Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Mięso pieczone w słoikach

Witam:) Macie może przepis i robicie mięso pieczone w słoikach? Takie z galaretką a la gulasz angielski? Pozdrawiam:)

Re: Mięso pieczone w słoikach

Długa pasteryzacja to raz. A dwa - do takiego mięsa nie powinno się dolewać wody, bo duże prawdopodobieństwo, że się zepsuje. To powinno być mięso uduszone we własnym sosie. Taką zasadę stosowała moja babcia i słoiki z mięsem całymi miesiącami stały poza lodówką i zawartość nie psuła się. Raz

Re: Mięso pieczone w słoikach

Słikowanie mięsa to nie to samo co słoikownie warzyw. Aby wybić bakterie trzeba je podać długiemu działaniu wysokiej temperatury, co moze zabić smak. To, ze nie dolejesz wody, nie da gwarancji- moze i na foprach ludzie piszą, że mieso stało miesiącami w słoikach i nikomu nic się nie stało, ale 1000

Re: Mięso pieczone w słoikach

Tylko, ze takie mięso nie nadaje się do dłuższego przechowania- wekowanie jednorazowe przez godzinę nie zapewnia dokładnego wybicia bakterii i nie zapobiegnie wytworzeniu się jadu kiełbasianego- sugeruję co najmniej trzykrotne gotowanie po 40 min-1 godzinie.

Re: Mięso pieczone w słoikach

U mnie w rodzinie przez całe dziesięciolecia tak właśnie wekowano mięso i uwierz mi, że nikt nigdy nawet zgagi po nim nie miał, że o ciężkim zatruciu nie wspomnę. Oczywiście logiczne, że jeśli tylko było podejrzenie, że mięso jest zepsute, to nikt go nie jadł. ---

Mięso do słoików

zawekować mielone mięso? Takie pod makaron? Koleżanka mi odradza, a tam gdzie będę, mogę nie mieć okazji kupić do mielenia, a gotowiec mielone, to sami wiecie. A jak z filetami kurzymi? Takie pokrojone w paseczki? Jeden słoik, to będzie gulasz wieprzowy. Na drugi szukam pomysłu. Karczek i schab ma już

Re: Mięso pieczone w słoikach

Wczoraj właśnie zrobiłam, ale nie pieczone a po prostu gotowane. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 0,5 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

potrawę do słoików i trzykrotnie pasteryzuję zgodnie z linkiem, który ktoś wcześniej zamieścił. Trzeba tylko pamiętać gotując potrawę, żeby zakończyć gotowanie, kiedy mięso będzie lekko twardawe, ponieważ w czasie pasteryzacji ono jeszcze zmięknie. Jeśli ugotowane będzie miękkie, to w czasie pasteryzacji

Re: Mięso do słoików

Wróciłam, nakarmiłam, wszyscy zdrowi :) mięso na kanapki - rewelacja. Mięso mielone do makaronu też przetrwało. Dziękuję za pomoc. Pokonałam kolejny strach :) -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

kupić gołąbki w słoiku do odgrzania przy ognisku czy mieć swoje dobre mięso? do autorki - znajomi robią w słoiku coś w rodzaju konserwy turystycznej, oczywiście mięso wysokogatunkowe, całkiem dobre to jest.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd - zakładam że nie wybierasz się na środek Sahary czy puszczy amazońskiej i będzie możliwość dokonania zakupów na miejscu. A domowy wyrób konserw mięsnych jest szalenie ryzykowny, o czym powyżej wspomniano - trzeba mnóstwa zabiegów by mięso się

Re: Mięso do słoików

Tak, doczytałam o tym i tak zrobię :) a za link dziękuję, poszedł w ulubione. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

na wieczku nie stawiali:-) ale gotowali 3x -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Mięso do słoików

a to? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414,119755414.html -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Tak, na rejs :) to mięso wygląda super i łatwe do zrobienia. Na ciepło chyba się nadaje? To by była dobra opcja. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

nadaje sie Tam w wątku masz dokładny opis pasteryzacj trzykrotnej) moze coś z tych przepisów? wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Z przerwami. Przy mięsie ta trzykrotna pasteryzacja to jednak ważna jest. Zwłaszcza jak nie ma lodówki. No chyba, ze macie na łodzi. Ewenttualnie, węzeł butelkowy pozostaje :) Bo rozumiem, ze to na rejs? -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

I jak już złapali, to wyjmowali i stawiali na wieczku, na drugim dzień zaczynali od nowa, czy zaczynali gotować drugi raz po tym wystygnięciu? Doczytałam, że gotuje się trzy razy z przerwami 24h. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

w czasach ciezkiego kryzysu robilo sie u mnie w domu konserwy z krolikow, boczku, pasztet - w sloikach zagotowywane 3 razy, studzone w garnku do temp umozliwiajacej zlapanie sloika lapa nieodziana mieso zalane wywarem lub smalcem na ok 2 cm powyzej miesa, lecz tylko do 2 cm ponizej gwintu sl

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

właśnie o tym myślałam - zmielona łopatka i trzykrotna pasteryzacja. Myślałam, żeby zrobić sobie np. sos do spaghetti (zmielone mięso z pomidorami) i zapasteryzować. Przyjadę na miejsce (a jadę w mało uczęszczane) i chciałabym dać dzieciom coś dobrego do jedzenia. Drugim dniem pobytu będzie 15

Mięso w słoiku na wyjazd???

Robicie jakieś weki na wyjazdy? Takie obiady w słoikach pasteryzowane. Jakie? Jak robicie? -- aby wyjść musiałam przedzierać się przez tłum stojący do kas(brzydki zapach, fioletowe nosy, stare jesionki, blade pełne depresji i smutku oczy na styranych życiem w biedzie twarzach) by Gazeta mi płaci o

Mięso marynowane w słoiku

Mam prośbę czy któraś z Was robiła mięso marynowane w słoiku .Jezeli tak to bardzo prosze o przepis,bo stary mój nabrał ochoty na nie,dzięki

Peklowane mięso w słoiku

Witajcie dziewczyny mam pytanie czy peklowałyście kiedyś mięso do sloików? Może znacie jakis dobry przepis :) .Pozdrawiam.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Zabieram weki często. Przygotowuję jak zwykle, a następnie poddaję trzykrotnej pasteryzacji w piekarniku.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

" Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd" Nie musisz. To nie jest wątek o Twojej zdolności pojmowania, ale o wekowaniu żywności.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

podłączam się acz niekoniecznie pod mięso. Chciałabym na wyjazd zakupić sobie parę "słoikowych " cud np ogórki korniszony, sałatki a nie wiem czy z 14 godzin wytrzymają w drodze bez gwarancji dobrych warunków ( niekoniecznie chodzi mi o temperaturę zbliżoną do tej w lodówce) i jako, ze

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Raz robiłam mięso kurczaka, ale to był raczej półprodukt a nie gotowa potrawa. Trzeba pamiętać, że jeśli przygotowane danie mięsne/warzywne nie będzie przechowywane w warunkach chłodniczych, to nie wystarczy go zawekować, ani nawet zapasteryzować. Żeby ochronić się przed śmiertelnie niebezpiecznym

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Z deczko mi skacze to i owo jak ktoś jednego zdania nie bardzo jest w stanie ogarnąć. Wiec może z innej strony gdzie ja napisałam że owe słoiki (sklepowe )stoją w lodówce. Abstrahuje już od tego, ze chodziło mi o kupno wiejskich - sklepowe nie są smaczne. Tak czy inaczej chodzi mi o to, czy te

Re: Mięso marynowane w słoiku

Z mięs w słoiku robiłam tylko coś a la "domowa konserwa turystyczna vel mielonka" ale za to jest pyyycha i wbrew pozorom ( wyglądający na skomplikowany przepis) łatwo się ją robi. Polecam , mój mąż był zachwycony. Tutaj link : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39144964,39144964.html

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Ale z logiką to nie bardzo, widzę? To może tak, zanim Ci cos jeszcze podskoczy: -w sklepie stoją na zwykłych półkach, nie schłodzone i mają datę przydatności do spożycia na wiele miesięcy w przód -w piwnicach blokowych ludzie trzymają parę lat i jedzą, i żyją -czasem stoją na wystawach sklepowych w

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

default napisała: > Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd Bo dziecko nie chce jeść żarcia dostępnego w restauracjach czy stołówkach? Bo emamy stacjonują w miejscach z dostępem do kuchni, więc taniej i szybciej jest wyżywić rodzinę na wyjeździe domowym znanym i lubianym daniem w

mięso do słoików

chciałabym zabrać na kemping trochę mięsa w słoikach -może ktoś poda ciekawe przepisy?

Peklowanie mięsa w słoikach

Słuchajcie,potrzebuję przepisy jak peklować mięso w słoiku,a także np kiełbasę.Mąż wyjeżdża za granicę na dłuższy czas i muszę mu trochę tego przygotować.Z góry dziękuję! "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

zapomniałem o najważniejszym można na 1kg mięsa dolać 100-150 ml wody wyjdzie óźniej w słoiku fantastyczna galaretka :)

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Re: Peklowane mięso w słoiku

galeria potraw, watek "mieso z weka" ponad 100 wpisow, wiele wyprobowanych przepisow, zdjec, cennych rad i wskazowek. akurat szukaj nie dziala, innaczej wkleilabym linka, ale doprawdy b. latwo samemu znalesc :) -- Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie dz

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

w zasadzie możesz robić wszelakie mięsa i wkładać do słoików i pasteryzować. najważniejszy warunek aby,dłużej przechowywać to nie dodawać warzyw.pasteryzować też lepiej dla pewności pierwszego dnia 3 godz. słoiki 1l, drugiego dnia 1 godz i można 3-go dnia też 1 godz. można robić różne konserwy

Re: Co można ugotować w niedziele wieczorem,zeby

Cokolwiek zrobisz i jeszcze wrzące zakrecisz w słoiku tak żeby zassalo wytrzyma kilka dni spokojnie. Moje zupy to nawet tydzień tak stoją, ale robię je bez mięsa.

Re: Co można ugotować w niedziele wieczorem,zeby

Możesz praktycznie wszystko przechować. Jak ugotujesz to włóż gorące do słoika i zakręć. Risotto Kaszotto Zupa Bigos Leczo Flaki Mięso w sosie.

Ja wekuję

Jestem leniwa i do słoika wlewam zupę, do drugiego np. mięso + ziemniaki. Gotuję na małym ogniu przez 40-50 minut. Przechowuje w lodówce, wytrzymuje minimum 2 tygodnie.

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

przed włożeniem mięsa do słoików możesz je zapeklować 20g peklosoli na 1 kg mięsa. Ja robię mielonki z boczku, podgardla i łopatki po 1/3 każdego mięsa. lub z samego boczku i podgardla po połowie. pekluję 3-4 dni dodaję czosnku granulowanego. majeranku czasami papryki ostrej, można dodać innych

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

A może powinnam była napisać"pasteryzowanie"?Chodzi mi o to by mięso włożyć do słoika,zalać sosem i zagotować:) -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Mięso do słoików

Samego mięsa - typu kotlety na sucho, raczej nie! Dawniej zawsze pasteryzowałam na wakacje, bo w latach 80 nie wiadomo było czy coś dostanie się w sklepie gminnym, czy nie. Kurczak w rosole - ok ale na krótko - jako jedna z pierwszych rzeczy do zjedzenia. Najlepsze są pasteryzowane z dużą ilością

mięso gotowane w słoikach

chciałabym zrobić na wyjazd mięso gotowane w słoikach tylko nie wiem jak się to robi żeby sie nie popsuło i jakie mięso sie do tego nadaje. Długo mozna to trzymać w podwyższonej temperaturze Dziękuję za rady Monika

Re: Ryba!? - bleeeeee!!!

I dlatego twierdzi, że słoiki są najlepsze jeśli nie masz hiper eko warzyw i mięsa? :D Dobre.

Gięsina.

mięsa lub trzy małe. Do tego pokaźny słoik smalcu na otarcie łez. Chyba lepiej kupować całego ptaka. Kto ma doświadczenie niech się wypowie. Jak smakują udka?

Re: Skórki wieprzowe

Zrobić pasztet.Zamiast mięsa i tłuszczu dać skórki, reszta jak pasztet.Można zapasteryzować, koniecznie wg regół tak jak mięsa, czyli przez 3 dni z rzędu, co 24 godz., pasteryzowac ok.30 min.To bardzo wazne, ja w czasach kryzysu zrobiłam sobie 6szt. 800 ml.słoików pasztetu, tylko jeden, zjedzony po

Re: Cro samolotem. Z jakim biurem byliście ?

Trzeba było napisać o słoiku z kawiorem. -- Co jest nie tak z wegetarianami, że robią te wszystkie kiełbaski, burgery i kotlety z warzyw. Jem mięso a jakoś nie tworzę marchewki z wieprzowiny.

Re: mięso gotowane w słoikach

Każde mięsko nadaje się do słoika.Najlepiej zrób już na odpowiednią miękkość i włóż do słoika polej rosołkiem czy tłuszczykiem na którym dusiłaś(chociaż 1/4 słoika żeby było płynu)i zapasteryzuj,jak miękkie było mięso to wystarczy zagotować,jak twardziejsze to dłużej pogotuj.Dobrze zamknięty

Re: Czy dajecie uwłaczające prezenty?

Myślę, że każdemu się mogło zdarzyć. Ja kiedyś dawałam prezent znajomemu, takiemu "bieda i nędza", wiecznie bez pieniędzy, więc sobie myślę,że jak nie ma kasy a jest mięsożercą to najlepiej mu będzie coś do jedzenia kupić, kupiłam jakieś mięsa w słoikach, pasztety, itd. A okazało się, że niedawno

Re: Przepis na tradycyjne udka kacze potrzebny

Ja piekę w naczyniu żaroodpornym, często w towarzystwie piersi kaczych. Przyprawiam solą pieprzem, majerankiem, odkładam jabłkami, cebulką. Mięso kacze jadamy z żurawiną ze słoika. Do kaczki kaszę gryczaną, czasem pyzy (kluski na parze). Co do buraczków to robię pieczone w piekarniku (pokrojone w

Re: Dlaczego zamknięte hermetycznie mięso się psu

To nie jest mięso przetworzone, ale surowe, tak jabyś ugniotła owoce i włożyła do słoika, szczelnie oczywiście zamkniętego, i wstawiła do lodówki. Króciutko, ale się utrzyma. Dwóch dni bym nie ryzykowała. A mięso jeszcze przynosisz do domu, raczej nie w lodówce turystycznej. To hermetyczne

Re: słoiczki dla niemowląt???

Dla mnie - są zwyczajnie niesmaczne. A skoro firmy dorobiły do wielu swoich produktów filozofię "bo brak cukru wyrabia podniebienie i gusta kulinarne" to te słoiki też jakoś u dzieci te gusta kulinarne kształtują. Poza tym - jaki słoik z mięsem, bez konserwowania, można przechowywać ponad 2 lata

Re: Gięsina.

Pracowałam w Zakładzie Drobiarskim. Wszyscy pracownicy w sezonie "gęsiny " wytapiali smalec. Tłuszcz gęsi można trzymać w zamrażarce i na bieżąco wytapiać. Inny sposób to wytopić tłuszcz, przelać do słoików i przechowywać w lodówce. Jest bardzo delikatny, nie śmierdzi. Używam do pieczenia różnych

Re: Czy gerberki to złoooo??

:-) Gotowałam na bieżąco warzywa, kasze, a mięsa, zupy zamykalam w słoiki (bez pasteryzowania) lub mrozilam. Córka od ok roku(inne zalecenia wtedy byly odnosnie zywienia), syn w zasadzie od 8 miesiąca je prawie to co my.

do Jarka_zielona_pietruszka-mięso w słoikach

"jeżeli będziesz potrzebowała jakiejś pomocy to wal śmiało", skoro tak to poratuj Jarku proszę jakimś dobrym przepisem na mięso w słoiku, moja rodzina ostatnio pochłania takie zakupione w sklepie, ale mnie nie za bardzo smakuje i chciałabym zrobić sama, dzięki i pozdrawiam.

Re: MIĘSO

Nie praktykuje takiego zakupu. Natomiast mam przepis na mięsko ze słoika. Przepis mam od Anny Guzik z programu "zdrowie na widelcu". Robiłam 2 razy i jest pyszne. Oto przepis: Domowa mielonka ze słoika Składniki: mięso wieprzowe – około 300g, sól, pieprz, majeranek

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

JA robię leczo na zimę, ale bez mięsa/kiełbasy. Mięso dodają dopiero przy podgrzewaniu zawartości słoika. -- Misterni

Re: Dynia ale do konsumpcji

Ja nie znawczyni dyniowa, ale dostałam dwie spore dynie i jedną przerobiłam na słodko z octem. Nie wiedziałam, że to takie dobre ;) Chyba sama zjadłam do mięsa spory słoik. Chętnie zapoznam się z innymi przepisami, bo ta większa jeszcze czeka na swoją kolej :) -- http://images34.fotosik.pl/380/fb2

Re: Która robi sama wędliny, kiełbasy?

, ugotować powinien wchłonąć wywar. Potem zmielić mięso i surową wątróbkę kilka razy żeby było jak najbardziej rozdrobnione. Wymieszać, dosolić do smaku. zapakować do słoików, pasteryzować 180, 90, 45 minut (trzy kolejne dni).

Re: Co można ugotować w niedziele wieczorem,zeby

Mięsa miało nie być, ale upieczony schab/karkówka spokojnie kilka dni w lodówce wytrzymuje, tylko wyjęty z sosu i zawinięty w folię aluminiową. Sos można zlać do słoika/pojemnika i w nim odgrzewać. Poza tym różne jednogarnkowce, o których dziewczyny pisały, w tym wariacje nt. lecza/ratatuja.

uduś i zapakuj w słoiki na zimę do mięsa

Pokrój w ćwiartki lub ósemki (zależy jakie duże te jabłka), usmaż cebulę, dorzuć jabłka, podduś, przypraw solą, pieprzem i majerankiem i zapakuj do słoików. Trzeba to jeszcze zapasteryzować. Na zimę jak znalazł jako jarzyna do obiadu albo nadzienie do jakiegoś pieczonego ptaka.

czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

no i jakie to mięso powinno być oraz jak się robi kiełbasę do słoików, bo przypomniało mi się o tym smaku i chetnie bym zrobiła ale jak...?

Re: Eh,

Może lepiej uściślić - czy emamy, które uważając karmienie swoim niemowląt słoiczkami za świetny pomysł (NIE SPORADYCZNIE, ale na stałe i na co dzień) podałyby zaproszonym gościom słoikowe pulpety lub gotowy sos ze słoika. (przypominam ostatnie wątki o gotowaniu, jak to nawet wegetarianin powinien

Re: Mięso marynowane w słoiku

Do garnka z wodą sypie się tyle soli, aż jajko (surowe) wypłynie na wierzch. Takiej solanki używam też do wędlin.

Re: słoiczki dla niemowląt???

Skrobia nie zwiększa objętości, ale sieciuje - jak budyń. Możesz wtedy napchać od cholery wody do słoika, dorzucić łyżkę mąki i będzie wyglądało jak gęsta zupka. A w rzeczywistości warzyw i mięsa w niej tyle, co kot napłakał. Żaden producent nie rozotowuje ryżu czy kukurydzy na papkę, nie wierzę

Re: słoiczki dla niemowląt???

Jeżeli gotowanie prowadzi do tego, ze zostaje sama biała pulpa, bez żadnych substancji odżywczych za to podnosząca poziom cukru we krwi to tak. I dodawanie tej wysoce rozgotowanej i pozbawionej substancji odżywczych mazi do słoików z mięsem albo z warzywami też jest złe. --

Re: Mięso marynowane w słoiku

Ja robiłam kurczaka według tego przepisu: Kurczaka dzieli się na kawałki (np. na 8 części). Wkłada w solanke ,,na jajko" na 24 godziny. Potem wyjmuje się je, opłukuje pod kranem i wklada luźno do słoików, tak do 3/4 wysokości sloika i zalewa źródlaną, zimną wodą, też do 3/4 wysokości

Weki - pytanie

. Warzywa łączę z mięsem i gotowe. Czy taki miks warzyw z mięsem do wyparzonych słoików i postawić na zakrętce - sprawdzi się jako metoda wekowania? Pasteryzować to 3 razy? Czy raczej dać sobie spokój? Do chili con carne nie daję cukinii i pomidorów.

Re: Przetwory w słoikach - trwałość, bezpieczeńst

Mnie się leczo w słoikach popsuło w większości (robiłam specjalnie bez kiełbasy czy mięsa), a ostatnio duzy słoik dżemu ze śliwek - był tak zassany, że długo się namęczyłam, żeby odkręcić, a tam kapka pleśni na wierzchu :-( No i dżemy truskawkowe też lubią się zepsuć...

Re: Gotowe dania na wakacje- jakie?

heca7 napisała: > Zaraz wpadnie tu Krejzi z Gazetą i urządzą jatkę ;) > > Co do słoików- kupnych to chyba tylko dla siebie. Kiedyś kupiłam i to wszystko > jest dziwnie przyprawione. Często bardzo mocno. Żeby zabić smak starego mięsa! > Pulpety były ostre mimo, że tak

Re: Mięso marynowane w słoiku

No tak ale pamietaj, że jakjo musi być świeże! Nieświeże jajko wypływa na powierzchnię nawet bez grama soli :/ -- "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc Gdy samochody płoną, latarnie gasną, Los przypadkowych pieszych łapie za gardło Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wró

Re: Mięso marynowane w słoiku

w czasach podrozy za chlebem przerobilam w sloiki klikadziesiat a moze wiecej kilogramow wieprzowiny . MIESKO-lopatka ,szynka ,karkowka -co kto woli kroilam 'w kostke i solilam tak na oko (sory ale tak aby to bylo posolone )troche pieprzu i do sloikow .Jak miesko bylo chude to na wierzch ze dwie

Re: Mięso marynowane w słoiku

cos wspanialego z kaczki wybrac kosci najlepiej zeby zostala w calosci posolic i dobrze jest tez dodac pieprzu namasowac potem wlozyc do smalcu tez od kaczki iw tym tluszczu powoli gotowac ok 1 godziny wyjac pokroic na grube porcje wlozyc do sloikow i zalac tym smalzem od razu zamknac i do piwnicy t

Re: Mięso marynowane w słoiku

do zup , sporo czosnku ( jak lubisz ) i wymieszaj wszystko - jeśli trzeba dodaj letniej wody . W taką marynatę włóż kawałki mięsa na noc do lodówki . Następnego dnia zrumień delikatnie na dość głębikim smalcu i powkładaj to mięsko dość ciasno do słoiczków - zalej smalcem ze smażenia . Gotuj dwa

Re: No co Ty?!!

hahahaha byłoby dla całego forum hahahaha no wiem że trzeba mięso z przyprawami w słoiku wekować, ale wiesz, ciekawe jakie mięso, jak je przygotować jakie przyprawy. Mówię Ci pyszna ta kiełbasa jak nie wiem co.... -- Nie próbuj na­wet być nor­malna, bo nor­malność to pier­wszy sym­ptom śmier

Re: Która robi sama wędliny, kiełbasy?

Najprostsze jest zapasteryzowanie w słoikach dość tłustego mięsa mielonego przyprawionego solą, pieprzem czosnkiem. Można też zrobić normalne kiełbasy - w sumie tak samo, tylko wymakają wciśnięcia w jelito i wędzenia. Pasztet - pieczony lub też do słoików. Jak ktoś lubi to pyszne są domowe

Re: borówki

princesswhitewolf napisała: > Borowka brusznica to czerwona borowka popularna w Szwecji i tam sie robi z niej > mase dzemow. Vaccinium vitis-idaea Tak, wiem... Popularna także u mnie w domu, zawsze były słoiki z borówkami (+ gruszki) do mięsa na święta i nie tylko. -- Nic na świecie

Re: czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

Mąz właśnie na dzisiaj zamówił mięso i kazał mi przygotować słoiki To jego specjalnośc. Zamówił w pobliskim sklepie mięsnym, zawsze tak robi więc chyba można. Jak wróci z pracy mogę zapytać ale przepis jest podobny do tego podanego wcześniej na tym forum

Re: słoiczki dla niemowląt???

pierwszego z brzegu, który wyjęłam w szafki - warzywa, mięso, woda, olej.......... Znaczy wiesz, nie chcę Cię krytykować, ale albo jesteś świadomą konsumentką, która kupuje wyłącznie najlepsze słoiki albo czegoś nie doczytałaś :) Jeśli to pierwsze, to właściwości jedzenia słoiczkowego powinny być Ci znane.

Re: Czy gerberki to złoooo??

Broniszach, poszukaj jak chcesz. Paczka / pudło sezonowych produktów, mięsa też można poszukać. Na pewno własna obróbka termiczna jest lepsza, bo jedzenie jest zwyczajnie ŚWIEŻE. Ja używałam kilku słoików na krzyż, tylko owocowych do kasz, jak mi się nie chciało bakalii dziergać. Obiad mięsno / rybno

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Re: Potrawy z grzybów

PIECZARKA JAKO PRZYPRAWA KORZENNA Chcąc pieczarki lub grzyba prawdziwego użyć jako przyprawy korzennej do mięsa, zup i sosów, należy je poddać szybkiemu osuszeniu, poczem trze się je na tarku albo tłucze w moździerzu na proszek, a ten zsypuje do słoików lub flaszek i szczelnie zakorkowane

Dania z mięsem w słoikach

Mój synek za tydzień skończy 6 miesięcy.Na objadek zjada słoiczek zupki lub dania 130g góra 150g.Od jakiegoś czasu podaję mu zupki i dania z mięsem. Zastanawiam się czy obiadki z mięsem mogę podawać mu codziennie czy może powinnam co drugi dzień.Pozdrawiam i dziękuję

Re: słoiczki dla niemowląt???

pewno nie jako główny sposób żywienia dziecka odstręczała mnie przede wszystko ilość ładowanego cukru oraz soli i mała zawartość "mięsa w mięsie". I to już w słoikach od 4. miesiąca, gdzie wiadomo, że sól jest bardzo szkodliwa u niemowląt ze względu na negatywny wpływ m.in. na nerki. W innych krajach

Mięso w słoikach / pod namiot / - nieudane próby .

Na ubiegłe wakacje zrobiłam mięso /gulasz wieprzowy/ w słoikach. Miałam zabrać je pod namiot podczas wycieczki tygodniowej, tylko odgrzać , dodać ziemniaczki z proszku lub szybko gotujący sie makaron i jakieś warzywko/ pomidor / na łonie przyrody z dala od ludzi pycha . Zrobiłam tak jak w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mięso w słoikach

Zdjęcia - mięso w słoikach

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin