Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Szynka wędzona surowa

Szynka wędzona surowa Surowce: 5 kg mięso od szynki kilkanaście ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu płaska łyżeczka ziaren kolendry 3-4 liście laurowe kilka/naście ziaren jałowca 18 g soli kłodawskiej niejodowanej 18 g peklosoli 4 litry wody 3-4 ząbki czosnku

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

plastelllina napisała: > Kiedyś na weselu jadłam kawałek różowej, soczystej szynki na ciepło. byla szynka czy cos innego? -- "leben und leben lassen"

Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie twarda

Kiedyś na weselu jadłam kawałek różowej, soczystej szynki na ciepło. Założyłam, że była gotowana. Próbowałam przepisów, gdzie szynkę wrzuca się do zimnej wody z przyprawami i gotuje parę minut od zagotowania, zostawia w zalewie na kilka-kilkanaście godzin i powtarza gotowanie. Ale szynka jest po

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

, dlaczego "gorszą" wołowinę powinno się przygotowywać kilka godzin, ale w stosunkowo niskiej temperaturze). A co do szynki - nie wiem jak pogodzić tak różne sposoby gotowania jak "gotuj 15 minut, a potem jeszcze godzinę w mniejszej temperaturze" od "gotuj 5 minut, ostudź, po kilku godzinach gotuj 5 minut

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

Nie dam sobie głowy uciąć, że szynka. Tak mi się wydaje. Pytanie, czy można przyrządzić inny kawałek mięsa (i zakładam, że chodzi tylko o wieprzowinę, raczej nie mogło to być nic innego) niż szynka - schab np? Mógłby wyjść taki różowy?

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

plastelllina napisała: > Dziękuję za info. Najchętniej to poczytałabym o chemii i fizyce w kuchni, mam t > ysiące pytań, ciekawska jestem i lubię rozumieć takie procesy. Polecam "Odkrycia kulinarne" Herve Thisa. :-) -- Chaotyczna

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

przemysłowo można więcej nastrzyknąć. A jeżeli chodzi o taką różowiutką szynkę, to jest wiele sposobów na jej wykonanie. Różowy kolor przeważnie uzyskuje się na drodze peklowania. Późniejsza obróbka to już sprawa konkretnego przepisu. Nie powinno się peklowanego metodą tradycyjną mięsa poddawać obróbce

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

plastelllina napisała: > Nie dam sobie głowy uciąć, że szynka. Tak mi się wydaje. Pytanie, czy można prz > yrządzić inny kawałek mięsa (i zakładam, że chodzi tylko o wieprzowinę, raczej > nie mogło to być nic innego) niż szynka - schab np? Mógłby wyjść taki różowy? Praktycznie

Re: Szynka wędzona surowa

jarek_zielona_pietruszka napisał: > M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. klimat jest wspanialy, jakby łagodniejszy na szynke!

Re: Szynka wędzona surowa

wszystko super ale gdzie ta fotka? -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Szynka wędzona surowa

Cześć Jarku! Przywiozlem sobie z Podlasia takie coś: "Polewica suszona z Wiejskiej Kuchni" - pyszna rzecz! Chyba surowa i do tego wędzona ... prawdopodobnie pochodzi od jakiegos nowego masarza - kogos z Sokółki za Białymstokiem... Moze cos słyszałes o tym sposobie obróbki mięsa?

Re: Szynka wędzona surowa

Cześć Jarku, cześć Kapitanie! ;-) Za kilka dni jade na Podlasie do Supraśla, tam juz czeka na mnie piękna nieduza szyneczka surowa dojrzewajaca wędzona na zimno z nieduzej miejscowej masarni :-)

Re: Szynka wędzona surowa

złego się z nią nie dzieje. Oczywiście musi być odpowiednio zapeklowana. M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. - tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. take coś mi pokazało sie na tej stronie:( -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Szynka wędzona surowa

. Oczywiście musi być odpowiednio zapeklowana. > M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. > > - > tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

mhr2 napisała: > dlaczego używać dwa rodzaje soli? > Żeby zmniejszyć o połowę zawartość peklosoli w roztworze peklującym. -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

mmagi napisała: > wszystko super ale gdzie ta fotka? A tutaj: tiny.pl/q87xx p.s. masz pw -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

qubraq napisał: > Cześć Jarku, cześć Kapitanie! ;-) Za kilka dni jade na Podlasie do Supraśla, ta > m juz czeka na mnie piękna nieduza szyneczka surowa dojrzewajaca wędzona na zim > no z nieduzej miejscowej masarni :-) Witaj Andrzeju! Gratuluję, będziesz miał coś pysznego do

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Upiec raczej nie ale można zaparzyć. Postępujesz tak samo jak w przypadku szynki ziołowej parzonej tiny.pl/q8t83 -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Trochę za szybko wcisnąłem enter Ciąg dalszy przepisu: Wędzimy zimnym dymem przez ok 3-4 godziny, następnie zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia i znowu wędzimy zimnym dymem ok 2 godz. Wędzenie powtarzamy codziennie przez 3-4 dni po ok 2 godz. Po uwędzeniu szynki wieszamy w suchym chłodnym i

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

a jak nie ma mozliwosci wedzenia to taka upeklowana mozna po prostu upiec? czy sie zmienia wtedy proporcje, skladniki? -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

roseanne napisała: > nie stosuje saletry zazwyczaj No to możesz upiec :) -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Jeśli peklujesz w soli to nie ma problemu, jeżeli używasz dodatku saletry, to nie powinno się poddawać takie mięsa obróbce cieplnej powyżej 110-120 st.C -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

no i wszystko jasne :) swoja droga to na lokalne swieto dziekczynnienia pekluje indora przez 3-6 dni i potem powolutku pieke i wychodzi wysmienity, dlatego pytam -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: surowa szynka w środku!!!

od kilku lat wedze szynki na swieta i cos takiego wystapiło pierwszy raz. to nie jest mieso surowe, tylko jest takie rzadkie ze mozna łyzka wybierac. Pan który wedzi twierdzi ze to wina mięsa ,ze musiało byc sparzone. Coś takiego wystapiło pierwszy raz.

gotowanie surowej wędzonej szynki

Dostaliśmy od znajowych surową wędzoną szynkę; spory kawałek/1.5 kg/ Problem w tym jak ją gotować.Wkładać do lekko gotującej się wody, czy do zimnej. Jak długo gotować i w jakiej temperaturze ?

Re: - szynkę bez cukru poproszę! - nie ma.

zupelnie inna niz ta, ktora lubisz - sucha, blada i nieapetyczna na oko ;) Niewielki dodatek cukru do peklowania nie jest iczym zlym - w plasterku szynki bedzie tego cukru tak niewiele, ze nie ma co robic scen. Jak Ci takie wedliny nie odpowiadaja to kup dobry boczek surowy, zapekluj i upiecz, albo uwedz

Uwielbiam surowe, dojrzewające wędliny...

Kiełbasę typu fuet pokrytą pleśnią podobną do serowej, surowe szynki, itp... Ale strasznie twarde to cholerstwo, kroje bardzo cienko, a i tak ostatnio złamałam siódemkę podczas konsumpcji, zęby mam słabe, macie jakiś patent na to? -- www.pajacyk.pl/

Re: Uwielbiam surowe, dojrzewające wędliny...

Kupuj suszona szynkę. Jest krucha. Ja b. lubię też surową suszoną kiełbasę z orzechami laskowymi. Jest przepyszna ale drżę o zęby.

surowa szynka w środku!!!

Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna jakby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna

Re: surowa szynka w środku!!!

Podejrzewam, że to po prostu płyn peklujący połączony z sokami mięsa, normalne w domowych, wędzonych szynkach, nie napchanych stabilizatorami i emulgatorami :)

Re: Dziś

U mnie dziś tez utylizacja resztek- ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce kilka plastrów szynki pokrojonych w kostkę 1 usmażona cebulką, kostka ok 50gr sera żółtego startego na tarce 2 jajka surowe 2 łyżki tartej bułki sól pieprz łyżka maki pszennej wszystko wyrobić ręka kulać zgrabne

surowa szynka co z niej??

Witam.Wiem ze to temat nie na te upały,ale mam zamrożoną surową szynkę i musiałabym już ją zuzyć,tylko nie za bardzo wiem jak ją zrobić.Upiec w całości czy w kawałkach,szczerze mówiąć wolałabym w całości,bo jeżeli nie pójdzie na obiad to potem do chleba można by zjeść.Bardzo proszę o jakieś

Re: Kurza melodia

Barszcz wigilijny z bardzo dużą przewagą buraków w składzie warzyw ale bez pomidorów; gotuje około dwóch godzin odcedzam bulion buraczany który jest prawie fioletowy i do niego dodaje trochę wywaru z grzybów suszonych gotowanych na farsz do uszek i trochę smaku z gotowania surowej szynki wędzonej a

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Podejrzewam, że to po prostu płyn peklujący połączony z sokami mięsa, normalne > w domowych, wędzonych szynkach, nie napchanych stabilizatorami i emulgatorami : to znaczy ze nigdy nie robils to sama, " Podejrzewam" = nie wiem mozna tak od razu

Re: surowa szynka w środku!!!

Jedna z szynek upiekłam (nie wedzona) i była normalna. Ciekawe bardzo jaka to przyczyna

gotowanie szynki surowej na wielkanocny stół

Prosze o pomoc ..kupilam w sklepie szynke surowa ale teraz nie wiem jak mam ją ugotowac by byla smaczna i soczysta.Mysle ,ze wiecej pan ma ten sam problem co ja ,Pomózcie proszę!!!

Re: surowa szynka w środku!!!

Nie robiłam, ale jadłam taką prosto z wędzarni nie raz i jako takie pojęcie mam :) Poza tym nie każda szynka z wędzarni musi leżakować, czasem wystarczy obgotowanie i mozna wcinać.

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Nie robiłam, ale jadłam taką prosto z wędzarni nie raz i jako takie pojęcie mam > :) Poza tym nie każda szynka z wędzarni musi leżakować, czasem wystarczy obgot > owanie i mozna wcinać. i to ma znaczyc ze sie na tym znasz?

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Myślę, że w stopniu umożliwiającym odpowiedź na pytanie, które zadała autorka p > ostu :) mysle ze nikomu nie zaszkodzi jak podasz swoja wiedze na ten temat? i nie bedziesz sie chowac za plecami autorki,

Re: surowa szynka w środku!!!

Gość portalu: gośc napisał(a): > Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna ja > kby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna po wedzeniu powinna 1-2tyg.dojzewac, tego nie powiedzieli,albo zapomnieli albo byla juz w czasie dojzala?

Re: surowa szynka w środku!!!

Jeśli kupiłaś mięso w sklepie to mogłobyć nastrzyknięte od razu dla podniesienia masy. Lub/i peklowane w zbyt wysokiej temperaturze i stąd taki efekt. Może jest nie doparzone. Parz w wodzie o tem ok. 80 stopni czyli nie gotującej się, 1 godz. parzenia na kg mięsa. Jeśli masz termometr do mięsa to

Surowa szynka

Kupiłam surową szyneczkę w siatce.Co powinnam zrobić przed upieczeniem? Z góry dziękuję i serdecznie pzdrawiam.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

PIECZONA SZYNKA 1 kg surowej wieprzowej szynki, 15 dag wędzonego boczku, ostra papryka w proszku, lubczyk, sól i pieprz do natarcia mięsa, 2 ząbki czosnku, łyżka octu, łyżka octu balsamicznego, łyżka sosu sojowego, ziarno kardamonu, olej Szynkę gotować przez 15 minut. Z wywaru zdjąć szumowiny

Re: Lubicie salami

Uwielbiam, najbardziej takie w otoczce pleśni. Ale w ogóle z kupnych wędlin jadam tylko te długo dojrzewające - salami, kindziuk, czasami dorwę taką kiełbasę w Lidlu (nie pamiętam nazwy, po prostu "polska surowa"?), szynka parmeńska, serrano i inne takie wynalazki. Tłuszcz mi nie straszny - po to

Re: szynka dojrzewająca

Nie nie, ja jestem raczej "zupowy", w szynki czy tez inne wędliny sie nie bawię... czasem sam siebie uwędzę przy maciupkim jesiennym ognisku w moim ogrodzie; szynki, balerony, poledwice lub tp, szczególnie długodojrzewające, kupuje gotowe; z tą surową wędzoną szyneczką to wyjątek - moja

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

wieprzowina z owocami to w ogóle bardzo dobre połaczenie podpowiadam jeszcze jedno na świeżo (własnie oglądam Jamiego Olivera): obsmażone plastry szynki, podduszone nastepnie z morelami (Jamie miał świeże, ale suszone tez się sprawdzą) i posiekaną szałwią na ekranie wyglądało bosko, aż sie

Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

.... żeby nie smakowało jak typowe mięso w sosie? Czym doprawić sos? A może jakoś inaczej przyrządzić? Podpowiedzi mile widziane, proszę mnie nie podsyłać do wyszukiwarki, bo wyrzuca mi szynkę jako wędlinę i ciężko coś znaleźć. -- Świecący kuper

Re: Zakwas na barszcz czerwony

zagotować i dodać sporo tzw. "smaku z grzybow" z gotowania grzybow min. na farsz do uszek; ja dodaje jeszcze sporo smaku z gotowania surowej szynki wędzonej a zakwas buraczany daję po zdjęciu z ognia (barszczu zakwaszonego zakwasem nie wolno zagotować bo sie zrobi paskudztwo!) i to tylko tyle ile ma byc

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

wlasnie mamdzisiaj na obiad,w plastry,sol pieprz,wegeta,obtoczone w mace,przesmazona cebulka do gara. Podlac woda z resztkami z patelni,dorzucic suszonych sliwek,dusic. Lubie dosyc ostre wiec uzywam sporo pieprzu,podaje z ryzem i czerwona kapusta. Acha,pamietac przekroic sliwki bo inaczej to co da

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

uwielbiam makaron z pulpecikami Nigelli, prosty i pyszny: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66489254,66489254.html tylko trzeba by to mięso zmielić szynka nadaje sie też na przykład na zupe gulaszową czy gulasz albo możesz pokroic mięso w plastry, doprawic solą i pieprzem, obsmażyc na oleju

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

No właśnie mniej więcej tak robię, ale jeszcze nie zagęszczałam sosu razowcem - koniecznie spróbuję - dzięki! winoczerwone- spróbuję te pulpeciki ale innym razem - lenia miałam na mielenie i w końcu zrobiłam wg przepisu anuli - ze śliwkami - super smak wyszedł, śliweczki posłusznie pokroiłam i taki

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

Jeśli jest ładny kawałek to zamarynowałbym go wedle gustu, obsmażył ze wszystkich stron na rumiano i przełożył do rondla, na tłuszczu przesmażyłbym cebulę pokrojoną w piórka i do mięsa.Na patelni oczywiście deglasację coby smaku nie zmarnować.Mięso w rondlu do połowy mniej więcej podlać, kilka grzy

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

Ja robię cos, co moj mąz nazywa -pieczonka, ze to taka niby-pieczen. Dwa dni wczesniej solę i posypuję ziolami, jakie mi akurat tego dnia pasuja. Potem wlewam do rondla wielkosci takiej by mieso miało trochę ciasno wody do 1/4 wysokosci miesa, dodaję plaską łyzkę masła.lisc laurowy, ziele anglesk

Grube płaty surowej szynki duszone z boczniakami

.in.) jak Ewa Adama jabłkiem - nawet na mękach nie podam szczegółów! Opowiadała mi o pierwszych próbnych jazdach i zaletach płaszczacza :) Wczoraj, stojąc przed ladami chłodniczymi mogłem wybrać, każdy rodzaj mięsa, ale postawiłem sobie poprzeczkę najwyżej: wziąłem sznycle z szynki... wredne do bólu

Re: Kot już wrocławiak :)

1. Ziutek mleka nie je, no coś ty :) Łaskawie spożywa słodka śmietankę oraz jogurty truskawkowe. 2. Ziutek jada parówki z szynki, żadne tam MOM, i to tylko awaryjnie, kiedy służba nie dostarcza makreli w pomidorach jako smakołyku pocieszenia za godna postawę w czasie podróży. Co do reszty się

Re: Kocia dieta

Teraz to już zebrałaś całą listę kocich przysmaków :-) Moje najbardziej kochają mięso, mięso surowe, pociachane na cienkie listki i te na trochę mniejsze kawałki. Surowa pierś kurczaka, wołowina, wieprzowe od szynki, nietłuste, indyk, czasem dostaną ciut wątróbki wołowej (ale im jednak ograniczam

Rukola z surową szynką i parmezanem

To jedna z najsmaczniejszych, wykwintnych sałatek jakie jadłam. Szkoda że nie masz zdjęcia, taki przepis łatwiej "sprzedać ". Ta sałatka to prawdziwe cudo.

Re: Hotele z piękną rafą ???

Pięć lat temu z tego co pamiętam to jedyny hotel w Egipcie gdzie na śniadanie była szynka surowa wędzona wieprzowa ......

Re: pomysł na ciepłe danie

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Ogonki zetrzeć ,lekko posolić i smażyć, aż cały płyn odparuje. Ostudzić, wymieszać z szynką i serem (żółtym albo pleśniowym), surowym jajkiem, przyprawami. Kapelusze pieczarek napełnić czubato farszem. Posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem

Re: Grube płaty surowej szynki duszone z boczniak

Krzysiu, potrawa wyląda po prostu boosko, musi jest przepyszna. Rozumiem, że cebulka i boczniaki duszone z przyprawami?

Re: Grube płaty surowej szynki duszone z boczniak

a co to za urządzenie? i gdzie można zakupić? boczniaki wyszły smakowite i miesko również! -- subiektywny przewodnik Babeczki

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

GŁOWA WIEPRZA - przepis z 1795 roku Przekroiwszy głowę w samym spodzie, wybrać z niej kości i mięso; ugotować na miękko wędzony ozór, kawałek wieprza takiej samej szynki, także kawałek młodej słoniny. Wziąć kilka funtów cielęciny, usiekać ją dobrze z dodaniem czwartej części świeżej słoniny

Re: A może wątek kulinarny VIII

GŁOWA WIEPRZA - przepis z 1795 roku Przekroiwszy głowę w samym spodzie, wybrać z niej kości i mięso; ugotować na miękko wędzony ozór, kawałek wieprza takiej samej szynki, także kawałek młodej słoniny. Wziąć kilka funtów cielęciny, usiekać ją dobrze z dodaniem czwartej części świeżej słoniny

Re: zdjecia wam wklejam

A próbowałaś mu dawać surowe mięso? Nie dziwne, że nie chce jadać szynki czy pieczeni z przyprawami.

Re: Surowa szynka-jak gotować.

surowa znaczy wedzona rozumiem:O? jesli tak to na małym ogniu tyle godzin ile wazy:-) -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Czy ktoś z Was posiada szynkowar?

Czy warto to kupić? Czy mogę wrzucić kawałek surowego mięsa bez rozdrabniania? Ile czasu robi się szynka? Jak smakuje lepiej niż kupne?

Katowice-gdzie kupić surową szynkę do ugotowania

Można je kupić w okresie Wielkanocnym, a potem to już nie umiem nigdzie znaleźć, a b. mi zależy. Może wiecie czy jest to to osiągalne?

szynka surowa wedzona, mrozic?

wlasnie wrocilam z Prl-u i nawiozlam sobie roznych smakowitych cudenkow i w tym taka pycha szynke wedzona co sie nazywa wiejska i tu mam nie lada dylemat, zamrozic czy od razu ugotowac i czy taka zamrozona czegos tam nie straci na smaku?

Re: Święta to święta

jarek_zielona_pietruszka napisał: > Święta bez względu na to jakie nie mogą się obejść bez: Szynki, baleronu, schab > u pieczonego , polędwicy łososiowej, boczku wędzonego surowego i parzonego oraz > pieczonego Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis na pieczony boczek proszę o podzielenie

szynka surowa ze skora i koscia peklowac?

niestety, dopiero dzisiaj rano mama odebrala zamowiona szynke z koscia i czescia skory. jest to spory kawal o wadze ok 4 kg. sol do peklowania firmy "prymat" kupiona, ale mam dylemat. poczytalam watek o peklowaniu szynki sprzed 3 tyg, rowniez informacje podane w linkach. no i wyglada mi

Re: szynka dojrzewająca

-wędzoną mnicha" i powoli ją sobie zjadam po pocięciu jej maszynowo przez znajomego ekspedienta na bardzo cienkie plasterki; co do szynki to ja na świeta kupuje na targu w pawilonie ZM w Łukowie maleńka - ok. 0,8 kg - szyneczkę surową wędzoną i ją gotuje zgodnie z przepisem od Maćka Kuronia - jest bardzo

Za gruby dzieć?

szynki albo jogurtem z mleka kokosowego - sporadycznie! Wcina młody wszystko, gotowane, parowane, surowe albo pieczone warzywa i owoce, owsiankę (naprzemiennie z mlekiem sojowym lub migdałowym), kaszę perłową, soczewicę, makaron. Mięsa wszelakie rozdrobnione. Zupy, dania jednogarnkowe, chleb suchy lub z

Re: Beda chodzic glodne! na wlasne zyczenie!

Moje kiedyś nie chciały jeść piersi kurczaka, mówiły że kurczaki karmione są mączką rybną :-) Teraz nie kapryszą i nie wiem dlaczego. :-) Koty to znawcy mięsa, jak one zjedzą, to i ja mogę też spokojnie ;-) Chociaż... chociaż kiedyś nie chciały szynki wieprzowej, okropnie śmierdzącej, z knura

Re: Przaśne przysmaki

no były lepsze..... czekolada zawierała tłuszcz kakaowy, a nie tłuszcze roślinne - cokolwiek to znaczy, zostawiające na podniebieniu ten tlusty osad :( I nie było tego aromatyzowania wszędobylskiego... To samo z wedlinami - nie były pompowane fosforanami - na zasadzie z kilograma surowej szynki

szynka dojrzewająca

Witam, zrobiłam surową szynkę, długo dojrzewającą - w pończosze. Wyszła strasznie twarda. Ciężko ją nawet pokroić. Wcześniej robiłam schab i był twardy z wierzchu ale w środku miękki. Szynka jest z małego kawałka i plasterek jest bardzo mały. Czy da się z taki wyrób jakoś uratować? Do czego ją użyć

Re: Policzkowanie

Lachsschinken w którym mięso z cienką warstwą tłuszczu jest zawinięty do ochrony mięsa przed wysychaniem. Lachsschinken jest ani szynki , ani z łososia produkowane - " łosoś "odnosi się do centralnego kawałka schab, stąd nazwa. Preparat jest podobna do surowej szynki. Produkcja łososia paryskim szynki Być

Re: surowa szynka co z niej??

Jesli chcesz zrobić pieczeń, to dobrze byłoby najpierw naszpikować ją słoniną, bo szynka to bardzo chude mięso i może być zbyt sucha. -- Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć

Re: ciekawy artykul....do kotleta ;-)

A jak ktos jest wege bez ideologii? Nie jem miesa bo mi nie smakuje, nie lubie zwlaszcza zapachu surowego... brrr... Sama mysl o zjedzeniu czegos tonacego w zwierzecym tluszczu, czy nawet chudego befsztyka jest mi nieprzyjemna. Ale moge sprobowac kawaleczek szynki parmenskiej, uwielbiam galanterie

Szynka parmenska jest surowa - link

pychotka.pl/pychotka/content/view/2900/150/ -- Bądźmy ludźmi choćby tak długo, póki nauka nie odkryje, że jesteśmy czym innym :)

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - szynki surowej

Zdjęcia - szynki surowej

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin