Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: jak ugotować buraka?

Możesz ugotować osobno, w łupinie (raczej w całości, nie kawałek) - potem obrać i albo pokroić albo zetrzeć na tarce. Długość gotowania zależy od wielkości buraka - ja sprawdzam tak jak ziemniaki, łyżką - jak wchodzi miękko, to znaczy że gotowe. Można też upiec w piekarniku - umyć, zawinąć w folię

Re: Porady kulinarnej potrzebuję

Czy z buraków czerwonych będzie barszcz czerwony czy sałatka?. Można je ugotować lub upiec nie obierając.

Re: Oryginalny przepis prosto z Ukrainy

Podepnę się. Mam ugotowane, starte na dużych oczkach buraki, które zamroziłam. Czy z takich da się ugotować coś na kształt barszczu ukraińskiego?

jak ugotować buraka?

może głupie pytanie, ale nie mam pojęcia. 1. czy najpierw ugotować kawałek w łupinie, a dopiero potem obrać i pokroić? 2. jak długo gotować? 3. czy mogę razem z innymi warzywami czy osobno? 4. z jakimi warzywami najlepiej pasuje (oprócz ziemniaka)?

Re: jak ugotować buraka?

1. W łupinie to raczej całego, potem ugotowanego obrać i pokroić. 2. Do miękkości (można sprawdzić widelcem) 3. To zależy od rodzaju potrawy. Można osobno albo razem (np.: w barszczu ukraińskim) 4. Jeśli ma to być dla małego dziecka to na początek najprościej w formie barszczu lub gotowanej

Re: A może wątek kulinarny VIII

GOTOWANE BURAKI 1 kg buraków, cukier, ocet, sok z 1/2 cytryny Buraki ugotować w łupinkach, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcedzić z nadmiaru soku. Doprawić do smaku octem, cukrem oraz sokiem z cytryny. W podobny sposób przygotowuje się buraczki z kminkiem ale z uwagi na to, że ja

Re: Najlepsza na świecie sałatka z buraków?

słowianskie tabboule.. burak, ogorek kiszony, pęczak, pietruszka, szczypior, sos vinaigrette musztardowo-żurawinowo-balsamicowy. Albo vinegrett ukrainski, czyli sałatka z buraków, ziemniaków ogórkow kiszonych. jesli dodasz kwas do ugotowanych burakow to nie puszczą soku i nie będziesz miała

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Po godzinie jest już spokojnie ugotowany. Buraki nigdy nie ugotują się tak, żeby były takie miękkie jak ziemniaki. Mówię Ci to ja, która gotowała buraki może ze dwa razy w życiu;) Ale po starciu ich potem na tarce były mięciutkie i pyszne

Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Rozszerzam dziecku dietę. Dzisiaj padło na buraka, a w słoiczkach niestety nie ma. Gotuje obranego i przekrojonego na pół na parze już ponad godzinę i jest w miarę twardy (nie taki jak ugotowane ziemniaki). Czy już się ugotował czy nie? Opiekunka wyszła ze starszym dzieckiem i nie mam kogo zapytać

pomysl na buraki ugotowane:

moja ulubiona wigilijna salatka A poza tym moje menu wigilijne to: - Barszcz czerwony - Uszka z nadzieniem z pieczarek z cebulka - Pierogi ruskie - Pierogi z kapusta i grzybami - Ryba po grecku - Pieczarki w smietanie (do ruskich pierogow) - Salatka jarzynowa - Salatka z burakow - Makowiec - Piern

Re: Porady kulinarnej potrzebuję

myelegans napisała: > Ugotowane zrobilabym salatke, starla na tarce, razem z jablkiem, skropila cytryna, dolrawila > sola, pieprzem, brazowym cukrem, odrobina gestej smietany tez nie zaszkodzi Do sałatki z gotowanych buraków wyjątkowo pasuje też komosa ryżowa (quinoa). Właśnie powinnam

Re: Najlepsza na świecie sałatka z buraków?

Ugotowane lub upieczone buraki pokrojone w spora nieregularna kostkę. Dużo posiekanej zieleniny - koperek, szczypiorek, natka, bazylia. 2-3 posiekane ząbki czosnku + szalotka. Pestki dyni lub słonecznika uprażone na sucho. Ocet balsamiczny lub jabłkowy + oliwa, sól, pieprz.

Porady kulinarnej potrzebuję

Mam ugotowane buraki czerwone. Mogę je upiec? Coś w rodzaju frytek? A jeśli tak, to jak się do tego zabrać, żeby nie zepsuć? Z góry i z dołu pięknie dziękuję. -- Raz się wyzywają od downów innym razem od pedałów a jeszcze innym od uchodźców... Co w tym dziwnego? by wioskowy_głupek

Re: buraki w łupinie - jak jeść?

Nie piekłam buraków, ale po ugotowaniu skórka sama schodzi. -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com

Re: A może wątek kulinarny VIII

WIGILIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar

Oryginalny przepis prosto z Ukrainy

Ugotować bulion na tylko mięsie (najlepiej wieprzowym), ugotować w nim kartofle i świeża szatkowana kapusta i ew. namoczona wcześniej fasola, na patelni podsmażyć cebulę, marchewkę i dużo buraków i małą paprykę, dodać pomidory lub przecier pomidorowy, potem udusić całość. Doprawić ciut cukrem i

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

WIGILIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

WIGILIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar

Re: Najlepsza na świecie sałatka z buraków?

Z cebulą jest dobra, owszem, ale nie z (całkiem) surową, a z zaparzoną wrzątkiem. Siekasz, zalewasz, chwilę trzymasz, odsączasz, wrzucasz do zimnej wody dla zahartowania, ew. można czynność powtórzyć, jeśli cebula jest b. ostra. Do tego jabłko, najlepiej starte na tarce o grubych oczkach, ugotowany

Re: Oryginalny przepis prosto z Ukrainy

da się. Ja barszcz robię zawsze na pieczonych burakach (piekę w skórce, jak ziemniaki), wywar gotuję osobno. Upieczone buraki ścieram na tarce i dodaję do wywaru na ostatnie 10-15 minut (na granicy wrzenia). Z ugotowanymi można postąpić tak samo. -- Marszałek Senatu, Stanisław Karczewski

Jak gotujecie barszcz ukraiński?

Chodzi za mną.. taki bogaty, jednogarnkowiec. Akurat na ten mróż będzie dobry. Chciałabym jednak ugotować inną wersję niż tę, którą zwykle gotuję. Podzielicie się swoimi wersjami? Oczywiście, chodzi mi o zupę znaną w Polsce pod nazwą barszcz ukraiński. Ta z buraków...

Re: Co można ugotować w niedziele wieczorem,zeby

Barszcz czerwony to danie wymagające czasu??? Obrać i pokroić buraki, a dalej to się przecież samo robi, w międzyczasie ziemniaki trzeba ugotować i już. To jest spokojnie danie do przygotowania w jedną godzinę.

Re: moja waga szaleje

Ale ja tak normalnie jem, nie głodzę się. To przykładowy dzień, często jem jajecznicę na śniadanie a w barszczu ukraińskim uwierz mi, że było i mięso i fasola, marchew, ziemniaki, buraki więc naprawdę sporo. Ryby? Dziś gotuję dorsza - od smażonego i pieczonego mnie odrzuca ale ugotowanego chętnie

Re: Jak gotujecie barszcz ukraiński?

Przeważnie robię w wersji wege. Na oleju przesmażam sporo cebuli, poszatkowaną kapustę, marchewkę, kapkę selera, korzeń pietruszki, czosnek, buraki. Zalewam wodą, dodaję ugotowaną już fasolę, solę, dodaję majeranek i zostawiam do pyrkania na malutkim ogniu, na koniec dosmaczam cukrem, octem

Re: cos bym dodala do jadlospisu: co dzis jadlysc

To mogę ci polecić (o ile nie musi być super dietetycznie) coś co pierwszy raz jadłam w Grecji i od tej pory robię regularnie - buraki piekę w mundurkach, albo gotuję na parze (można ugotować klasycznie, ale to nie to samo). Muszą być miękkie, ale nie przegotowane, ale też nie całkiem chrupkie

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ĆWIKŁA Buraki ćwikłowe, oczyszczone i ugotowane, obrać póki gorące, a gdy ostygną, pokrajać je w cienkie plasterki i układać w słoju, przesypując chrzanem. W końcu zalać w słoju przegotowanym octem, tak, aby pokrył buraki. Gdy ocet bardzo mocny, trzeba do niego dolać trochę przegotowanej zimnej

Re: cos bym dodala do jadlospisu: co dzis jadlysc

dziabnięciu widelcem wiesz, że już. Po ugotowaniu odpowiedniej ilości buraków też będziesz wiedzieć ;). PS. "Te" buraczki można posypać dużą ilość natki pietruszki, ładnie się komponuje i obłędnie podkreśla kolor.

Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Witam. Leży kilo, mąż zażyczył sobie sałatkę, bo normalnie kupuje ją w garmażerce po 10 zł kilo, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórczej:( uciekła. Prosze o pomoc sałatki mogą być zarówno ciepłe jak i zimne. I napiszce koniecznie czym je

Re: Wiesz

No to ok. Ja usmażyłam boczniaki w mące,wodzie z dodatkiem wegety i pieprzu na głębokim tłuszczu i jem warzywka,coś jak sałatka grecka. Nie wiem co ugotować na zupę.Może pomidorówkę albo rosół z kostki rosołowej z zasypką z kaszki manny albo kluseczkami z kaszki manny albo z.......noo nie wiem

Re: Od autora rady

droitier napisał: > Ale w na początku znajomości to trzeba być burakiem, żeby od razu pokazywać swoje pożądanie, i pokazywać że zależy im tylko na jednym. A kobiety chyba za tym nie przepadają. Poza tym kobieta widząc, że facet od razu na nią leci, ma go za "ugotowanego", nie ma wyzwania

Re: Jak gotujecie barszcz ukraiński?

Gotuję rosół na żeberkach - dużo włoszczyzny plus czosnek. Na patelni podsmażam cebulę, upieczone i starkowane buraki, marchewkę, trochę białej kapusty, doprawiam solą i pieprzem, odrobiną koncentratu pomidorowego. Z rosołu wyjmuję włoszczyznę i żeberka. Włoszczyzna idzie do śmieci, żeberka obrane

Re: Jak gotujecie barszcz ukraiński?

gotuję wywar z jarzyn + buraki pokrojone w słupki. potem do tego wrzucam fasolę / najlepszy jest Jaś - trzeba moczyć dzień wcześniej, bo się inaczej nie ugotuje/, poszatkowaną białą kapustę, czosnek, ziemniaki, przyprawy typu pieprz cały, ziele angielskie, liście laurowe, koper / najlepiej

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BURACZKI Wziąć ćwikłowych buraków, upiec lub ugotować, nalawszy do wody parę łyżek octu, obrać i poszatkować. Zasmażyć na maśle lub na słoninie cebulę drobno Buraczki posiekaną, dodać łyżkę mąki, zaprawić do smaku octem, solą i odrobiną cukru. Podać do pieczeni wołowej -- http

"mięso" na Wigilię było w 19 wieku

Przepis na wigilijny jarmuż z kasztanami: „Jarmuż jest dopiero dobry, gdy nieco przemarznie; wtedy wybrać same wierzchnie listki, opłukać i ugotować w gorącej wodzie; gdy zmięknie, odcedzić, przelać zimną wodą, wycisnąć i dopiero usiekać. Utrzeć na tarce na 6 osób parę marchwi, jeden burak

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Dzięki serdeczne, wyjęłam takiego twardawego i wsadziłam do malaksera. Okazało się, że faktycznie był ugotowany. Synek wciągnął go bez problemu w przeciwieństwie do brokuła. :)

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Mój buraki bardzo lubi. Tylko nie przeraź się jak kupa będzie ciemnobrunatna i siusie też. Efekt uboczny ;) Spróbuj gotowanej dyni :) Raz dwa się gotuje a jaka pyszniutka :) I mięciutka, tak że brzdąc może sam ją sobie wkładać w kawałkach do buzi i memłać bez obaw o zakrztuszenie :) -- Muminka

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

potwierdzam - nawet takie w zupie - pokrojone - na barszczyk - pozostaja twardawe ... zeby skrócic czas gotowania - mona buraka pokric w plastry = owszem bedzie nieco trudniej utrzec - ale bedzie troche szybciej.. jesli to małe dzieco - zetrzyj na tarce o małych oczkach

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Ha, tak samo ja czekałam i się nie doczekałam. Wyłączyłam i jak starłam na tarce okazało się, że wcale nie jest taki twardy jak się wydawał :) -- Jak na razie pomysłu na sygnaturę brak.

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ĆWIKŁA Wziąć małych ćwikłowych buraków, opłukać i ugotować w miękkiej wodzie; gdy ostygną obrać i pokrajać w cienkie plasterki. Układać warstwami w słoju, przysypując tartym kminkiem i chrzanem. Wszystko zalać przegotowanym octem z wodą solą i szczyptą cukru. Za dwa dni można używać. -- http

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

BURAKI DO OBIADU - ja nie znoszę kminku więc przygotowuję je z sokiem z cytryny 3 - 4 buraki, sok z 1/4 cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz Buraki dobrze myjemy. Gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, trochę cukru oraz sól i

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BURAKI DO OBIADU - ja nie znoszę kminku więc przygotowuję je z sokiem z cytryny 3 - 4 buraki, sok z 1/4 cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz Buraki dobrze myjemy. Gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, trochę cukru oraz sól i

Re: obiad w Święta

wędzarni. do tego ziemniaki, być może purre, lub zapiekane. Jakaś fajna surówka i gotowana jarzyna (lub sałatka z gotowanych jarzyn) np klasyczny colesław. albo małe marcheweczki ugotowane, polane masełkiem. bardzo lubimy brokuła z masełkiem i bułeczką. albo coś z buraków (buraki ugotowane, starte i

Odkrycia kulinarne 2015

, ale to akurat standardowa działalność kuchenna. Wypróbowałam sporo chłodników, głównie bezmlecznych. Nauczyłam się smażyć jajka w sosie pomidorowym. W końcu zaczęłam łączyć buraki z mlekiem kokosowym. Odkryłam kumin. A co Wy pysznego zjadlyście / ugotowałyście? --

6 m-cy: czego NIE można? Pomidor?

Rozszerzam córce (kp) dietę. Zaczynam od warzyw i owoców, które mam w ogródku. Zjadła już buraka, marchewkę, gruszkę, winogrona. Oprócz tego kaszę jaglaną i odrobinę kaszy manny (w warzywach obie kasze). Zostały mi w ogródku: pomidory, seler, cukinia i nać pietruszki. Wiem, żeby z selerem się nie

Re: Jakie surówki, sałatki do pieczonej gęsi?

Buraki obieram, kroję na ósemki. Oprószam kminkiem obtaczam leciutko w oleju. Do żaroodpornego pod przykryciem piekę w piekarniku. Do gęsi oprócz jabłek i majeranku dodaję ząbki czosnku w skórce. O nie potem toczy się główna bitwa przy stole:) pieczone ziemniaki, najlepiej żółte Lordy. Moja

Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie

Fafernuchy z mąki, buraków cukrowych i drożdży. Zasada jest taka, że mąki dodaje się dwa razy więcej niż buraków, drożdży tak ze 20 - 30 g. Buraki trzeba ugotować, wywar zostawić, bo w nim się robi rozczyn z drożdży. Buraki zmiksować, dodać rozcieńczone drożdże, mąkę i odstawić, aby ciasto wyrosło

Re: Od autora rady

ktore zwracaja uwage poznajac mezczyzne. Nikle szans > e ma wiec ten, ktory nie emanuje w rownie wysokim stopniu pozadaniem. Ale w na początku znajomości to trzeba być burakiem, żeby od razu pokazywać swoje pożądanie, i pokazywać że zależy im tylko na jednym. A kobiety chyba za tym nie przepadają

Re: Gotujecie już?

no własnie na cokolwiek za szybko....siedzę i się nudzę.... wczoraj ugotowałam jedynie buraki i je dzisiaj doprawiłam, miałam piec ciasta ale też za szybko, na jutro przełozyłam...co się odwlecze to nie uciecze... mam nadzieję, że zdążę.... -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D

Re: jest okazja na duchowe świętowanie

miała wolną, mogę poszaleć w kuchni. Barszcz faktycznie ugotuję na lekkim zakwasie, dodam pokrojone w kostkę pieczone buraki, seler i marchew, ale jakieś uszka też powinny w nim pływać? Robił ktoś uszka z mąki innej niż biała? A co do środka? Ze szpinakiem i fetą będą pasowały do barszczu? Albo z

jak upiec buraki w mikrofali na zupę

Witam, moze tui pójdzie łatwiej. Mam jakieś przepisy na barszcz czerwony w których piszą o dodaniu ugotowanych uprzednio buraków. Wiem, że mozna je upiec w mikrofali i mieć ten sam efekt. I tu pytanie - jak długo piec i na jakiej mocy? -- Weronika

Re: coralin, poproszę o przepis na Twoją ukochaną

3 buraki ugotowane lub upieczone obrać i zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podobnie potraktować 2-3 jabłka, 3 ogórki kiszone i 1 cebulę tzn nie gotować uprzednio oczywiście:) Dodać śmietanę(ok. 100 g) i ostrą musztardę(ze dwie łyżki), pieprz. Sałatka jest do zjedzenia najwcześniej po 3

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Acha jeszcze miałam zapytać z jakimi warzywami smakuje najlepiej Ja nie wiem bo nie lubię buraka :(

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

lub cielęciny w kostki pokrajanej, kilka jaj ugotowanych na twardo i w plastry pokrajanych. Pokrajać drobno botwinę z kilku buraków, kilka szparagów, trochę groszku zielonego i ugotować to wszystko w słonej wodzie. Po ugotowaniu, wodę odcedzić a jarzynę włożyć do śmietany. Następnie wymieszać wszystko

Re: Zupy na upalne lato

lub cielęciny w kostki pokrajanej, kilka jaj ugotowanych na twardo i w plastry pokrajanych. Pokrajać drobno botwinę z kilku buraków, kilka szparagów, trochę groszku zielonego i ugotować to wszystko w słonej wodzie. Po ugotowaniu, wodę odcedzić a jarzynę włożyć do śmietany. Następnie wymieszać wszystko

Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Pytanie jak w temacie, mojej corce daję warzywa pokrojone w kostkę-zupki odpadają. Słyszałam o gotowaniu w skórce-czy wtedy jest lepszy w smaku?

Re: danie z buraka

Ugotuj dwa buraki średniej wielkości i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ugotuj szklankę kaszy np jaglanej. Cebulkę lekko zeszklij i dodaj do buraków kaszę i cebulkę do tego surowe jajo. Uformuj kotleciki. Możesz opanierować w jajku i bułce lub w jakichś płatkach czy orzechach. Dla urozmaicenia

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

(przykładowo na kg buraków 1 łyżka od zupy masła) i 5-10 min na małym ogniu. Buraczki palce lizać.

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BURAKI ĆWIKŁOWE Buraki ćwikłowe opłukane nastawić w garnku miękkiej wody. Gdy będą miękkie po ugotowaniu, wyjąć, obrać i drobno po­ siekać. Nakrajawszy drobno w rynkę wędzonej słoniny, uskwarzyć, wyjąć skwarki, a na tłustości zrobić zaprażkę dosypawszy łyżkę mąki, i trochę siekanej cebuli. Potem

Re: GAMETA RZGOW-rzadowe in vitro

Zamiast tej marchewki możesz dać pomarańczę - ja już nie dałam bo już dużo mi tego wyszło. Dziś zrobię mus z pomarańczą właśnie. Koleżanka mówiła, że jadła surowego buraka tylko go soliła, bo inaczej nie mogła. Można upiec albo ugotować, ale najlepszy podobno nieprzetworzony. -- 4 lata starań,3

Re: danie z buraka

Sałatka z ugotowanych buraków: - 2-3 ugotowane buraki - rukola (albo roszponka, jak kto woli) - trochę wiórków parmezanowych - ocet balsamiczny, olej orzechowy lub inny smakowy - pieprz, sól do smaku Buraki pokroić w plasterki, położyć na rukoli (roszponce), doprawić solą i pieprzem, pokropić

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

BARSZCZ ZE ŚMIETANKĄ Ugotować smak z włoszczyzny, włożywszy jednocześnie kilka buraków ćwikłowych i cebulę. Gdy zmiękną baraki, wyjąć je wraz z włoszczyzną, włoszczyznę usunąć, buraki zaś pokrajać w cienkie paseczki i wrzucić do garnka. Dodać soku z cytryny, aby barszcz nabrał koloru. Zaprawić

Re: A może jedzynie

SURÓWKA Z CYKORII 4 spore cykorie, 1 winne jabłko, 1 ugotowany w skórce burak, kilka wyłuskanych orzechów, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego. Rozdzielić cykorie na liście, odrzucając głąbik, który jest gorzki. Wypłukać dokładnie, osączyć, pokrajać na 2-cm

Re: Chłodniki.

drobną kostkę Czosnek przeciśnij przez praskę Wszystkie posiekane warzywa dodaj do garnka z maślanką i kefirem Dokładnie wymieszaj Dolej koncentrat z buraka Dopraw solą i pieprzem Podaj lekko schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem

Re: Przepisy ze stary książki kucharski 1900

. Ugotować mocny rosół z mięsa wołowego. Kilka buraków opłukać bardzo dobrze i ugotować osobno w naczyniu kamiennem a gdy są już miękkie, obrać z łupy i uszatkować; nalać je następnie młodym kwasem burakowym i niech tak postoją, z godzinę na boku ciepłej kuchni. Gdy rosół jest już gotowy, dolać go tym

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

. Ugotować mocny rosół z mięsa wołowego. Kilka buraków opłukać bardzo dobrze i ugotować osobno w naczyniu kamiennem a gdy są już miękkie, obrać z łupy i uszatkować; nalać je następnie młodym kwasem burakowym i niech tak postoją, z godzinę na boku ciepłej kuchni. Gdy rosół jest już gotowy, dolać go tym kwasem

Re: 30 dkg mięsa, 1kg owoców i warzyw - jak?

eksperymenty z jedzeniem w kierunku twardej konsystencji. Jeżeli groszek i kukurydza jest ok, to może np przejdzie ciecierzyca? Też podobne ziarenka - tylko ugotowana w domu - żeby nie była namoknięta w sosie z puszki. Jakieś pestki? Słonecznik, dynia? Jabłko jest ok - bo jest twarde. A twarda gruszka? Melon

buraki - fajny przepis: ugotuj je i pokroj na niez

byt male, ale i nie na zbyt duze :)) kawalki, polej sosem vinaigratte(sok z cytryny ew. ocet winny i oliwa, musztarda, zabek czosnku, moze dwa albo cebula) i zostaw do przegryzienia pol godziny pycha! -- www.prince-online.com/ www.youtube.com/watch?v=c1oMtwmTaNQ&mode=related&search=

coralin, poproszę o przepis na Twoją ukochaną

zmielony pieprz Wykonanie: W odpowiednim czasie namoczyć fasolę. Namoczoną fasolę ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Buraczki ugotować do miękkości i obrać. Sok i oliwę wymieszać, przyprawić, dodać cebulę i odstawić na 5 min. Buraki, kapustę i fasolę wymieszać z sosem i przyprawić. -- ’

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

ugotować kilka uszatkowanych ćwikłowych buraków, które gdy są już ugotowane nalać kwasem burakowym, aby nabrał od nich słodyczy (co zresztą przy każdem gotowaniu barszczu uczynić należy) i postawić na boku kuchni zalane na godzinę, smak z wygotowanych jarzyn dolać tym kwasem burakowym, osolić i na dwie

Re: Przepisy ze stary książki kucharski 1900

ugotować kilka uszatkowanych ćwikłowych buraków, które gdy są już ugotowane nalać kwasem burakowym, aby nabrał od nich słodyczy (co zresztą przy każdem gotowaniu barszczu uczynić należy) i postawić na boku kuchni zalane na godzinę, smak z wygotowanych jarzyn dolać tym kwasem burakowym, osolić i na dwie

Re: Znienawidzona reklama/bohater 2014

"Wzruszyła" mnie ckliwa reklama barszczu czerwonego winiary gdzie rolnik roztkliwia się nad swoimi burakami, robiąc o nich wykład a na koniec okazuje się, że już mu bokiem wychodzą bo zamiast z nich ugotować barszcz woli zrobić taki z papierka pfffff

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

ugotować kilka uszatkowanych ćwikłowych buraków, które gdy są już ugotowane nalać kwasem burakowym, aby nabrał od nich słodyczy (co zresztą przy każdem gotowaniu barszczu uczynić należy) i postawić na boku kuchni zalane na godzinę, smak z wygotowanych jarzyn dolać tym kwasem burakowym, osolić i na dwie

Re: danie z buraka

uwielbiam buraki. Zupa z burakow, to moje ulubione danie. Dla dzieci chyba bym zrobila salatke. Ugotowane buraki zetrzec na tarce zgrubymi oczkami, tak samo jablka. Dodaje tez groszek, jak mam ochote i jogurt naturalny lub majonez. Proporcje dowolne. Sama ja sobie wydumalam :)

Re: sok z buraka

Ale po ugotowaniu to już chyba nie jest sok. Ale mimo wszystko na pewno można dać, bo w tym wieku przecież dziecko już może jeść gotowane buraki. Ja daję sok z surowych buraków. Np. taki sok: 1 kwaśne jabłko, 1-2 marchewki (w zależności od wielkości) i ćwierć średniego buraka.

sok z buraka

czy mogę dawać dla dziecka rocznego sok z buraków przyrządzony w taki sposób: ugotowane buraki w skórce, obrane stakowane na tarce, odciśniety sok. Słyszalam, że sok z buraka ma bardzo duzo wartości odzywczych, dziecku bardzo smakuję no ale czy można go podawac i w jakich ilościach. Z góry

moja propozycja

Bloody Sunday Czas: 15 min. pracy i 50 min. w piekarniku Stopień trudności: niski Składniki dla 2-4 osób: 1 średni kawałek seitanu, pokrojony 1 średni kawałek tofu (lub aromatycznej kiełbasy), pokrojony 1-3 buraki, wyszorowane i pokrojone w plastry 1 średni kawałek dyni (np. hokkaido), pokrojony

Re: wymiękłe buraki:(

Będziesz wiedzieła, bo po ugotowaniu będą mieć normalną konsystencję ugotowanych buraków:)

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

lub -pieczonego bakłażana lub paprykę -pieczone marchewki lub buraki -gotowany lub świeży, surowy groszek zielony -awokado Genialny do kanapek jest też 'smalec' wegański: szklanka ugotowanej, zblendowanej fasoli starte na tarce surowe duże jabłko lub dwa mniejsze zezłocona, drobno posiekana duża

Re: słoiczki dla niemowląt???

Ma być jak najbardziej smaczne. Nie każdy dorosły ma tak zwichrowane kubki smakowe, jak piszesz. Ja gotowałam sama, bez soli, bez cukru. I to było smaczne. Po co cukier, jeśli marchewka czy burak są naturalnie słodkie? Poza tym dziecko można przyzwyczajać do przypraw. Listek laurowy, ziele

Re: słoiczki dla niemowląt???

Ok, juz pomijajac kwestie czy to zuo czy nie, sledzenie drogi polproduktów oraz procesów technologicznych to zadam pytanie: probowalyscie kiedys same zjesc ktorys z wytrawnych sloiczkow i nie zwymiotować przy tym? przeciez to jest w smaku ohydne. nikt mi nie powie, ze ugotowanie smaodzielnie

Re: Pilnie potrzebny sprawdzony przepis

3 wersje, u mnie sprawdzone od lat: 1. 3 kg buraków-ugotować, obrać, zetrzeć na wiórki . Zalewa: 1i 1/4 szkl cukru 1 szkl octu 1 i 1/2 łyżki soli 3 cebule 3 ząbki czosnku po 10 ziairen pieprzu, ziela ang, liśc laurowych. Składniki zalewy zagotować, wystudzić, zalać buraczki,wymieszać w duzym garnku

Re: Chłodniki.

Możesz: buraka ugotować w małej ilości wody nie dupuszczając do wrzenia, buraki wywalasz, zostawiasz sobie wywar, jak najbardziej zredukowany. Na masle delikatnie podsmażasz czosnek, szczaw, liście botwiny, dodajesz do wywaru. Dosmaczasz solą, cukrem i koperkiem. Do tego kefir ze smietaną i co

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Albo buraki zetrzeć w cieniutkie plasterki, cebulę też cieniutko ale w piórka, sok z cytryny, sól, cukier i do lodówy coby sie przegryzło.

Re: temat buraczany:)

Nie jest na temat, bo te buraki w słoikach są z octem, a mnie chodzi o ugotowane i przyrządzone na świeżo. W jakiejś rzeszowskiej knajpce. Buraki gotują się trochę i takiej sałatki nie zrobi się w 5 minut. I właśnie takie potrawy wybieram w knajpach- czasochłonne lub pracochłonne. Dziękuję za

Re: 32 tc samopoczucie

Miałam sprzątać łazienkę i tak posprzątam ze w łóżku wyladowalam :-) przez ta pogodę i kilka zarwanych nocy odpadam po ugotowaniu obiadu. Ciekawe co ja w nocy będę robiła... Ja całe szczęście nie mam kurczy ani zgagi, mam nadzieję że tak jak objawy ciążowe to tez mnie ominie. Tez mam anemię, ale

Re: jakie sałatki robicie na święta?

tradycyjna warzywna grecka buraczana pyyycha- warstwami- rukola buraki ugotowane i pokrojone w paski, ser feta, podprazone orzechy wloskie, sos z oliwy cytryny i musztardy z makaronem-makaron zurawina mozarella czerwone pesto oliwki

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Buraczki utrzeć na wiórki,dodać posiekanej kapusty kiszonej,posiekanej cebulki,szczyptę cukru,trochę więcej nią szczyptę kminku i gotowa pyszna surówka.

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

na zimno: pokroić w kostkę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku (jeden duży, lub dwa małe) posypać oregano i bazylią, pokrobić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać i sałatka gotowa

Re: Nowa knajpka w centrum?

Byłam w winiarni. Akurat to ze menu skromne to dobrze. Dzięki temu większość dań ma szanse być świeża. Nam sie trafiło wszystko w miarę. Tatar z łososia fenomenalny. Tak samo zupa krem z buraków. Zainspirowali mnie i sama w domu ugotowałam krem z tego pospolitego warzywa. A wiec polecam. Wina tez

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

odrobiną masła i śmietany. Lepszym surowcem od gotowanych są upieczone buraki. -- Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)

Re: wszystkie numerki sa szczęśliwe

mona.blue napisała: > brygada_ww napisała: > > > Wieje jak w kieleckim na dworcu, a ja teraz ide odcedzic buraki';) > > > > Nauczysz mnie gotowac barszcz? To jest jedna z tych zup, których nigdy nie robiłam. Wysle Ci na priva, zeby Zolzy nie draznic, ale

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Dziękuje bardzo za podpowiedzi:) już teraz będę wiedziała co mam z nimi zrobić:)Uff i mąż odetchnął z ulgą że coś z nich zrobię:)Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt:)

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

No kilo to nie tak duzo:)Klasycznie-moja dzieciarnia sie zajada-utrzec na drobnej tarce dodac sol,cukier,pieprz, kwasek cytrynowy,troche smietany i podusic chwile.Ewentualnie zagescic maka.To na cieplo.Na zimno podobnie tylko dodac posiekana cebule:)Poprobuj co najlepiej wam smakuje:) -- la donna

barszczyk z tartych buraków - czy wyjdzie?

Szanowni Forumowicze, Na kolację chciałabym zrobić krokiety. Niestety, nie mam barszczu czerwonego, a pasowałby mi do nich idealnie. Mam natomiast tarte buraki w słoiku. Czy jest jakiś sposób na ugotowanie barszczyku właśnie z buraczków w takiej formie? Pozdrawiam :)

Re: pogaduchy 2015

jak nie chłodnik ( choć dla mnie chłodnik to jak kawa frappe - fuj) to może barszczyk ukraiński ? robi się go na bazie rosołu z wołowiny , wywar przecedza, ugotowaną wołowinę szatkuje później do zupy , dodaje starte buraki , no teraz młode więc z tymi patykami ( bardzo aromatyczne, robiłam

Re: schemat roczniaka

owocami. Kasza jeczmienna z sosem i warzywami. Piers z kurczaka z makaronem i brokułem(jest nadzieja,że popróbuje miesa) Sałatka z jajka,zielonego ogorka z serkiem wiejskim. Zupa krem z roznych warzyw. Sałatka z buraka(ugotowany burak(pokr.w kostke)z jajkiem,ugotowany makaron swiderki.

co to znaczy upieczony burak? :-)

w piekarniku? W ilu stopniach? Sorki, jesli głupie pytanie, ale nigdy nie piekłam buraka....a można ugotować czy inny smak będzie?

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

tu niektóre moje pomysły forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25926197&a=25926197 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29933457&a=29933457 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33591796 -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Eph

Sezonownik Ugotuj.to: Grudzień

Sezonownik Ugotuj.to: Grudzień

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ugotowane buraki

Zdjęcia - ugotowane buraki

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin