Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Woda w schabie???

Wczoraj kupilam kilka kotletow schabowych bez kosci. Zawinietych jak to tutaj w zwyczju w papier z warstewka foli czyli ok. Dzis odwijam ten schab i patrze z a tam pelno wody wewnatrz a na zewnatrz papier jest suchy. Dodam tez ze caly ten schab z ktorego mi odkrojono kotlety byl zawiniety w folie

Re: Woda w schabie???

w TTV jest angielski program o zywnosci. wlasnie pokazywali jak sie nastrzykuje mieso woda. sa do tego maszyny.

Re: Woda w schabie???

Fakt, że tak może być. Miałem podobny przypadek z "wysokiej jakości" polędwicą. Była również nasączona wodą.

Re: Woda w schabie???

Całkiem mozliwe. Mozliwe też, ze był nastrzyknięty wodą, żeby więcej ważył. -- a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'

Re: Woda w schabie???

Możliwe. Teraz coraz częściej w sklepach leży "schab", który wygląda jakby pochodził z hipopotama a nie ze świni - jest tak wielki (długi i gruby). Świnie takie nie rosną, nawet współczesne. Po prostu "uczciwa" rzeźnia lub handlarz moczy mięcho w jakiej chemii, dzięki czemu

Tak, schab zakryć wodą.

Przeleciałam teraz net, czy nie ma jakichś znormalizowanych przepisów na takie mięso i nie ma. Jedni wkładają surowe mięso do zimnej wody, inni dodają do wszystkiego słoik majonezu. Nie wiem, mnie uczyli, że kiedy gotujemy mięso dla mięsa, to trzeba je "zamknąć", ściąć białko na samym

Re: Sarnina

upiec w piekarniku na maśle /podobnie jak wieprzowy schab. Dziczyzna lubi czosnek, majeranek, jałowiec /nie za dużo/, pieprz i sól. Wytrybowane szynki po doprawieniu przyprawami, okładamy słoniną i pozostawiamy na noc w lodówce, a później pieczemy podlewając wodą. Powodzenia

Re: Tak, schab zakryć wodą.

A ta woda to już z tymi zacnymi przyprawami przegotowana? Taki wywar brandowo-ziołowy?

Re: Schab- co z nim zrobić.

O ja robię coś podobnego ale bez papryki. Schab w plastrach obsypany solą i pieprzem podsmażam, wrzucam do garnka. Cebulę także podsmażam - może się nawet miejscami nieco przypalić, wrzucam do schabu. Dodaję czosnek, zalewam wodą i duszę do miękkości. Schab wyciągam, sos blenduję doprawiając do

Re: Schab- co z nim zrobić.

Schab pokrojony na grubość ok 1,5 cm umyć i osuszyć. Mąkę pszenną wymieszać z pieprzem. Obtoczyć w tym schab i obsmażyć krótko na tłuszczu. Przełożyć do garnka z gotująca się wodą. Dodać przyprawy (liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól lub vegetę) dusić do miękkości. Na koniec dodać 2 łyżki

Re: Schab- co z nim zrobić.

Bitki, schab w plastry, lekko ubijam, smażę na patelni ceramicznej bez tłuszczu, przekładam obsmażone do garnka, zalewam niewielką ilością wody. Na patelni na której wcześniej obsmsażałam schab smażę drobno pokrojoną cebulkę również bez tłuszczu tylko na tym co ze schabu wyszło i przekładam do

Re: Dajecie żebrakom żywność?

Tzn.? Pytam bo mi się wydawało, że prosząc "o jedzenie" prosi się o rzeczy z gatunku podstawowych, a dający dzieli się tym, co ma. Nie resztkami, ale też mając na uwadze, by rodzinie nie brakło. Nie dam żebrakowi 20 jajek, zgrzewki wody czy kilograma schabu, ale 2 bułki, kawałek pasztetu i parę

Re: temat nieaktualny: B. Szydlo wrocila do Warsz

religijnych.uczuc.obraza napisał: > Bez żartów, skład pozna z gazet i neta. Na razie wróciła troszkę posprzątać w b > iurach. Okazało się, że Prezes ma pustą lodówkę. Ktoś musiał skoczyć do Biedronki, a Pani Szydło jako jedyna wie, czy schab bez kości czy karkówka. -- "Nikt nie

Re: domowe wędliny

kupiłam mięso- schab i ipiers indyczą mam ważne pytanie: - czy mięso sie płucze albo moczy w wodzie (czy osolonej wodzie), czy nie?

Re: Schab- co z nim zrobić.

Drugi wariant - roladki z tłuczonego schabu nadziewane ogórkiem kiszonym, papryką, grzybem jakimś suszonym i szpinakiem i cebulą, jeślinie zwracasz uwagę na kaloryczność to boczek. Często dodaję czarnuszkę. Roladki obsmażam (bez tłuszczu) żeby się zamknęły, podlewam lekko wodą i długo duszę na

Re: to nie jest oszczedzanie, lecz wykorzystanie

Dziękuję za podpowiedzi, ale moja woda nie jest tragicznie słona. Dałam 2 łyżki soli na 2 litry wody. Schab już jemy i jest smaczny.

Re: to nie jest oszczedzanie, lecz wykorzystanie

Niestety ale ta woda ,nadaję się tylko do wylania ,też robię ten schab ale nie przyszło mi do głowy coś robić na słonej wodzie.

Re: Schab- co z nim zrobić.

Ugotuj go. Nie obawiaj się, nie bedzie suchy. Zagotuj wodę z łyzką soli, łyzką cukru (na powiedzmy 3 litry wody) i listkiem laurowym. Do gotującej wody włóż schab 1-1,3 kg i niech się gotuje 4 minuty do chwli, kiedy woda zawrze i wyłącz - niech zostanie i wystygnie w tej wodzie. Możesz zostawić na

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

SCHAB NA PIECZYSTE Schab wieprzowy razem z polędwicą i skórką posolić dobrze przed samem pieczeniem, gdyż nasolony przedtem czerwienieje, następnie włożyć go do brytwanny podlać paru łyżkami wody i wstawić do pieca lub bratrury. Po kwadransie, gdy skórka wznosić się zacznie, wyjąć z pieca

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami. Doprawić do smaku. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór w który wkładać nadzienie. Posypać mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami. Doprawić do smaku. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór w który wkładać nadzienie. Posypać mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami. Doprawić do smaku. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór w który wkładać nadzienie. Posypać mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami. Doprawić do smaku. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór w który wkładać nadzienie. Posypać mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec

Re: Potrawy z grzybów

wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami. Doprawić do smaku. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór w który wkładać nadzienie. Posypać mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec

Re: Odstawić? Mieszać? Co robić?

Skojarzyłam, że zaczęło się po moim zapaleniu piersi i antybiotyku. Jem: kasze jaglaną, gryczaną, ryż brązowy, słodkie ziemniaki, schab wieprzowy, kurczaka, indyka, łososia marchew, cukinię, pasternak, jabłka, banany herbata czarna, woda niegazowana. I to w zasadzie tyle ostatnio, nawet nie mam

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

cała woda wyparuje. Dodaj masło i cebulę, duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Por pokrój w półkrążki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Plastry schabu cienko rozbij. Przypraw. Ułóż rydze, por, posyp serem. Ciasno zwiń. Jajka roztrzep. Roladki panieruj w mące, jajkach i bułce tartej

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

cała woda wyparuje. Dodaj masło i cebulę, duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Por pokrój w półkrążki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Plastry schabu cienko rozbij. Przypraw. Ułóż rydze, por, posyp serem. Ciasno zwiń. Jajka roztrzep. Roladki panieruj w mące, jajkach i bułce tartej

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

cała woda wyparuje. Dodaj masło i cebulę, duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Por pokrój w półkrążki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Plastry schabu cienko rozbij. Przypraw. Ułóż rydze, por, posyp serem. Ciasno zwiń. Jajka roztrzep. Roladki panieruj w mące, jajkach i bułce tartej

Re: Potrawy z grzybów

cała woda wyparuje. Dodaj masło i cebulę, duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Por pokrój w półkrążki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Plastry schabu cienko rozbij. Przypraw. Ułóż rydze, por, posyp serem. Ciasno zwiń. Jajka roztrzep. Roladki panieruj w mące, jajkach i bułce tartej

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

cała woda wyparuje. Dodaj masło i cebulę, duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Por pokrój w półkrążki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Plastry schabu cienko rozbij. Przypraw. Ułóż rydze, por, posyp serem. Ciasno zwiń. Jajka roztrzep. Roladki panieruj w mące, jajkach i bułce tartej

Re: Oszczędzanie

Ania ja tez robie sama wedliny, kupuje kawal miecha, najczesciej w ocado organic, (schab, szynka boczek, karkowka itp) namaczasz w wodzie z sola i przprawami na kilka dni a potem pieczesz, lub gotujesz. i tada wedlinka gotowa :) --

Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie twarda

Kiedyś na weselu jadłam kawałek różowej, soczystej szynki na ciepło. Założyłam, że była gotowana. Próbowałam przepisów, gdzie szynkę wrzuca się do zimnej wody z przyprawami i gotuje parę minut od zagotowania, zostawia w zalewie na kilka-kilkanaście godzin i powtarza gotowanie. Ale szynka jest po

Re: Która robi sama wędliny, kiełbasy?

salcesony (golonko, trochę ratek, przyprawy). Wędliny typu szynka, polędwica schab to już w ogóle nie problem - najpierw na kilka dni do marynaty (zagotować wodę z przyprawami i solą, wcisnąć trochę czosnku), potem uwędzić. I powiesić na strychu. lepiej więc robić to w zimie, nie lubię wędlin kiszących się

schab z nosorożca

Jak ktoś z was ma ochotę na odrobinę egzotyki, zapraszam do Tesco na warszawskim Imielinie. Schab w tym sklepie sprzedawany jako wieprzowy, ze względu na swą wielkość, musi być z nosorożca, lub prehistorycznej świni. Oczywiście wykluczam, że ktoś nafaszerował mięso "wodą". 20-sto centymetrowy w

Schab 5minutowy. Co z wywarem?

Zrobiłam schab gotowany z majonezem. Gotowałam 2 razy po 5-10 min. do wody dodałam trochę musztardy (gdzieś na blogu ktoś radził żeby dodać). Co robicie z wywarem? Szumowiny zebrałam i wylałam ale sam wywar jest dość smaczny, choć trochę kwaskowaty.

Re: Domowa wędlina

Prosty, świetny przepis. Zrobiłam przed Świętami z 1,20 schabu. Rewelacja. Polecam jako wędlinę i na drugie danie. Gotuje się zaledwie 2X po5min. Przepis znalazłam w sieci kilka lat temu, ale dopiero teraz odważyłam się go zrobić. 2 kg schabu, karkówki, indyka 2 l wody 4 łyżki soli 1 łyżka cukru

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KOTLETY SCHABOWE 1/2 kg schabu, 2 jajka, tarta bułka, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz Schab pokroić na dość duże plastry. Dokładnie rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajka wbić do głębokiego naczynia, rozkłócić je widelcem. Na drugi talerz wysypać tartą

Re: Wszystkim...

Dziś na peron "Dworcowy" zaglądamy w biegu, gdyż wagony gnać muszą poprzez warstwy śniegu, wioząc w każdym przedziale koszyczki święconki: tuzin jajek, szyneczkę, dwa pęta wędzonki, trzy serniki, makowiec i pieczone schaby, keks, borówki, mazurek, lukrowane baby. Na "Centralnym" już czeka stół

Re: A może by tak wątek kulinarny III

szerokiego rondla, zagotuj. Włóż schab, dolej trochę wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Schab pozostaw w mleku do wystudzenia. Możesz podawać go na gorąco z sosem zrobionym z mleka, w którym schab się gotował lub na zimno z piklami. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Jak gotujecie krupnik?

Gotuję kości ze schabu lub golonkę w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, lubczyku i listków laurowych, potem dorzucam pęczak i jarzyny oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję aż kasza zmięknie.

Re: USG Warszawa

Lisku! Straszne! Spłakałam się! Moja Grosieńka żyła 4 miesiące z nowotworem podniebienia miękkiego, guzem, który wypchnął języczek tak, że nie mogła pić. Ale jadła. Tylko cieniutko krojony schab, moczony w wodzie. Chciała jeść. Chciała żyć. Z lekarzem postanowiliśmy, że dopóki chce żyć, być

Re: Idealny jadłospis dla twojego dziecka

Ja jestem z wyżywienia u córki w przedszkolu zadowolona. Nie jest idealny ale jest OK. PON. Ś :pieczywo mieszane, masło, schab wędzony, ogórek kiszony, papryka mix, herbata z cytryną, kakao O: zupa krupnik na włoszczyźnie z kaszą jaglaną, kluski z mąki pszenno-żytnio-kukurydzianej z

Re: Obiady - naprawdę?

Tej, a jakiej wielkości są te twoje schabowe? Bo ostatnio jak rozklepałam centymetrowej grubości plastry schabu, to mi powychodziły mniej więcej wielkości kartki A5. A jak dodałam do tego jajko i bułkę tartą, to już naprawdę zajmowały pół talerza do obiadu. Żeby dołożyć ziemniaki i brokuły z wody

Re: nie mam pomysłu na śniadanie - niecałe 10 m-c

Nasze śniadania z ostatnich kilku dni to: - płatki owsiane gotowane na wodzie + trochę jogurtu naturalnego + mus z mango - kromka chleba żytniego z hummusem (gotowana ciecierzyca zmiksowana z oliwą i sezamem, wersja bez przypraw) + roszponka + 1/2 kiwi - kromka chleba żytniego z masłem (minimalnie

Re: gruszka konferencja, 4,5 zł za kg w sklepie

Nie jadłaś gruszek w occie? Ocet, woda, cukier, goździki itp. U mnie w domu są bardzo popularne zwłaszcza na przyjęciach rodzinnych, do schabu pieczonego i jasnych mięs, a ponieważ słoik gruszek w sklepie kosztuje stosunkowo drogo, to stwierdziłam że zrobię trochę swoich.

Re: 12 potraw

- nie bawimy sie w kupowanie kawalkow z koscia tylko bierzemy kawalek schabu bez i np. robimy gotowany w mleku, podajemy z sosem pieczarkowym (pieczarki i cebule podduszamy na lyzce masla, dodajemy pol szklanki wody na kazdy 250g pieczarek, gotujemy 10 min, zaprawiamy smietana, dajemy duzo pieprzu

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: Potrawy z grzybów

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: Potrawy z grzybów

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI 1/2 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, 2 zupy pieczarkowe w proszku, 150 g jogurtu naturalnego, zielona pietruszka, sól, pieprz Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 30 minut. Następnie odcedzić. Mięso pokrajać na kotleciki i lekko

Re: jak uratować pieczony schab

Mój Tata kiedyś gdy tort wyszedł mu za suchy wziął strzykawkę z igłą i nastrzykiwał ciasto jakimiś aromatami - w przypadku ciasta efekt był świetny; nie wiem, zupełnie nie mam pojęcia czy mogłoby to mieć przełożenie na schab, który przecież ma inną konsystencję... Może też włożyć ten schab do

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI 1/2 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, 2 zupy pieczarkowe w proszku, 150 g jogurtu naturalnego, zielona pietruszka, sól, pieprz Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 30 minut. Następnie odcedzić. Mięso pokrajać na kotleciki i lekko rozbić

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI 1/2 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, 2 zupy pieczarkowe w proszku, 150 g jogurtu naturalnego, zielona pietruszka, sól, pieprz Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 30 minut. Następnie odcedzić. Mięso pokrajać na kotleciki i lekko rozbić

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI 1/2 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, 2 zupy pieczarkowe w proszku, 150 g jogurtu naturalnego, zielona pietruszka, sól, pieprz Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 30 minut. Następnie odcedzić. Mięso pokrajać na kotleciki i lekko rozbić

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI 1/2 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, 2 zupy pieczarkowe w proszku, 150 g jogurtu naturalnego, zielona pietruszka, sól, pieprz Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 30 minut. Następnie odcedzić. Mięso pokrajać na kotleciki i lekko rozbić

Re: Zagrajmy w pomidora:)

. Ułóż warstwę cebuli, połowę schabu, resztę cebuli i plastry schabu. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z ½ szklanki wody. Zalej mięso. Piecz pod przykryciem 1,5 godziny w 180 C. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może by tak wątek kulinarny III

. Ułóż warstwę cebuli, połowę schabu, resztę cebuli i plastry schabu. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z ½ szklanki wody. Zalej mięso. Piecz pod przykryciem 1,5 godziny w 180 C. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

, pieprz, 1 czubata łyżka majeranku. Groch dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie. Kość ze schabu lub żeberka gotujemy w 2,5 l osolonej wody. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru oraz przekładamy groch. Dalej gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni i dodajemy do grochówki

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

KOTLET SCHABPWY PO GENERALSKU 50 - 60 dag schabu, tłuszcz do smażenia, 2 dag mąki, 2 dag grzybów suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 1 - 2 dag mąki, 4 sztuki usmażonych naleśników, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz, kminek do smaku Mięso umyć, odciąć kości

Obiad w kilka minut

i kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Razem z pieczarkami dodajemy do schabu. Wlewamy bulion i dusimy ok. 1,5 godziny. Jeśli trzeba, podlewamy wodą. Mięso wykładamy na talerz. 3. Sos: do ciepłego wywaru z pieczarkami dodajemy śmietanę i starty na tarce ser. Mieszamy. Polewamy

Re: Brzydkie kupy i decyzja lekarza-Nutramigen.Po

jelitach więc też odpadły ale za to od 2 tygodni dobrze znosimy ziemniaka :) Wędlina domowa ;) chleb domowy, słodkości domowe :) mleko kokosowe (nawet do zup można dać) lub ryżowe, podstawa to ryż, kasze (gryczana, jaglana) - uwaga manna jest z pszenicy! Przepis na schab gotowany: 2 lity wody, 2

Re: Co jeszcze odstawić????Mleko,gluten,pszenica,

Właśnie to co wymieniłam to w zasadzie wszystko. Rano zjada kaszkę ryżową nestle +nutramigen + brzoskwinie,morele,jabłka lub gruszki ze słoika gerbera. Potem wędlinę własnej roboty, jakieś pieczone mięso,schab lub indyk /w majeranku,pieprzu i soli,ale delikatnie wszystko/. Obiadek to zupa

Schab z kauflanda tym razem niewypał

Też kupiłam schab w kauflandzie i wczoraj go robiłam. Pomimo,ze leżał 2 dni w zalewie,jest twardy jak kamień,w dodatku tyle wody w nim ,że szok. Koleżanka też kupiła i to samo. A widziałam,jak ludzie brali po 5-6 worków tego schabu.

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

plastelllina napisała: > Nie dam sobie głowy uciąć, że szynka. Tak mi się wydaje. Pytanie, czy można prz > yrządzić inny kawałek mięsa (i zakładam, że chodzi tylko o wieprzowinę, raczej > nie mogło to być nic innego) niż szynka - schab np? Mógłby wyjść taki różowy? Praktycznie

Re: jazda na rowerze a wzrost wagi

Kłania się fizyka i biologia ze szkoły podstawowej.. Weź szklankę wody. Wrzuć do niej kawałek schabu Wlej do niej łyżke oliwy. Co ci to da? Ano Ciało składa się głównie z wody Tkanka mięśniowa jest cięższa od wody Tłuszcz jest lżejszy od wody. Resztę wniosków sama wyciągnij. -- Wypijmy za

Re: Dwa obiadki

, kawę lub herbatę, wodę i coś w rodzaju wina. Każdy może sobie wybrać, co lubi. trybunal.gov.pl/uploads/media/3_Konferencja_2016_Rozdzial_II_SIWZ_-_OPZ.pdf Wymagania

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

ROLADA WOŁOWA cztery płaty mięsa wołowego, ok 15 dag boczku wędzonego, duża cebula, dwa ogórki kiszone, musztarda, sól i pieprz Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry podobnie jak schab na kotlety, każdy plaster posolić i posmarować musztardą. Cebulę pokroić w piórka i włożyć na środek

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ZUPA JARZYNOWA 3 litry wody, kość od schabu, 3 ziemniaki, 2 garście fasoli szparagowej, 3 marchewki, mały bukiet kalafiora, 1 pietruszka, 1/4 selera, kalarepa, pieprz i sól, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, optymalnie koperek lub natka pietruszki Do garnka z wodą

Zupa ziemniaczana - inne wariacje.

Jaki jest Wasz przepis na zupę ziemniaczaną? Jak ją urozmaicacie? Oto mój przepis, zupa wychodzi pyszna: 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 por kość ze schabu przyprawa Maggi Vegeta sól pieprz Kość ze schabu umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (około 3 litry). Gotować na średnim ogniu pod

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

ZUPA JARZYNOWA 2 litry wody, skrzydełko z kurczaka lub kość od schabu, 3 ziemniaki, 2 garście fasoli szparagowej, 3 marchewki, mały bukiet kalafiora, 1 pietruszka, 1/4 selera, koperek lub natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy, kostka bulionowa Do garnka z wodą włożyć kość, gotować 1-1,5 godz

Re: pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potra

usmaz, przeloz do naczynia, poloz gruszki (niech przedtem poleza kilka min w wodzie z cytryna zeby nie zbrazowialy), polej smietana, daj ser i przyprawy i przykryj czyms. zostawic mozesz na kilka godzin nawet na wierzchu w kuchni, chyba, ze przyjdzie fala upalow. jak rozumiem bedziesz miala co

Re: Dieta cukrzycowa dla osoby bez trzustki.

Małotłuste mięso pieczone w rękawie: schab środkowy, kurczak, pierś z indyka - bez tłuszczu z niedużą ilością wody. Możesz użyć łagodnych przypraw, możesz upiec z owocami; pieprz , papryka, cebula, czasem też por są niewskazane. Kapusta też tak sobie przy trzustce pasuje. Pulpety na parze (lub w

Re: Przepis na mięso z piekarnika.

zaglądasz i możesz ew. podlać wodą/polać sosem. Po upieczeniu wyjmujesz z piekarnika i zdejmujesz pokrywkę naczynia. Konkretniej - schab natrzeć solą i przyprawą włoską Kamisa, odczekać z godzinę, obsmażyć na patelni (opcja), wsadzić do naczynia żaroodpornego, piec ok. 1-1,5 h w temp. 180°C.

Unia europejska zakazuje wedzenia szynki

Koniec wedzenia A ja od kilku miesięcy właśnie spozywam wyłącznie takie szynki! Po co mam kupować "dobrą" szynke czy schab za 35zł/kg nastrzyknięte nie wiadomo czym (wodą na pewno aby lepiej zarobić) i oczywiście z dodatkiem aromatu dymu (bo teraz nie ma czasu na wedzenie musi być

Re: Kurczak długo pieczony w niskiej temperaturze

-pieczony-z-ziolami-z-pieczona-kapusta-i-sosem-pieczarkowym" target="_blank" rel="nofollow">kuchnialidla.pl/product/schab-pieczony-z-ziolami-z-pieczona-kapusta-i-sosem-pieczarkowym Miałam 2 kawałki po 60 dkg, po 3h 15 min zjedliśmy, bo umieraliśmu z głodu, ale nie bylo to optymalne wypieczenie, różowa woda wypływała miejscami z kawałków środkowych. Resztę

Re: sprawdzone i tanie menu komunijne.

miałam catering, Pan rano w niedzielę ok 8.00 przwiózł przekąski zimne: jajka faszerwoane, sałatki, upieczony schab, galaretki, Po wyjściu z kościoła dałam mu znac i przywiózł ciepły rosól/flaki + zapiekane polędwiczki, smażone ziemniaki, ziemniaki z wody i kapustę Późnym popołudniem podałam

Re: Schab

Schab z ziołami 1 – 1,2 kg schabu umyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, odstawić na godznę. Po 2 łyżeczki świeżych ziół: bazylii, koperku, tymianku, pietruszki rozetrzeć z 2 łyżkami masła. W mięsie ostrym nożem naciąć głębokie otwory, powkładać w nie zioła. Obwiązać nitką

Re: Dlaczego mój schab pieczony

Zawsze piekę w rękawie i zawsze podlewam wodą,bulionem,winem co tam bardziej pasuje. Schab to z definicji chudsze i suchsze mięso.

Re: obiad na naście osób-możliwy do podgrzania pr

Ja bym obrała przed wyjściem ziemniaki, zalała zimną wodą, odrazu po powrocie wstawiasz garnek i po 20-25 minutach masz świeże i gorące ziemniaki z wody. Jeśli schab ze śliwką ma być na ciepło, to możesz schab pokroić w plastry i zostawić w formie jednego kawałka - tak jak się piekł w naczyniu

Re: Jakie dodatki do schabu i kurczaka?

Dzięki za odp. Szparagi fajny pomysł robiłam takie w sezonie tylko że piekłam. Schab jest marynowany w czosnku, soli, pieprzu i majeranku a na to cebula i trochę sosu pół na pół powidła i ketchup rozcieńczone odrobiną wody, bardzo dobre mięso wychodzi. Zdecydowałam się na ten zestaw mięs bo mogę je

Re: POTRAWA SWIATECZNA i kompot

Pewnie,że powiem, kiedyś podobnie robiłam schab,ale już nie pamiętam dokładnie.Pamiętam tylko,że bardzo krótko się gotowało,chyba tylko 5 minut i zostawiało w wodzie pod przykryciem na całą noc,ale schab był dobry. -- http://s17.rimg.info/f4a320199162bf7b5a9c7c5ed12fd68a.gif

Re: Majonez - do czego?

gotuję schab w wodzie z majerankiem, czosnkiem i majonezem. mojej rodzinie smakuje.

Re: zakupy na swieta

5 kg mięsa szynkowego + 2,5 kg słoniny - będziemy robić i wędzić kiełbasę 3 kg boczku do wędzenia 5 poledwiczek jw. 3 kg karkowki na obiad 8 - 10 piersi kaczych na ten sam obiad 2 kurczaki na rolady drobiowe mieso, pieczarki na farsz do rolad 2,5 kg schabu do upieczenia 3 kg podlędwicy ( 2 rodzaje

Re: A może by tak wątek kulinarny III

zachować. Maliny włożyć do cedzaka, opłukać, kilkakrotnie zanurzając w wodzie i dokładnie osączyć. 15 dag malin odłożyć a pozostałe rozłożyć wokół mięsa. Miód wymieszać z 1/3 szklanki wody, dodać liść laurowy, przyprawić solą i pieprzem, połączyć z marynatą, zalać schab. Piec pod przykryciem około 40

Re: jakie potrawy szykujecie na Swieta?

Robisz zalewę - 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego, 2 szklanki octu winnego czerwonego, kilka ząbków posiekanego czosnku, jedna pokrojona cebula, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy - to wszystko zagotowujesz i od razu zalewasz gorącą marynatą 1,5 kg schabu karkowego. Ma się

Re: Dieta eliminacyjna przy kp - jaka prawda

indyk to też nic cudownego, są pasione metronidazolem (serio) na śniadania możesz jeść np. owsiankę na wodzie z nie siarkowanymi bakaliami wędlinę możesz zastąpić pieczonym mięsem, np. pieczona pierś z gęsi jest pyszna, możesz upiec schab itp. ale jak z tym praniem? Bo jeżeli alergia dotyczy samej

Re: smacznego:)

Wczoraj miałam kalafiora.Zrobiłam zapiekany pod beszamelem i posypany zółtym serem,ale najpierw podgotowałam w osolonej wodzie na al dente. do tego schaby,które zostały baz ziemniaczków tylko ogórki ze śmietaną, bo nic nie miałam.Dziś nietypowo będzie na Dzień Ojca,córka zrobi na patelni krewetki

Re: Przepis na krupnik

To ja gotuję inaczej. Najpierw gotuję kości ze schabu w osolonej wodzie z ziarnkami pieprzu, jak zmiękną przecedzam wywar, mięso oddzielam od kości, a do wywaru wrzucam krupy. Jak miękną dorzucam trochę pokrojonych w kostke ziemniaków i włoszczyznę. W całości, tzn marchewki, pietruszki na czwórki

Re: Unia chce wprowadzić zakaz sprzedaży wędlin

Robię tak od lat i wszystkim polecam. Receptury są dostępne saletra i przyprawy też, drewno tym bardziej, mięso w dzisiejszych sklepach jest maksymalnie nasączone wodą ale to tylko strata na masie, a wędzic można w każdym ogródku ( no chyba że już SM wlepia za to mandaty - wtedy można w nocy bo

Re: Drogie, ale nie będę oszczędzać

szt.Recznie odciskany twaróg.Ale juz jogurty oraz ricotte robie sama.Wedliny kupuje raz w miesiacu moze- teraz udalo mi sie kupic na stoisku z wlasnymi wyrobami suszony schab i polędwice.45zł za kg,ale w zwiazku z tym,ze te wedliny nie sa szprycowane, nie sa tez ciezkie.Cala poledwica kosztowala 20 zł

Re: Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania

Pobre de ternera Danie od rodowitej Kolumbianki,w oryginale baranina, natomiast w naszej strefie wieprzowina. 0,5 kg szynki, schabu, łopatki (to co uda nam się kupić w promocji) Porcja dla 2 osób na w dni (duże porcje) 2 cebule 2 marchewki 6 średnich ziemniaków 10 pieczarek 3 pomidory lub pomidory

Re: Watek obiadowy:)

Żurek na wielkiej ilości kiełbasy i marchewki, ew. z ziemniakami lub jajkiem + spaghetti z pieczarkami i cebulka, kiszona kapusta z jabłkiem + schab z ziołami, makaron lub ziemniaki, kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką -- Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i

Re: angielski dla dzieci

No z tym wyżywieniem byłabym ostrożna, tu kilogram schabu kosztuje Ł20 a w Polsce Ł5/6. Ogólnie jest sporo drożej. Z mieszkaniem też nie popadałabym w entuzjazm, wynająć na krótko = drogo, wynająć na długo, też drogo i do tego co najmniej na pół roku. Do tego trzeba doliczyć kaucję w wysokości

Re: Jak można nie umieć gotować?

O, u mnie tak samo... Wygotowany, szary, żylasty "sztukamięs", mięso z błonami, których nie dało się przeżuć lub przerośnięte tłuszczem, podroby- czyli największa ohyda pod słońcem, ziemniaki z wody bez sosu, zero jakichkolwiek przypraw poza kostką rosołową, surówek i sałatek też zero. Dań jarskich

Re: Jakies pomysły na danie z pora?

ja robię pora w śmietanie pora kroimy w talarki, gotujemy, odlewamy wodę, choć nie tak do końca, dodajemy dużo pieprzu czarnego, łyżeczkę mąki (opcjonalnie, ale zagęszcza oraz śmietanę, ja daję 12%, można 18%, mieszamy na bardzo małym ogniu, jak się zagotuje to odstawiamy i gotowe... dobrze się

Re: która sama piecze mięcho?

ja piekę ale głównie schab bo tylko to moje dzieci akceptują. Żeby był soczysty i nie suchy jak podeszwa solę, czosnkuję, ziołuję i nacieram oliwą dzień wcześniej, zawijam w folię aluminiową i niech leży. Potem w tej folii wrzucam do piekarnika, podlewając blachę wodą. Piekękrócej niż myslę, że

Schab w kremowym sosie balsamicznym

, obsmażamy schab z dwóch stron na złoto, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż wszystko nam się zarumieni , a widelec swobodnie wchodzi w mięso. Posypujemy równomiernie, wszytko jedną łyżką mąki i mieszamy, aż się mąka ładnie połączy z warzywami. Rozrabiamy dwie

Re: A może by tak wątek kulinarny III

nożem nacięcia na skórze w poprzek i natrzyj schab solą i pieprzem. Obierz ziemniaki, pokrój na połowy i oprósz solą. włóż mięso do żaroodpornego naczynia skórą do dołu i zalej gorącą wodą. Wstaw do piekarnika na 30 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 180 C. Piecz przez 1,5 godziny od czas do

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - schab na wodzie

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin