Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

czy mielone migdały można zastąpić mielonymi

orzechami laskowymi w mazurku kajmakowym czy bardzo smak/konsystencja odbiegnie od wzorca? kto wie? niby migdały, orzechy jeden pies ale wolę nie ryzykować skoro ma to być przepis świąteczny, a akurat mam otwarte mielone laskowe

Re: czy mielone migdały można zastąpić mielonymi

Gość portalu: x napisał(a): > orzechami laskowymi w mazurku kajmakowym czy bardzo smak/konsystencja odbiegnie > od wzorca? kto wie? niby migdały, orzechy jeden pies ale wolę nie ryzykować sk > oro ma to być przepis świąteczny, a akurat mam otwarte mielone laskowe smak będzie nieco

Re: mielone migdały

Rogaliki z marmoladą 20 dag mąki, 10 dag zmielonych migdałów posiekać z 15 dag masła lub margaryny, dodać 15 dag cukru pudru (ostatnio zapomniałam), 2 surowe żółtka i 1 gotowane, zagnieść ciasto, odstawić na 2 godz. do lodówki po czym rozwałkować, powycinać trójkaty, na każdym położyć łyzeczke

mielone migdały

zamówiłam na tortownii z innymi pierdołeczkami do ozdoby bitej śmietany na dzieciowe torty;) bo jednak będize sprawdzonie i pewnie - bita śmietana, bezy i maliny. zamówiłam też mielone migdały kiedyś jadłąm pyszne rogaliki na bazie mielonych migdałów google nie pokazały mi tego czego szukam

Re: mielenie migdałów - jak?

Czasochłonna, ale skuteczna metoda, jeśli nie masz innego sprzętu to starcie migdałów na tarce o bardzo drobnych oczkach. Efekt jak przy mieleniu, a nic się nie zbryla. Łatwiej się trze migdały bez skórki.

Re: mielenie migdałów - jak?

Mielę orzechy i migdały żyrafą właśnie, w pojemniku takim, jak opisujesz. Mieli bardzo drobno, w efekcie mam bardzo sypką masę, klei się tylko jeśli mocno ścisnę ją w dłoni, żadnych problemów jak dotąd nie miałam.

Re: czy mielone migdały można zastąpić mielonymi

kazdy orzech ma inny smak konsystencja bedzie podobna, wieksza roznice daja wloskie -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

mielone migdały

witam, czy ktoś wię gdzie w warszawie mogę znaleźć mielone migdały?

Re: mielenie migdałów - jak?

dało. Z tym, że robiłam to dosłownie chwilę - bałam się, by nie skoczyło się uzyskaniem oleju midałowego. Ktoś, zdaje się Bene, pisał o chłodzeniu/mrożeniu migdałów przed mieleniem?

Re: mielone migdały

Przypomniałaś mi o moich mielonych migdałach. Kiedyś zrobiłam ciasteczka może teraz też zrobię wg waszego przepisu. -- Moje prace

Re: mielone migdały

Ja bym zrobiła makaroniki czyli popularlne sląskie makrony w wersji lususowej z samych migdałów lub mieszane pół na pól z płatkami owsianymi. Ewentualnie z maki pszennej pełnoziarnistej takie digestive migdałowe z nieobranych migdałów mielonych oblane czekoladą:)

Re: mielone migdały

> tak jakby do mielonych migdalow dodac cos (jajko margaryne???) Blisko, blisko. Masz na myśli zapewne frangipane, czyli masę migdałowo-maślaną. 250g mielonych migdałów 250g cukru pudru 250g masła 50g mąki 5 jaj Masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem. Dodać migdałów z mąką i ucierać dalej

Re: mielone migdały

tylko trzeba uważać, zeby nie mielić zbyt długo, bo migdały są tłuste i jak się je za długo mieli to robi się twarda paćka zresztą to dotyczy większości orzechów... ja zawsze mielę, nawet nie wiedziałam, że można kupić gotowe zmielone. Takie mielone to jak już ktoś napisał mogą być wymieszane z nie

Re: mielenie migdałów - jak?

Potrzebuję do tego ciasta . Nie mogę się napatrzeć, tak mi się podoba to zdjęcie i ta piękna patera. Jako, że migdały zastępują tu mąkę, musi być drobniutko.

Re: mielenie migdałów - jak?

Pewnie, ze dobrze, bo to zdrowe :) By ci nie wyszlo, gdybys uzyla mrozonych migdalow, dodala cukru do mielenia i mielila w trybie pulse . -- Tak kończą trolle.

Re: mielenie migdałów - jak?

Hmmm, ja zawsze mielę w blenderze. Myślę że na upartego można siekać o ile będziesz mieć cierpliwość. Jak drobne potrzebujesz i do czego ?

mielenie migdałów - jak?

Jak zmielić migdały? Czy łatwiej jest kupić całe (bez skórki), czy udoskonalić już te niby zmielone? One mają taki dość duże części, że właściwie przy przesiewaniu większość zostaje na sicie. Boję się, by nie wyszła mi tłusta masa oleista. Malaksera nie mam, dysponuję żyrafą z różnymi pojemnikami

Re: mielenie migdałów - jak?

Wcale nie musza byc zmielone bardzo drobno do tego ciasta. I migdaly moga byc ze skorka bo jest z dodatkiem kakao , wiec ciasto i tak jest ciemne. -- kuchnia pod wulkanem

Re: mielenie migdałów - jak?

Mi w blenderze wyszlo almond butter, dobrze, ze dziecko zjadlo. W maszynce do miesa to jest chyba dobry pomysl. -- I'd rather have questions I cannot answer than answers I cannot question.

Re: mielenie migdałów - jak?

zwykle uzywam sztkownicy (taka mala, podobna do maszynki do miesa) z drobnymi oczkami ten sprzet najbardziej przypomina mi taka starozytna maszynke do mielenia orzechow, ktorej nestety odlamalo sie mocowanie i uzywanie jej jest mocno utrudnione)\ Miele obrane juz ze skorki migdaly. Mozna kupic

Re: mielenie migdałów - jak?

Ja mielę żyrafą w pojemniku z nożami na spodzie. Mam specjalną maszynkę do tarcia orzechów, ale ona ma za dużo części i trudno się ją myje. Na aromat migdałowy dobrze im robi domieszany kieliszeczek amaretto.

Re: mielenie migdałów - jak?

Ja przepuszczam je zwyczajnie przez maszynke do mielenia miesa. W zaleznosci od przepisu uzywam migdaly ze skorka lub bez. i wybieram oczka. czasami lepiej gdy zmielone sa troche grubiej. Do ciasta z pomaranczami lepiej uzyc bez skorki. -- kuchnia pod wulkanem

Re: mielenie migdałów - jak?

Dzięki wielkie. Mam kupione już obrane, będę próbować, może się uda, a jak nie to będę mieć masło i olej;) Ciasto czekoladowo-pomarańczowe tak na mnie patrzy u Dorotus i prosi: "zrób mnie, zrób mnie" no i nie mogę się oprzeć;)

Re: mielenie migdałów - jak?

Zimne a tym bardziej zmrozone nie wypuszcza oleju. Dla pewnosci mozesz dodac troche cukru (odejmij go od cukru w ciescie). Przepis fajny, ale ja bym zamiast migdalow uzywla orzechow laskowych - ciasto az sie prosi o wzbogacenie, poglebienie i ujesiennienie smaku. W czekoladowo-pomaranczowym ciescie

Re: mielenie migdałów - jak?

kropkaa napisała: > Dzięki wielkie. > Mam kupione już obrane, będę próbować, może się uda, a jak nie to będę mieć mas > ło i olej;) Mieliłam naście razy, nic złego się nie stało, potem się to i tak wmiesza w resztę składników. > Ciasto czekoladowo-pomarańczowe tak na mnie patrzy u

Re: mielenie migdałów - jak?

Anthony ma rację, imo. Migdaly nie zastepuja mąki (nie wiąża ciasta w sensie takim, w jakim wiążą je glutenowe lancuchy z mąki - tu musza wystarczyc jajka), one sa zwyklym wypelniaczem. Poniewaz ich delikatny aromat jest przytloczony zapachem kakao i pomaranczy, lepiej, zeby mialy ziarnista struktu

Re: mielenie migdałów - jak?

Kupne mielone, chociaz sa zmielone na proszek, pozbawione sa zupelnie migdalowego aromatu - bo on wietrzeje po prostu. Najlepiej imo mielic migdaly pieczone (pelnia aromatu), koniecznie zimne (najlepiej zamrozone) w zwyklym domowym malakserze (albo koncowce do lodu, podejrzewam, ze tez sie nada

Re: mielone migdały

widziałam w komentarzach, że są mielone z łupinkami to nie będą takie słodkie;) tak wydedukowałam i zamówiłam:) -- wole masakre, MASAKRE!!!

Re: mielone migdały

zadnego nadzienia tak jakby do mielonych migdalow dodac cos (jajko margaryne???) i upiec ciasteczka i na to lukier albo puder. -- wole masakre, MASAKRE!!!

gdzie kupujesz mielone migdały?

do niedawna kupowałam w Lidlu, ale prawdę mówiąc nie ma od jakiegoś czasu... :( -- Mój blog kulinarny

Re: Mielone migdały?

Lolla2 ma rację mielone migdały-sprawdziłam w słowniku Yfciu a dasz do galerii? -- Khushi!

Re: mielone migdały

A sorry, myślałam, że chciałaś jakiś wypiek z migdałowym kremem, a Tobie bardziej o ciastka chodzi. -- To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Re: mielone migdały

to a pewno nie te ciasteczka z "dokładką" piany. tamte były jednolite "w budowie/składzie" -- wole masakre, MASAKRE!!!

Re: mielone migdały

jedna uwaga - jezeli zamowilas w takim bialym opakowaniu (podobnym jak mak mielony i orzechy wlaoskie mielone) to one sa mielone z lupinkami. Czyli jednak sa ciut inne niz takie mielone buz lupinek. Sa bardziej "wytrawne" -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: mielone migdały

no to rozki waniliowe z migdalami masz np tutaj kuchnia-polska.net/?category_id=4&recipe_id=745 strona mi osobiscie malo znana, ale przepis wyglada na ok. -- Gone

Re: mielone migdały

tak. taki kształt miały. bez nadzienia. takie jak kruche ciasteczko tylko migdałowe. jadłam to lata temu jak jezdziłam do Norwegii do pracy:) no i mi się przypomiało -- wole masakre, MASAKRE!!!

Re: mielone migdały

a może tak jak rogale marcińskie tylko zamiast białego maku więcej masy migdałowej - zresztą ja np. bardzo lubię jak są bardzo migdałowe... (ehhh... muszę sobie kupić:) mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html

Re: mielone migdały

kruchych ciasteczek z mielonymi migdalami wypluwa google sporo. nawet jeden przepis z cincin bardzo mi sie podoba i moze na dniach zrobie. jesli w szukaju nie znalazlas takich, jakie ci odpowiadaja, to juz nie wiem :( chodzi o rogaliki migdalami nadziane, czy po prostu kruche ciasto z nimi

Re: mielone migdały

Ciesze sie, ze moglam pomoc:-) Kiedys pieklam je z tego przepisu www.marions-kochbuch.de/rezept/0259d.htm byly dobre, tylko margaryne zastapilam maslem, ale gdzies mam lepszy przepis na te ciacha , pamietam ze bylo tam maslo smietankowe/niesolone, tamte byly bdb. Poszukam przepisu i wklepie Ci

Re: mielone migdały

Chodzi Ci o te ciasteczka? www.google.de/images?hl=de&q=vanillekipferl&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=WUTDTIDPFMuOswbbweHUCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDkQsAQwAw

Re: mielone migdały

oj nie wiem czy deficytowy;) ja akurat zamówiłam bo zamawiałm dekoracyjne dodatki do tortów urodzinowych dzieci. tak "przy okazji" wpadły mi w oko. Nigdy nie szukałam po sklepach to nie wiem. Ale ja to jestem taki niestatystyczny konsument;) a do jakich zup dodajesz? zaintrygowało mię to

Re: mielone migdały

ano tak, jesli w ksztalcie rogalikow byly, to sylwia ma racje - nasze niemieckie rozki waniliowe jak zywe :) z tym, ze jeszcze czesciej zamiast mielonych migdalow dodaje sie do ciasta mielone orzechy laskowe. a co do zup; mielone migday swietnie komponuja sie z francuska zupa-kremem z zielonej

Re: mielone migdały

Ja moge zaoferowac dwa sprawdzone przepisy: na Vanillekipferl wlasnie, albo na ciasteczla trao mad. Te drugie maja mniej migdalow i sa raczej maslane i delikatne, te pierwsze rownie delikatne i kruche, ale bardziej waniliowo-migdalowe. Aha, dodam tylko, ze oba przepisy mowia o migdalach bez skorki

Re: mielone migdały

ciastka ciastka;) ale szukam też inspirejszyn do tortów czy ten krem co podałaś przepis nada się do przełożenia biszkopta? pytam jak lak bo torty przerastają moją psyche;) tzn jak nie lubie to nie robie;) no ale przeca dzieckom to zrobie;) i jakby taki ciemny biszpopt tym przełożyć? czy lepiej zo

Re: mielone migdały

pewnie mozna pominac, strona rowniez godna zaufania. btw, migdaly mielone leza w niemczech wszedzie, nawet w discounterach i kosztuja grosze. sa zupelnie ok, chociaz ja uzywam ich raczej do wytrawnych zup. nie zwrocilam uwagi, ze w polsce to towar deficytowy do zamowienia przez internet :( -- How to

Re: mielone migdały

a nie możesz kupić migdały i je zmielić? czy to nie jest takie proste, bo nigdy w sumie ich nie potrzebowalam ani nie mielilam, wiec tylko proponuje -- restauracje

Re: mielone migdały

ja pare dni temu potrzebowalam mielonych migdalow - wrzucilam je do mlynka do kawy. same migdaly, bez cukru, wyszly ok, a tarta z migdalowym nadzieniem, do ktorego ich potrzebowalam, jeszcze lepsza :) pozdrawiam

Re: mielone migdały

Migdaly mozesz sama zmielic jak juz wczesniej wspomniano, ja tez czasem mielilam jak mi zabraklo mielonych, ale nie dodaje nic, zadnego cukru. Wazne aby byly suche, wtedy dobrze sie zmiela.

Re: mielone migdały

wiecej aromatu, a zdrugiej - niedobre, bo ciasto wychodzi dropiate). Jesli masz malakser, zmiel sam. Migdaly musza byc suche i chlodne, do miksowania dodaj troche cukru, zeby wchlonal wydzielajacy sie podczas mielenia olej (czyli zeby mąka nie zbrylala sie). Jesli chcesz migdaly przed mieleniem

Re: Co to jest owsianka?

Ja gotuję na mleku z dodatkami lub bez. Najczęściej to jest wersja z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami i żurawiną/jagodami goi/rodzynkami -- "Kobiety nie tyją. Zwiększają jedynie erotyczną powierzchnię użytkową."

Mielone migdały

Czy wiecie może czy można je kupić w sklepie? Jeśli tak to jakiej są firmy - bedzie mi łatwiej szukać. Widziałam płatki i poszatkowane w kostkę, ale czy są też do kupienia zmielone? Chciałam zrobić jutro Torta de cielo a malakser w rozsypce :( Z góry dziękuję za pomoc :)

Re: Jaki sernik pieczecie ?

Sernik czarno-bialy z rodzynkami i migdałami. Twaróg mielę sama. To nasz ulubiony i musi byc i koniec :)

Re: A może jedzynie

PIERŚ KURCZAKA W MUSZTARDOWEJ SKORUPCE 4 pojedyncze filety z kurczaka, 5-6 łyżek musztardy, skórka z cytryny, 8-10 dag mielonych migdałów, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki Opłucz i osusz mięso. Utrzyj musztardę ze skórką cytrynową i migdałami. Dodaj roztarty czosnek i posiekaną natkę. Filety

Zupa migdałowa

Czy do takiej zupy nadają się gotowe mielone migdały, czyli mąka migdałowa, czy lepiej jednak samodzielnie zmielić?

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI 12, 5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 ag migdałów, 7,5 dag pistacji, na masę serową: 4 jajka, 12, 5 masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI 12, 5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 ag migdałów, 7,5 dag pistacji, na masę serową: 4 jajka, 12, 5 masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI 12, 5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 ag migdałów, 7,5 dag pistacji, na masę serową: 4 jajka, 12, 5 masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy

Re: A może wątek kulinarny VIII

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI 12, 5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 ag migdałów, 7,5 dag pistacji, na masę serową: 4 jajka, 12, 5 masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

PLACEK KORZENNY Z ORZECHAMI 3 gruszki, sok z 1 cytryny, 10 dag masła, 10 dag cukru trzcinowego, 4 jajka, po płaskiej łyżeczce mielonego cynamonu i kardamonu, 15 dag mąki, czubata łyżka sody oczyszczonej, 10 dag zmielonych orzechów laskowych lub migdałów, 2 łyżki migdałów w płatkach Gruszki

Re: A może wątek kulinarny VIII

PLACEK KORZENNY Z ORZECHAMI 3 gruszki, sok z 1 cytryny, 10 dag masła, 10 dag cukru trzcinowego, 4 jajka, po płaskiej łyżeczce mielonego cynamonu i kardamonu, 15 dag mąki, czubata łyżka sody oczyszczonej, 10 dag zmielonych orzechów laskowych lub migdałów, 2 łyżki migdałów w płatkach Gruszki

Re: Mielone migdały

to moze tak na przyszlosc ci podpowiem, ja kupuje, i wcale sie tego nie wstydze, takie sproszkowane na maczke migdaly w Lidlu, 49cts u mnie kosztuja, taniocha. ale nie sa zawsze, kwestia promocji. -- Ziobro jest jak dziennik tv, wszystko wie najlepiej i ukazuje sie az dwa razy dziennie:(:(:(

Re: Co zrobic z resztkami pieczonej ryby?

Awanturka z białym serem do chleba. Przyprawić pieprzem. I mielonymi orzechami lub migdałami.

Re: Nie wiem co robić...

Podaję przepis na ciasto czekoladowe z migdałami. Nigdy nie zdarzyło mi się by nie wyszlo: potrzebne produkty: ?115 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki ?115 g masła, w temperaturze pokojowej ?140 g drobnego cukru ?3 jak, oddzielone ?60 g mielonych migdałów ?30 g bułki tartej ?1/2 łyżeczki

Re: Zupa migdałowa

bene_gesserit napisała: > Wszystko, co mielone, zwłaszcza mielone jakiś czas temu, jak gotowe mielone mig > dały, szybko wietrzeje z aromatu. Na twoim miescu uzyłabym całych migdałów, zmi > elonych w mikserze. Mielonych, ale BEZ skórki.

Re: Zupa migdałowa

Nie karm trolla, nikt już z nim nie gada :) Wszystko, co mielone, zwłaszcza mielone jakiś czas temu, jak gotowe mielone migdały, szybko wietrzeje z aromatu. Na twoim miescu uzyłabym całych migdałów, zmielonych w mikserze. -- dont hejt de pleja, hejt de gejm

Re: Wariacje na temat kurczaka

PIERŚ KURCZAKA W MUSZTARDOWEJ SKORUPCE 4 pojedyncze filety z kurczaka, 5-6 łyżek musztardy, skórka z cytryny, 8-10 dag mielonych migdałów, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki Opłucz i osusz mięso. Utrzyj musztardę ze skórką cytrynową i migdałami. Dodaj roztarty czosnek i posiekaną natkę. Filety

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

MAKÓWKI 1 kg maku mielonego, orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, 1 szklanka miodu, cukier, mleko, bułka Mak zalewamy mlekiem, dodajemy do niego cukier oraz bakalie (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy 30 - 40 minut na małym ogniu pilnująca by mak nam się nie przypalił. Gdy masa

Re: A może wątek kulinarny VIII

MAKÓWKI 1 kg maku mielonego, orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, 1 szklanka miodu, cukier, mleko, bułka Mak zalewamy mlekiem, dodajemy do niego cukier oraz bakalie (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy 30 - 40 minut na małym ogniu pilnując aby mak nam się nie przypalił. Gdy masa

Re: A może wątek kulinarny VIII

MAKÓWKI 1 kg maku mielonego, orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, 1 szklanka miodu, cukier, mleko, bułka Mak zalewamy mlekiem, dodajemy do niego cukier oraz bakalie (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy 30 - 40 minut na małym ogniu pilnując aby mak nam się nie przypalił. Gdy masa

Re: marcepan i makaroniki

koza031 napisała: > Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisa > ch jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marc > epan. Użyj zatem mielonych migdałów, a marcepan zostaw do czegoś innego.

Re: marcepan i makaroniki

koza031 napisała: > Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisa > ch jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marc > epan. Marcepan to są właśnie mielone migdały. Kapujsz?

Re: Migdalaki

Były kiedyś w Lidlu takie mielone migdały: tugazetka.pl/lidl/2013.11.03.spozywcze/13903,Migdaly,mielone Wydaje mi się jednak, ze nie w stałej ofercie tylko okazjonalnie.

Re: Mielone migdały?

dziękuję - przepis pewnie wypróbuję a jeśli mi wyjdzie coś rozsądnego to NA PEWNO dam do Galerii! Pozdrawiam!

Re: Przepisy na muffinki do szkoły:)

W tych samych co Lee_a podała, mąkę zamieniam na mielone migdały :) ech przez te babeczki nabrałam smaka na coś słodkiego, idę upiec murzynka.

Re: Migdalaki

Ale fajne! Czy z braku mąki migdałowej można spróbować zmielić normalne migdały w takiej przystawce do blendera, w której można np. robić pesto? Toto z czarną przykrywką. tinyurl.com/przystawka-do-blendera Mieliła mi orzechy i migdały na proszek, ale nie tak drobny jak zwykła mąka. I pytanie do

marcepan i makaroniki

Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisach jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marcepan.

Re: szybkie desery dla dzieci

U nas przed wszystkim muffiny (ciasto w 5 minut, pieczenie 20 minut) od wyboru do koloru, z marchwii, z mielonych migdałów zamiast mąki, z mąki orkiszowej, praktycznie wszystko co wrzucę do środka to zjedzą i nie wyczują, że jakiś "znielubiany" składnik jest ;) oprócz tego lody z wiśni i bananów

Re: Chrupiące szparagi z patelni

Mój dzisiejszy obiad to szparagi wg przepisu stąd: tiny.pl/m3grb szparagi białe 500 g jajka 2 szt. masło 40 g bułka tarta 40 g płatki migdałów 40 g (prażone) parmezan 40 g sól morska pieprz biały mielony koperek suszony

Re: marcepan i makaroniki

lumpekos napisała: > Marcepan to są właśnie mielone migdały. Kapujsz? Nie, marcepan to masa z mielonych migdałów i cukru w róznych proporcjach, zrolowana w masę (mieli się migdały tak, żeby wytrącił się z nich olej i skleił całość). Kupny marcepan może zawierać jeszcze różne dodatki typu

Re: Urodziny Forum w Szaradach Anagramowych

miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz

Re: A co kupujecie w Lidlu ?

Robię tam podstawowe zakupy więc prawie wszystko. Do supermarketu jeżdżę tylko po to czego nie ma w Lidl albo jest słabe. Natomiast wkurza mnie że regularnie wycofują produkty do których się przyzwyczaiłam. Np lody z migdałami gelatelli, pasztet grubo mielony w słoiku, czekolada schogetten

Re: Tygodniowe menu obiadowe-help

migdałami i masełkiem ziołowym, sałatka z pomidorów z cebulką Sobota - pomieszanie jambalayi z czerwonym curry, przepis w moim wczorajszym wątku Niedziela - quiche z porem i mięsem mielonym, sałatka z blanszowanego szpinaku -- "Soon we are done, and the hourglass is empty So there's nothing more to say"

Re: Miętowy sos z Lidla

Tak jak deklarowalam. Roladki z wołowiny. Platy wolowiny, bardzo ladne, tez z Lidla zreszta ;), porzadnie rozbite. Posmarowalam sosem mietowym, nastepnie - musztarda. Na to platki migdałów, sporo, na to tarty parmezan. Zwinełam, spielam szpilkami, wytaplałam w oleju, obsypałam grubo mielonym

Re: dziecięce przyjęcie

czekolada72 napisała: > Krokanty > 20 dag kandyzu i 2 dag masła rozpuścić na patelni, dodać 20 dag > mielonych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach – wymieszać, > masę wykładać łyżeczką, schłodzić. > Mozna dodac posiekane bakalie, i nasiona. Trzeba uwazac, by masa

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ZIEMNIACZKI MARCEPANOWE 100 g migdałów w płatkach, 80 g cukru pudru, 1 łyżka amaretto, kakao Migdały bardzo drobno mielimy, mieszamy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy amaretto. Całość zagniatamy na gładką masę. Z przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w kakao. Kulki układamy na

placki z mielonymi migdałami do tortu !!! PILNE

Słuchajcie miałam kiedyś rewelacyjny przepis na tort kawowy, placki piekło się ze zmielonych migdałów i ubitych jajek z cukrem pudrem, ale ZGUBIŁAM GO !!! Szukam dobrego przepisu na takie placki i może masa kawowa nie słodka, ale taka naprawde upiornie kawowa ??

marcepan i makaroniki

Posiadam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. Bardzo proszę o przepis. Te które widziałam mają w przepisie sypkie mielone migdały. Czy można wykorzystać gotowy marcepan, i jak go wykorzystać w przepisie. Z góry bardzo dziękuję

Re: Sobota, mgła

Jedna przyniosła cudną sałatkę: mix sałat zielonych włącznie z rukolą i roszponką, ser feta, łosoś wędzony i nasiona granatu. Pycha. Druga przyniosła jabłka pieczone z kruszonką z mielonych migdałów, orzechów i nasion. Też pycha. A czwarta znowu nie dojechała, bo psa jej inny pies pogryzł i

Re: Łakocie

Proste jak drut - bierzesz ziarna sezamu, prażysz na patelni, później mielisz na mączkę. Dodajesz miód (na 200 gramów ziaren 2-3 łyżki miodu, ja wolę lepkie od kruchego, więc daję więcej) i dodajesz orzechy i/lub migdały. Odstawiasz, czekasz, później zjadasz.:) Oczywiście można kombinować i wiem

Re: mazurek -lekko zamrozić przed pieczeniem ?

Z jakiego przepisu korzystałam to już nie pamiętam, możesz podzielić się swoim przepisem. Mielone migdały w domu na pewno mam. Twój mazurek jest piękny, nawet ciut pofalowany. Pozwolisz, że skopiuję go :)

Świąteczny makowiec bez pieczenia? To da się zrobić! Sprawdź nasz przepis na świąteczne ciasto

Świąteczny makowiec bez pieczenia? To da się zrobić! Sprawdź nasz przepis na świąteczne ciasto

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mielone migdały

Zdjęcia - mielone migdały

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin