kuchnię i pomyć podłogi. Odkąd świąteczne porządki zostały zastąpione po prostu większym sprzątaniem to święta stały się znośne :) Marta w przedszkolu, m. przy samochodzie, Starszak udaje, że

Re: 3/4 kg szynki: co z niej na obiadek?/nt

goździkami dla aromatu:)) do tego pampuchy i czerwone wino:) albo nieraz robię szynkę w miodzie: kroisz szynkę na cienkie słupki, takie 8 cm, 2 cm grubości, smażysz. potem na patelnię do oleju dodajesz miód, tyle, aby zrobił się karmel i wrzucasz usmażone i odsączone kawałki szynki. po usmażeniu na

Re: Witam w Listopadzie

zjedziemy na dół do Milówki,zrobimy zakupy ,opłacimy ubezp auta.Kupię dynię i przerobię ją na zimową marynatę do sałatek.siądę do maszyny do szycia i wreszcie poskracam spodnie czekające na chwilę czasu,uszyję kolorowe powłoczki na posłania dla kotów.Zrobię ulubione naleśniki z szynką ,serem i ogórkiem

Re: w takim razie szkoda

szynkę i posiekane migdały, całość dusić jeszcze 2-3 minuty. Szynkę po hawajsku najlepiej podawać w wieńcu z ryżu. Składniki: 30g masła, mała cebula, łodyga selera naciowego, 10 g mączki ziemniaczanej, 5 łyżek soku ananasowego, 250g ananasa, 12 łyżek soku pomarańczowego, 500g gotowanej szynki, 2

ratujcie moją... szynkę :)

Zrobiłam wszystko dokładnie tak, jak w przepisie - tydzień moczyła się w marynacie z octu winnego, potem umyta, przyprawiona, upieczona... Tyle, że w smaku wciąż czuć ten ocet... to coś nie smakuje jak szynka, ale ma taki właśnie kwaśno-bliżej nieokreślony posmak. No w każdym bądź razie w obecnym

Re: Dzika kaczka - przepis

:D:D Z dzikowej szynki robię pieczeń w sosie słodko-kwaśnym albo z jabłkami i śliwkami. Chcesz przepis, bo nie będę pisać po próżnicy? -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg

Pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue

Ciasto: * 250 g mąki * 15 g świeżych drożdży * 150 g wody * 25 g oliwy * 4 g soli * 3 g cukru Mięso: * 500 g chudej szynki wieprzowej * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1/3 łyżeczki soli * 1/3 łyżeczki pieprzu * 3 łyżki oleju Dodatkowo: * 1/2 szklanki

Luizo, czegos nie rozumiem... mowisz o pieczeni, b

o Ty opowiadasz o pieczeni raczej... I marynujesz, bo opisalas klasyczną suchą marynatę...:-) "....Na co dzień jak robię takie mięso np. z szynki, nacieram je przyprawami, > obkładam czosnkiem i daję na kilka godzin do lodówki,..." Jezeli nazywasz duszeniem przykrycie miesa i

impreza - pomozcie proszę

na ciepło. Na chwilę obecną przychodzą mi do głowy quesadille ( 2 wersje z miesem i serowe) do tego guacamole i salsa, nachosy z tymi samymi sosami, mini kanapeczki może z podpieczonej bagietki ( tu mysle o mozarelli + np. szynka parmeńska, i pomidorek koktajlowy) + polmisek wędlin i jakaś sałata

Szynka czy łopatka do duszenia?

robię takie mięso np. z szynki, nacieram je przyprawami, obkładam czosnkiem i daję na kilka godzin do lodówki, potem duszę w całości. Nigdy nie robiłam zalewy czy marynaty, bo nie umiem. Jakie mięso wybrać? W jaki sposób je pzrygotować? Dzięki

Re: co na raclette

Najczesciej podaje sie wedliny (salami, bekon, szynki) + ziemniaki w mundurkach. Warto poszukac specjalnego sera do raclettow - jest w Polsce. O jajkach slysze pierwszy raz (na twardo czy kazdy sobie robi sadzone?). Mieso w marynatach tez mnie zaciekawilo - to juz chyba elementy pierrady...

Re: karczek w czym upiec

dzień jak robię takie mięso np. z szynki, nacieram je przyprawami, obkładam czosnkiem i daję na kilka godzin do lodówki, potem duszę w całości. Nigdy nie robiłam zalewy czy marynaty, bo nie umiem, nie zalewałam też wodą, jak wodajecie. Jakie mięso wybrać? W jaki sposób je pzrygotować? Dzięki.

Re: zdrowe odzywianie

kurczaka, piersi indyka albo schabu/szynki/łopatki: zrób marynatę z łyżki oliwy, 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, płaskiej łyżeczki miodu, płaskiej łyżeczki majeranku, pół łyżeczki musztardy, soli, pieprzu, szczypty mielonego kminku i wielkiej szczypty słodkiej papryki. Utytłaj w tym mięso i

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - marynata do szynki

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin